Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Suomalainen itsenäiseksi, Suomen Nelson Mandela ja Nik(o)la(o)ksen päivä

Kuka on tänään suomalainen ihmisoikeustaistelija, joka ei elä utopiassa ja visioissa? Joka määrätietoisesti vastustaa eriarvoistumista, köyhyyttä, työttömyyttä, ikärasismia, puolueisiin pesiytynyttä hirmuvaltaa, suomalaista totalitarismia ja fasismia ja muita vääryyksiä? Olen yhä  uudelleen luullut jotakuta tällaiseksi ihmisoikeustaistelijaksi ja aina huomannut luulleeni väärin.

Niklas taistelee meille sanansijaa, ja on siis ihmisoikeuksien puoltaja hänkin.

Onnea Suomelle ja Niklakselle itsenäisyyden ja Nikolaoksen päivänä!

Löydät verkosta helposti kuvan Nikolaoksen päivän viettoa esittävästä maalauksesta. Se on antoisa analysoitava kenelle hyvänsä taiteen, kulttuurin, kulttuurihistorian, makeansyönnin ja ihmisen harrastajalle.

  • Jan Steel: The Feast of St. Nicholas 1665-68.
  •  http://pictify.com/323596/jan-steel-the-feast-of-st-nicholas-1665-68

Nikolaos jakaa makeisia, piparkakkuja, marsipaania yms. Niiden nauttiminen on hyve. Siksi tässä pikku muistelo isoisästäni, sodat tietysti käyneestä Lauri Ahdista. Pappa oli miehekäs mies, mutta armoton makuri. Lapsesta asti hän oli kerran yössä oppinut heräämään makealle välipalalle. Suklaa, hillopurkki jne. vajenivat silloin. Jotakin sellaista hänen vuoteensa viereen varattiin kylässäkin. Kotona hupeni suuritöinen piparkakkutaikina yöllä pappan suuhun. Siksi mamma oppikin kätkemään sen vuoteen alle, turvaan.

Elämä on ihanaa, jos sen oikein oivaltaa -


PS Uuden Suomen legendaarinen kulttuuritoimittaja, kirjailija Lassi Nummi muistelee eräässä artikkelissaan, että Fazerin sininen oli sodanjälkeisen vapauden suuria elämyksiä, monen muun asian ohessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Itsenäinen suomalainen esitti hänen asioistaan päättävälle kaupungille kysymyksen: Saanko maalata koirankopin? Itsenäinen kaupunki konsultoi sen asioista päättävää ELY-keskusta ja Ympäristöministeriötä ja antoi sitten vastauksen: "Saa, jos väri ei muutu"

Toki pienemmissä asioissa voi itsenäinen suomalainen tehdä oikeastikin ihan itsenäisiä päätöksiä. Itsenäisyyspäivän kunniaksi voisikin yrittää keksiä jonkun asian, jonka saa tehdä ilman, että mikään laki, asetus, määräys tai valvova viranomainen siihen puuttuu. Meinasin kolata pihan, mutta se on ainakin kaupungeissa niin tarkoin säädeltyä toimintaa, ettei siihen taida uskaltaa ryhtyä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mie itsenäisyyspäivisin kirjoitan joulukortit, seikkailen talvisessa Suomessa, iloitsen rakkaasta syntymämaasta ja ajattelen omia ajatuksiani. Kukaan ei ole tullut kieltämään.

Riemukasta juhlaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset