Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Köyhyys entistä pysyvämpää ja kansa jakautuneempaa, vai mitä?

Päättäjät ja media ovat taas viikon vältelleet sanoja köyhä, työtön, pitkäaikaistyötön, ikätyötön, mistä niille kai maksetaankin. Ilpo Suoniemi on tosin väittänyt, että köyhyys on entistä pysyvämpää. Onko eläkeiän nosto parasta köyhyydenpoistoa, hän kysyy. Auta armias noita tutkijoita.

Lapsiperheitten, työttömien ja eläkeläisten alttius pitenevään köyhyyteen on kasvanut. Eikö nyt vaan kannattaisi unohtaa ½ miljoona työtöntä ja miljoona köyhää. Itsepä ovat valinneet osansa.

Vai miten se menee? Ja ketä se koskee, meitä köyhiäkö vain?

Niin paljon kuin meitä halveksitaan ja syytetään, ei se poista jokaisen suomalaisen vastuuta tästä asiasta - ennen muuta päättäjien vastuuta. Heille on kumminkin tärkeintä rakennekynsien ja uuden auton hoito. 

Köyhyys jakaa kansaa, Suoniemi menee ja väittää. Vaan samassa veneessähän ollaan, vai mitä?

  • Vitun köyhät eivät vain ole käsitelleet köyhyyttään, työttömyyttään ja osattomuuttaan, vai mitä? Ja ovat siksi kateellisia, katkeria ja köyhiä hamaan neljänteen polveen? 
  • Mie sanoisin, että ihmisen kärsimykseltä ei saa ummistaa silmiä. Vaan kukaan ei kysy minulta mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Pysyvä köyhyys on myrkkyä ihmisarvolle." Tarja Filatov, Facebook

Antti Jokinen

En minä ainakaan ole huomannut, että köyhiä halveksittaisi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Siinä tapauksessa Ilpo Suoniemi on onneksi väärässä.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kas köyhyys se on aika veitikka...

Se hyppää kevyesti yhden, jopa kahden sukupolven yli siihen sukuun, josta se oli poistuvinaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Onhan se kamalaa kun ajattelevalta ihmisileltä viedään oikeus osallistua julkisiin opintoihin tuosta vaan yhdellä määräyksellä työvoimaviranomaisen taholta.

Mikähän näitä työvoimaviranomaisia on liki 20 vuotta vaikuttanut, että ovat ainakin minuun nähden olleet asialla siten, että kaikki työttömien omaehtoinen pyrkimys harjoittaa opintoja, työvoimaviranomainen pääsääntöisesti KIELTÄÄ.

Kamalaa, että työttömän tulee anoa lupa opiskelulleen, mikä opiskelu on täysin laillista ilman lupien pyytämistä työssäkäyville.

Antti Jokinen

Niinhän se Urpilainenkin jo totesi, että aika entinen ei enään palaa. Ehkä se marjojen ja sienten poiminta myöhäiskesällä vielä nousee arvoon arvaamattomaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Marjastus ja sienestys, jess.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 7

Työnteko työttömiltä, jopa ilman eestä, on kriminalisoitu. Onko hakeuduttava eläkkeelle saadakseen työskennellä?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Ei ole hyvä, että kansa jakautuu, eriarvoistuu. Se on taantumaa. Olemme kilvoitelleet siitä aikoinaan pois.

Kun ajattelen köyhyyttä en voi olla miettimättä sitä totaalista köyhyyttä, joka on esim. niillä lapsilla, jotka elävät kehitysmaissa ja pakolaisleireillä.

Jossain on rikkautta omistaa lehmä.

Köyhyys on elintasosidonnainen.
Naapurilla on kaikki vempeleet, mitä meidän elintasoomme kuuluu.
Toisella nipin napin perustarpeet, vaatteet, ruokaa, huonompi telkkari, vanha kännykkä...
Sanomme häntä köyhäksi...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Monella ei ole varaa kännykkään eikä ainoaankaan lehteen, esim. minulla. Lähes miljoona suomalaista tulee juttuun tonnilla kuussa. Miten maksat siitä asumisen, vaatteet, terveellisen ravinnon, matkan silloin tällöin, lehtiä jne.? Et millään.

Useimpien työttömien tulot ovat sentilleen samat kuin vuonna 07. Samalla menot ovat moninkertaistuneet.

Köyhyyden EU-kriteeit ovat selkeät, ja ne täyttyvät liian monen suomalaisen kohdalla.

Voi olla rikkautta omistaa lehmä. Neljänneksellä tai viidenneksellä suomalaisista ei olisi siihen varaa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Anteeksi, taisin kommentoida ilman parempaa tietoa. Meillä Suomessa hyvinvointivaltiossa ovat yhteiskunnan tukiverkostot. Myönnän, että ne on päästetty rapautumaan.

Eikä ole terve yhteiskuna, jossa ei voi oman työnsä tuloksilla selviytyä.

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Suomen polittinen ja taloudellinen tilanne alkaa olla kuilun partaalla,polittisessa tilanteessa on nähtävissä ihmisten arvomaailman haaksirikko, josta ylöspääsy on vaikeaa, ellei mahdoton jos sama meno saa jatkua, polittinen kädenvääntö esim eduskunnassa on sitä että riitely ja asioiden oikealaitaisuus, on karannut käsistä politiikot puhuu ja kiistelee keskenään siitä kuka on oikeassa, mutta päätöksenteko kyky on lähes nolla, paljon puhutaan mutta mitä sanotaan sitä ei ymmärrä kukaan tuskin he itsekkään (sote).?
Politiikkojen lainsäädäntötyö on sitä,että laaditaan laki, mutta se työ jota ollaan tekemässä on niin huonosti tehty, että joudutaan lakeja korjaamaan ja paikkailemaan, ja siitä ei seuraa mitään hyvää,esim verosuunnittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että halutaan kiertää veronmaksu velvoitetta, ja käytetään erinäisiä veroparatiiseja veronmaksun välttämiseksi, tämä on yhteiskunnalinen mätäpaise joka murentaa demokraattisen yhteiskunnan perusrakenteet, ja ruokkii tasaarvoisen maan jakautumista luokkayhteiskunnaksi.?
Talouspuolella on nähtävissä kuplan puhkeamista,maamme elintaso on rakennettu velaksi,näyttää käyvän niin että velanmaksuun ei olekkaan varaa, vaan on käymässä samoin kuin Kreikan, jota on pilkattu ja ivattu kaikenlaisessa mediassa,talouden hoidossa on ahneus saamassa entistä kovemman jalansijan, olkoon valtiontalouden tai yksityistalouden kannalta katsottuna, talouden hoidossa ja tietämyksessä näyttää olevan ammottava aukko johon ei näytä olevan minkäänlaista korjausta näköpiirissä,pahoin pelkään että Suomalaisia odottaa sellainen hevoskuuri jota ei ole nähty koskaan aikaisemmin, kuten joskus on sanottu ahneella on paskainen loppu.?
Näyttää olevan niin että yhteiskunnan vähävaraisilla on vielä selkärankaa ja rehellisyyttä hoitaa myös valtiotalouden ongelmia, johon politiikot ei näytä pystyvän, tuskin edes yrittävätkään, koska oma napa on se mihin tuijotetaan.

Toimituksen poiminnat