Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

90-vuotias maksaa hyvinvoivien juhlista rankimmin, Arhinmäki

90-vuotias maksaja itkee kotonaan: olo on turvaton. Kaikki on aina hukassa, eikä hän tiedä missä hän on tai onko yö vai päivä. Hän pakkaa joka päivä, koska luulee olevansa lähdössä oikeaan kotiinsa. Hän arvelee vanhempiensa elävän vielä...

Hoitajat pakotetaan toimimaan yhteistyössä omaisten kanssa = kysymään näitten kantaa joka yksityiskohdasta. Sitten hoitajat tekevät haluamallaan, ilmeisesti ennakolta päättämällään tavalla - kaiketi ylhäältä saamiensa ohjeitten mukaan. Vanhus ei omaisten vaatimuksista huolimatta pääse tutkimuksiin siitä, miksi hänen vointinsa on romahtanut viikossa, parissa.

90-vuotias oli ikänsä uuttera pienipalkkainen työntekijä kunnassa, joka nyt hoitelee hänen elämäniltaansa tällä tavalla. Hänen työtodistuksessaan luki aikoinaan: "NN on täsmällinen, huolellinen ja siisti, siis hyvän työn tekijä. Pidän häntä parhaimpiin [ammattinimike] kuuluvana." Hän ei koskaan työssä kohdellut toista ihmistä, niin kuin häntä nyt kohdellaan.

  • Paavo Arhinmäki, olet erityisen mielissäsi vanhusten laitospaikkojen vähentämisestä. Jos Sinulla on aikaa ja halua Päättämätön, kerron mielelläni lisää. Järjestän sinulle opintomatkan vanhuksen luo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Isäni on 92 -vuotias sotaveteraani, 17-vuotiaana Suomeamme puolustamaan ryhtynyt.

Isäni asuu terveyskeskuksen yhteydessä sijaitsevassa rivitaloyksiössä, johon hän saa ruoka- ja terveyskeskuspalveluja, joista olen ikuisesti kiitollinen.
Usein hän kysyy, mihin hän sitten joutuu kun tästä pois laitetaan.

Toivottavasti edelleen voin kirkkain silmin hänelle vastata että ei sinulla ole hätää, omassa kotonasi asustelet ihan rauhassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tekstissä esiintyvä vanhus on myös puolustanut maata sodan aikana. Missä tehtävissä, sitä en kerro tässä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Isäni on saanut urhollisuusmitallin, joka riippuu Mannerheimin allekirjoittaman todistuksen kehyksissä, jotka ovat sänkynsä yläpuolella ripustettuina.

Mitäköhän joku sotaveteraanikeräys on tuottanut isälleni koskaan, ei todellakaan mitään. Mutta toki Johtoporras näissä ns. tukijärjestöissä voi hyvin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #3

Myös tämä vanhus on saanut mitalin, jonka hänen lapsensa hommasi hänelle järjestöltä. Vanhus oli myös kerran lyhytaikaisessa kuntoutuksessa sodanaikaisten ansioittensa vuoksi. Sinne oli kuitenkin vaikea päästä. Kerta jäi ainoaksi, koska hän ei olisi sittemmin ollut kyllin itsenäinen sinne.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos vanhus olisi hiukan nuorempi ja parempikuntoinen, hänellä ei olisi hätäpäivää. Hänen ei tarvitsisi vaivata lääkäreitä: reseptit pätisivät kaksi vuotta.

Hänen lapsensa olisivat eilen menneet mukaan, kun hoitaja vei hänet pitkästä aikaa käymään lääkärissä. Hoitaja, joka tiesi lasten vaativan vanhukselle tutkimuksia, sanoi että näitä ei tarvita lääkärin vastaanotolla - hän vie vanhuksen sinne.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Vanhoille tulee järjestää ihmisen arvoinen elämä, mieluiten omassa kodissaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jutussa esiintyvä vanhus asuu omassa kodissaan, vaikka luuleekin olevansa jossain muualla.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Eli tälle joka oikeasti tarvitsisi hoitopaikan, ei sitä saa, kodinhoitajaa ei saa. Onko ihmisen arvoista pitää vanhaa pelossa? Ehkei tämän sairauden takia osaa pelätä, mutta omaisten tuska on varmasti melkoinen. Voitaisiko näihin tapauksiin käyttää henkilökohtaista avustajaa, jonka palkkaamiseen saisi tukea? 5pv viikossa ja viikonlopuksi olisi olemassa joku hoitokoti? Jos kunnan hoitokotiasiakkaiden "viikonloput" porrastettaisi, voisi samaa laitospaikkaa käyttää moninkertaisesti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #23

Ennen oli ns. intervallihoitoa: välillä osastolla, välillä kotona. Potilaat ovat yksin kotona hädissään, mikä osin johtunee sairaudesta.

Tapio Vehmaskoski

Ei Arhinmäki lue näitä saati ota koppia asiasta. Arhinmäkeä kiinnostaa aivan erilaiset asiat.

http://www.youtube.com/watch?v=CZglZwgejeQ
http://www.youtube.com/watch?v=7M_wxrih8R0

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vanhuksen nyt jo itsekin sairastelevat lapset ovat aina yrittäneet auttaa häntä kaikessa. Yksi heistä on jopa pitänyt pitkään häntä luonaan ja itse vaikeavammaisena huolehtinut hänestä. Nyt he ovat muuttaneet mielensä eräitten asioitten junailusta. Kun yhteiskunta haluaa säästää heidän vanhempansa kustannuksella eikä päästä häntä tutkimuksiin eikä asianmukaiseen laitoshoitoon, olisiko parempi antaa yhteiskunnan hoidella sellaiset yksityiskohdat, jotka olivat tätä ennen jälkikasvun kontolla? Vanhempi ei enää ole jälkikasvun mielestä kotihoitokunnossa. Kun hän esim. hukkaa hänelle tulevia laskuja, ehkäpä niitten etsintä ja makselu ei enää kuulukaan lapsille. Alan kallistua heidän kanssaan tälle kannalle.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja demarit ei sitten saaneet estettyä vanhusten turvattomuuden lisäämistä vaan pienryhmä vasemmisto jyräsi ?
Ihan oikeasti, Arhinmäen selän taakse ei mahdu ainakaan Urpilainen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mikä puolue ajaa ja on ajanut vanhusten asiaa erinomaisesti? Paavo Arhinmäki oli erityisen tyytyväinen laitospaikkojen vähenemiseen. Kaikki puolueet ovat kilvan rähjänneet SDPlle vanhuspalvelulaista, joka on merkittävä parannus vanhusten asemaan ja varmentaa heidän etujaan puoluepolitikoijilta.

Näkyy vieläkin riittävän kanttia olla demarien niskassa, mutta sehän on ollut maan tapa niin kauan kuin tiedän. Kateus vie kalatkin vedestä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

300 milj. leikkaus vanhusten kodinhoitotuesta on siis demareista kannatettava ajatus?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirjoitus on herättänyt vilkasta keskustelua toisaalla. Koska aihe on tärkeä, tässä parin keskustelijan puheenvuoron ydin:

- Lasten kannattaa ilman muuta mennä lääkärille mukaan vanhempansa kanssa. Hoitajilla ei ole oikeutta tehdä häntä koskevia päätöksiä.

- Muistipotilaan kotihoito on rankkaa. Hän joutuu kuulemma jopa olemaan märissä vaipoissaan pitkiä aikoja lattialla, jos on sattunut kaatumaan eikä pääse pystyyn. Myös ateriointi voi unohtua.

- Toivottiin uusia kirjoituksia tästä aiheesta. Voihan niitä tullakin, jos ilmenee uutta.

---
Nykyään vanhusten tilanne on monessa suhteessa hyvä. Muistisairas on kuitenkin heikoilla.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

1. Aikuisten hammashoidon tasoa heikennetään.Tarkastusvälejä pidennetään ja hammashoidon ympärivuorokautisesta päivystyksestä luovutaan.
2. Turvakodit siirretään valtion vastuulle vuoden 2015 alusta.
3. Ammattikoulujen ja lukioiden määrä vähenee, kun järjestäjäverkkoa uudistetaan. Lisäksi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusperusteet tiukentuvat. Muiden kuin evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen uskonnon sekä elämänkatsomustiedon opetuksen minimiryhmäkooksi tulee 10 henkeä entisen kolmen hengen sijaan.
4. Reseptien voimassaoloajat pitenevät.
5. Maakuntakirjastoja aiotaan karsia.
6. Vanhusten laitospaikkoja vähennetään ja vanhukset siirtyvät kotihoitoon.
7. Päivähoitomaksuja korottaa hallituksen mukaan maltillisesti siten, että korotus painottuu suurituloisiin.
8. Uusia potilasasiakirjoja ei tarvitse enää ensi vuoden syksyn jälkeen arkistoida kunnissa paperimuodossa. Jatkossa pitkäaikaisesta arkistoinnista huolehtisi sähköisesti kansallinen potilastietoarkisto.
9. Oppivelvollisuusikä aiotaan nostaa koko ikäluokalla 17 vuoteen. Uudistuksen valmistelua jatketaan ja lakiesitys siitä annettaneen ensi syksynä.10. Työttömälle voitaisiin tarjota työtä myös yli 80 kilometrin päästä. Päivittäinen matka-aika ei kuitenkaan saisi ylittää joukkoliikenteessä yli kolmea tuntia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #17

Miten se nyt jälkiviisaissa paketoitiin...
Kuntalaisten palkat vuoden 2011 tasolle ja säästöjä 2 miljardia euroa.
Palvelut samalla tasolla ja ei irtisanomisia.

Samuli Mikkola

Ei kyllä käy poliitikkoja kateeksi. Ensin kaikki huutavat kuorossa kuinka hirveästi he tuhlaavat rahaa ja nyt kun leikataan niin sitä ei sulata kukaan. Mitä tulee sotaveteraaneihin niin minusta heidän asiansa ovat melko lailla hyvin hoidettu. Ainakin minun molemmat isoisäni ovat saaneet kuntoutusta ja tukea.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Poliitikkojen uhreja käy sääliksi.

Vanhuksille olisi ehdottomasti pitänyt järjestää heidän ansaitsemansa olot, ja työtä kaikille työikäisille. Samoin köyhyys olisi pitänyt poistaa. Ylimääräinen koulupakkovuosi olisi saanut jäädä toteuttamatta.

Nyt rakenneuudistus lisää eriarvoisuutta.

Samuli Mikkola

Tietysti köyhyys pitäisi poistaa ja järjestää työtä kaikille. Jokaiselle ihmiselle pitäisi olla lisäksi kesämökki, oma auto, etelänmatka joka vuosi jne.. Kun ei ole mistä jakaa niin ei ole.

Mika Samuel Kiekkijev

Itse olen sitä mieltä, että ajatus laitospaikkojen vähentämisestä on hyvä ja kannatettava, kunhan muistetaan, että laitospaikkoja eelleen tarvitaan ja kunhan kehitetään avohoito sellaiselle tasolle joka vastaa tarvetta.

Viimeisestä on surullisia esimerkkejä niin meillä kuin muualla, Meillä erityisesti ns. B-mielisairaaloiden lopettamisen yhteydessä, kun korvaavaa avohoitoa ei puheista huolimatta ollut, eikä myöskään koskaan tullut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kotihoito on hyvä ratkaisu, kunhan siihen ei pakoteta niin heikkoja vanhuksia, että se ei snää sovi heille.

Tosiaan, mitähän mielisairaaloiden tilalle tulee tai on tullut? Onkohan asiasta kirjoitettu jossakin?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mielisairaaloiden tilalle on tullut dosetti ja vaikutukset näkyy vankiloissa.
No vähän aikaa näkyy kunnes siirtävät esim. Niuvanniemeen...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #24

Merkillisen vähän tästä on ollut kirjoituksia ja ohjelmia, oikeastaan en muista ainoatakaan. Ja Suomessa kun hoito on aiemmin ollut korkeatasoista ja tuonut hyviä tuloksia.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #27

Toisilla on "oman käden tietoa"...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #30

Kommentti vankiloista on vähän outo. En liioin ymmärrä mitä oman käden tietoa tarkoitat.

En ole nähnyt tilastoja tai asiantuntija-artikkeleita rikosten lisääntymisestä.

Palattaisiinkohan blogin aiheeseen, vanhusten kotihoitoon.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen Vastaus kommenttiin #31

Vankilakommentti oli aika hyvä. Muistatko Katriina jutun jossa vertailtiin vankien ja vanhusten olosuhteita? Vangeille annetaan kaikki, vanhuksille ei mitään. Sanottiin että jos vangit olisivat vanhusten tilalla, niin alettaisi puhua ihmisoikeuksista, vanhuksia saa kohdella miten vaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #34

Kokenut kaikki tietää, vaivainen kaikki kokee.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Jos laitospaikkoja vähennetään, vanhuksille täytyy turvata hyvinvointi kotona. Kodinhoitajapalveluita ja vaikka valvontakamera yksinoloajalle. Vanhus ei enää tee sellaisia pahojaan, että tarvitsisi täydellistä yksityisyyttä. Vieraan läsnäollessa kamerat voisi sammuttaa koodilla. Mahdollista jos halutaan sellainen järjestää ja jos vanhus siihen suostuu. Muistaakseni jollain puhelinfirmalla oli jo olemassa järjestelmä, jolla voi katsoa videota kodin turvakamerasta vaikka kännykällä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttisi tulvivat konkreettisia ehdotuksia, mikä on harvinaista. Ovathan vanhukset aiemminkin asuneet yksin. Nyt muistisairaudet kumminkin ovat lisääntyneet ja elinikä noussut, mikä osaltaan vaikeuttaa tilannetta.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Tuli yhtäkkiä mieleen että muistisairas saattaa kuvitella hakevansa postin, mahdollisesti kuolee hankeen kun ei löydä laatikkoa. Kauhukuvia. En haluisi oman isoäitini kohdalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #25

Minulla on ollut asioista varmaan liian valoisa kuva. Monet vanhukset saavat oikeasti hyvän hoidon kotona, mutta juuri muistisairaiden ja heikkojen osa taitaa olla huolestuttava.

Antti Jokinen

Ihmisten pitäisi miettiä jo nuorempana kuinka pärjää sitten vanhempana. Kaikkien pitää ymmärtää, ettei yhteiskunta pysty enää järjestämään kaikkea yhä kasvavalle vanhusten määrälle. Ja missä on näiden kärsivien vanhusten jälkipolvi?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Yhteiskunnan perusrakenne, eli perhe on pilalla. Jälkipolvet elelee liian pienissä ja epäkäytännöllisissä vuokra-asunnoissa, joinne ei mahdu lisää asukkaita, vaikka haluttaisikin se vanhus ottaa. Mikään tai kukaan ei tue perheitä, ellei kyse ole pakolaisista. Vailla rasismia voidaan tunnustaa että perheiden yhdistäminen toteutuu sillä osiolla sosiaaliturvaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 32

Vanhukset ja heidän vanhat lapsensa totisesti ajattelevatkin. Joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias murhaa itsensä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

olen SMK:n kassa samaa mieltä. Olin akoinani 80-luvulla erään kuntayhtymän terveyslautakunnan jäsenenä, mustan sen kiivan keskustelun kun vanhuksia siirrettiin hepposin perustein vanhainkotin. Tutkimusten mukaan jo lyhytkin aika "laitostuttaa" ihmisen, hänen muuttaessa pois omasta kodistaan laitokseen. Laitoshoito on kallein hoitomuoto ja myös epäinhimillisin niille, jotka vielä omassa kodissaan tai palvelutalomuotoisessa asumismuodossa selviäisit jos heitä siellä tarpeeksi avustetaan. Nykyisin on jo olemassa terveyskeskusten yhteydessä rivitaloja, joissa vanhus tuntee asuvansa kodinomaisessa ympäristössä, siihen suuntaan pitää pyrkiä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On tosi inhimillistä pissata oman kotonsa lattialle ja ryömiä siellä, kun ei kaatuneena pääse ylös, itkeä yötä päivää tietämättä missä on ja onko ilta vai aamu, ottaa hoitajan kädestä suuhunsa yksitoista pilleriä sitten kun hän ehtii pistäytyä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Katriina, älä väännä asioita, puhuin vanhuksista jotka pärjäävät kotona jos apua on tarpeeksi, tuollainen kuvaamasi vanhus kuuluu tottakai laitokseen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Joillekin eroonpääsy dementia-vanhuksesta saattaa olla uusi elämänalku.

Kuten äitini kertoi isästäni, omasta dementoituneesta aviomiehestään.

Näinkin voi olla.

Heli Hämäläinen

Ajatus tässä hallituksella lienee poistaa kunnilta laitospaikkojen valtionosuudet, jolloin kunnan on mietittävä uusiksi avohuollon tukitoimia.

Samoin hallitus voisi viisaudessaan lopettaa myös "tapporahan", huostaanoton korvauksen maksamisen huostaanotoissa, jolloin kuntien pitäisi aidosti miettiä esimerkiksi avohuollon palveluja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ikävä kyllä miettiminen ei auta ainakaan työttömien asioissa. Kunnat maksavat vuosittain valtavat sakot mieluummin kuin hoitavat lakisääteiset velvoitteensa työttömiä kohtaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Usein kunnat, lähinnä virkamiehet, ja nyt puhun kokemuksesta, valitsevat helpomman vaihtoedon vanhusten hoidossa ja se on laitoshoito. En tunne ainoatakaan vanhusta joka ei haluasi asua kotonaan loppuun asti jos se vain on suinkin mahdollista. Suuret ikäluokat, joihin itsekin kuulun, ovat vanhuuden kynnyksellä, vaaditaan uudenlaista ajattelua, miten meille suodaan hyvä vanhuus. Kyllä laitoksetkin voidaan tehdä sellaiseksi, että niissä viihdytään jos on vaan haluja, Kaarinassa sijaitseva kaarinakoti on esimerkki tälläisesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Kyllä laitoksetkin voidaan tehdä sellaiseksi, että niissä viihdytään jos on vaan haluja"

Vanhusta hoidetaan kotona, jos hänellä on maksuhaluja tai -kykyä, sama pätee erilaisiin hoitoloihin. Hinnasto ateriasta, hoitajan käynnistä, kuljetuksesta jne. löytyy joissakin tapauksissa netistä.

+++

"En tunne ainoatakaan vanhusta joka ei haluasi asua kotonaan loppuun asti jos se vain on suinkin mahdollista."

Oliko koti passeli paikka vanhuksille, jotka pitkään uhkailevat itsemurhalla ja sitten tekevät sen tai tekevät sen uhkailematta? Joka toinen päivä tapahtuu yli 65-vuotiaan itsemurha.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Kunnallisia laitospaikkoja tarvitaan, koska kunnallista vanhusten kotihoitoa ei saada millään konstein sille tasolle, että se tyydyttäisi tarpeen.

On järkyttävän kyllästyttävää kuulla, kun hehkutetaan, että kyllä kotihoito on no ykkönen.

Ei se ole.

Ei ole kaikkien kohdalla, eikä ainakaan muistisairaitten!

Privaattipaikkoja saa mun puolesta olla, mutta vain niille, joilla kukkaro moisen palvelun kestää!

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Valtiontalouden tarkastusviraston raportti vuodelta 2010 kertoo, että
kotihoidon käyntikustannukset ovat asiakasta kohden, jos kotona käydään
neljä kertaa päivässä, olleet 5040 euroa kuukaudessa.
Jos asiakas on tehostetun palveluasumisen piirissä ovat hoitokustannukset 2 156 euroa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

On tässä maassa hyviäkin laitoksia, mutta kun esille nostetaan vain nämä kehnot tapaukset ja kun niistä tehdään "märät vaipat" ym. paskajuttuja, niin jo alkaa lööpitys, jotta laitokset ovat epäinhimillisiä.

Miksei lööpitetä kotihoitotilanteita?
Siellä niitä märkiä vaippoja on!
Ja niittenkin korjaamattomuudesta vanhus maksaa, jos hän kotipalvelun kirjoissa ja kansissa on.

Kotipalvelun henkilöstöä ei voi syyttää.
Kyllä he työnsä tekevät ja parhaansa yrittävät.
Heitä ei vaan ole tarpeeks, eikä tällä SuomiLandian rahatilanteella tule koskaan olemaankaan!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #51

Kommenttiin 51

"Miksei lööpitetä kotihoitotilanteita?
Siellä niitä märkiä vaippoja on!"

Juuri niin. Miksi kotihoidon polttavista ongelmista ei ole lööppejä eikä ohjelmia?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 50

Kiitos tärkeästä tiedosta! Se panee ajattelemaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 49

Asia on tärkeä. Kuuntelevatko päättäjät?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kiitos kirjoituksesta,

kuva muodostui, uskon kaiken ja oikeastaan tiedän - ei lisättävää. Olen edelleenkin samaa mieltä . . . kusessa ollaan ja vanhukset kirjaimellisesti !

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Meillä kansanihmisillä on tapa ottaa asiat konkreettisesti ja kirjaimellisesti.

Toimituksen poiminnat