Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi ½ miljoonaa työtöntä vaietaan kuoliaiksi?

Nilkas Herlin on jeesannut Suomessa työttömiä eniten. Mutta moniko uusimmasta 50 blogitekstistä koskee heitä? Ja monenko pitäisi, jos otetaan huomioon heidän osuutensa väestöstä?

Likikään kaikki ½ miljoonaa työtöntä eivät näy tilastoissa, mutta  miksi he eivät näy muuallakaan? Siksi, että heidät painetaan maan alle ja sysitään gettoon ja syytetään riippumattojen kansaksi. Pois silmistä, pois ajatuksista.

Jos Suomi olisi demokratia, työttömyyttä ei olisi. Me haluamme köyhyyden ja työttömyyden pois. Suhde asiaan on kumminkin kaksijakoinen. Fiksu ei tarvitse synti- eikä joulupukkia, mutta emme aina ole fiksuja.

Työttömät vaiennetaan, koska totuutta omasta itsekkyydestä ei haluta kuulla. On helpompi kuitata heidät ikävänä, riippumatossa loisivana sakkina. Voisitko kuvitella, millaiselle alueelle työttömät mahtuisivat vieri viereen, ja voitko kuvitella käveleväsi heidän joukossaan ja katsovasi heitä jokaista silmiin? Mie voin. He ovat jokainen ihmisiä, joille kuuluisivat kaikki ihmisoikeudet. Myös oikeus rakentaa hyvinvointia ja palvella toisia työllään. 

Työttömät ovat väheksytty rotu, ja siksi heidät on suljettu gettoon. Sen portilla lääkärit, virkamiehet, poliitikot ja ne, jotka ovat valhein ja vääryydellä vieneet heiltä työn ja muun heille kuuluvan, luokittelevat heidät toivottomiksi, työkyvyttömiksi, heikoksi ainekseksi. Työ miehen kunnia lukee portin päällä.

Työttömiä ei kuulla, mutta ei heitä puhutellakaan. Mentori saa armollisesti luvan avata jonkin kerran suunsa heidän asiassaan. Tämä ei koske muita ryhmiä. Jopa kuolevalle puhutaan suoraan, häneltä kysytään ja hänelle vastataan. Vain esineen ja työttömän yli puhutaan siitä ja hänestä.

Juutalaiset keskitysleireissään olivat varmaan vähän masentuneita ja katkeria, vai mitä? Ja työttömiäkin he olivat. Wer nicht arbeitet, soll auch nicht fressen. Poliitikot saivat "asiantuntijoilta" ja lääkäreiltä hyvää apua juutalaisten kohtelussa. Kerran juutalainen, aina juutalainen.

Sitä lääkäriä, poliitikkoa ja virkamiestä ei ollut Saksassa, joka olisi puolustanut juutalaisia. Eikä Suomessa työttömien puolustajaa. Mistä työttömiä sitten syytetään? Työttömyydestä, kuten juutalaisia syytettiin juutalaisuudesta. Johdonmukaista, aukotonta.

Työttömät pitävät seminaareja ja kirjoittavat, mutta niin tekivät juutalaisetkin. Työttömät ovat monesti vainoojiinsa verrattuina ylivertaisia, mutta niin olivat juutalaisetkin.

  • Veikkaisin näin: Työttömät vaiennetaan, ajetaan gettoihin ja ennenaikaiseen kuolemaan, koska muut eivät kestä nähdä heidän osattomuudessaan omaa julmuuttaan, väärämielisyyttään ja itsekkyyttään. 
  • Ja on siinä sekin, että suurin osa suomalaisista hyötyy työttömistä. Kuka enemmän, kuka vähemmän. Ne jotka hyötyvät eniten, kohtelevat ja leimaavat työttömiä kaikkein törkeimmin. Kuka olikaan tunnoton, vailla empatiaa ja omaatuntoa, narsisti ja psykopaatti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömät ovat taloudellinen ongelma oikeille ihmisille.

Työttömät ovat kaiken ulkopuolella, miljoona heistä jopa tilastojen.
0202230774865985&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=[364144490396194]&action_type_map=["og.recommends"]&action_ref_map=[]

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömät ovat riskejä.
Työttömät ovat taloudellinen rasite.
Siksi he kuuluvat Valtiovarainministeriön alaisiksi.

Ei ota liittyäkseen tuo linkku Ylen tänäiseen uutiseen.

"Valtiovarainministeriö on kiinnittänyt tuoreessa suhdannekatsauksessaan huomiota etenkin Suomen työttömyystilanteeseen.

- Suomen taloudessa ongelmallinen asia on tällä hetkellä työttömyysaste, sanoi finanssineuvos Mika Kuismanen valtiovarainministeriöstä.

Läheskään kaikki työttömänä olevat henkilöt eivät ole mukana virallisissa työttömyystilastoissa. Kuismanen totesikin torstaina, että virallisten työttömyystilastojen ulkopuolella voi olla jopa 100 000 henkilöä.

- Tämä tuo (talous)ennusteeseen selkeän riskin, Kuismanen sanoi."

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Miksi meillä puolimiljoonaa työtöntä vaietaan kuoliaaksi? Siksi, että meillä on kolmen työväenpuolueen työvoimahallitus ajamassa vain työväen etuja, ei työttömien.

"Työväki ja työvoimahan on valtiovallan erityisessä suojeluksessa" julistetaan perustuslaissakin. Sitä nämä työväenpuolueet kirjaimellisesti noudattavat. Se on tatuoitu niiden otsaan kokardiksi. Ne kolme työväenpuoluetta ovat vasemmistoliitto, demarit ja kameleonttimainen, ex-työnantajapuolue kokoomus ja ammattiyhdistysliikekin on takapiruna jopa työvoimaministerinkin roolissa salkkuineen.

Ei siinä säännösviidakossa ole tilaa työttömille. Ei ole työttömyysministeriötä eikä työttömyyskorporaatiota etuja ajamassa.

Silti perustuslaissa hurskastellaan, että jokaisella on oikeus työhön ja elinkeinovapaus. "Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Mutta miksi Suomessa sanotaan olevan maailman parhaiten jatkokoulutetut työttömät kurssilta kurssille. Työllisyystilastothan pitää keinotekoisesti pitää kauniina kunniallisiin sarakkaisiin sijoittaen. Se työvoimabyrokratia työllistää vain itse itseään.

Julkisen vallan on edistetävä työllisyyttä, ei minimoitava työttömyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön arvoon ja säätyyn katsomatta.

Oikeudesta työllistettävään koulutukseen säädetään oikein laillakin, mutta tuo laki on vain monta riviä kuolleita kirjaimia, joita ei oteta kirjaimellisesti tosissaan työttömän etuja ajaen. Ansiosidonnaiset ovat oma lukunsa poliittisesti ääniä kalastettaessa.

Hurskastelevat työllistäjät kuittaavat omantunnontuskansa pilatusmaisesti kätensä pesten: "ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä edes yt-neuvotteluissa irtisanoa kilometritehtaalle töihin". Rauha heidän sieluilleen, sillä he eivät tiedä mitä tekisivät. Hehän tekevät parhaansa vain työtätekevien puolesta - ei työttömien. Perustuslakikaan ei suojele työttömiä, vaan on velvoitettu ainoastaan edistämään työllisyyttä työvoimaministeriöstä. Siitä huolehtivat työvoimaviranomaiset - ei työllistämisviranomaiset.

Työttömän on vaikea tulla toimeen , kun ei ole tointa mihin mennä.
Siksi "lainsuojattomat työttömät" vaietaan kuoliaaksi kirjaimellisesti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kannattaako kätkeytyä kenenkään selän taa? Tämä on koko Suomen yhteinen asia. Jos jokainen tekee kaikkensa, ongelma korjaantuu. Ei se korjaudu työttömiä mustaamalla, mikä on yleinen tapa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #27

Katariina Kajannes. Tämä on todellakin koko Suomen asia, mutta poliittis-taloudellinen Ahneisto ei ole empaattista. Oma suu on lähempänä kuin konttisten ja lähimmäisten suut. Vahvin voittaa postmodenismin aikakaudella. Luuserit sekä heikompiosaiset ovat vain turha taakka ja kuluerä tuotannosssa ja valtion yhteiskuntabudjetoinnissa. Se näyttää olevan hallituksenkin linja.

Toinen syy huonoon talouteen on ollut miljardien rahtaus EU/EMU:n kriisivaltioiden pohjattomaan kirstuun. Niillä miljardeilla olisi ollut parempaakin käyttöä kotimaan tarpeisiin ja työllistämiseen.

Kolmas syy työttömyyteen lienee se, että työn teettäminen on tehty Suomessa liian kalliiksi mm. yritystoimintaa vaikeuttamalla. Siksi pääoma ja tuotanto on mennyt ulos tuottavammille ja vähemmän riskittömille maille. Pääomalla kun ei ole kuulemma kotimaata. Ketä siitä on syyttäminen? Sen saa itsekukin tykönään päätellä. - Ja EU/EMU-kakku ei olekaan osoittautunut Ihantolaksi eikä Eldoradoksi, vaan verenimijäksi ja sudeksi malliin homo homini lupus. Siinä joitakin syitä työttömyyteen ja rahoituksen riittämättömyyteen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

On täysin kamalaa, että työkkärin toimissa työttömiltä viedään sanan oikeus omaan asiaansa. Varsinkin näissä kuntakokeiluissa, missä työttömiä työnnetää mihinkä tahansa aktiviteettiin, työvoimavirkailijan, usein, vajaalla virkailijan näkemyksellä tai käsitteellä.

Mutta työttömien työntöä täytyy kunnassa olla, koska kunta saa helpostusta varojensa suhteen valtiolta sitä mukaa, mitä mukaa työttömiä työnnetään pois (hyvin kyseenalaisilla määreillä) kunnan ja valtion silmistä, ja näin pois virallisista työttömyyden luvuista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minua ovat työkkärissä aina kohdelleet kumma kyllä hyvin, yhtä ainoaa kertaa ja taitamatonta virkailijaa lukuunottamatta. Ensimmäisen kerran menin sinne kuin kuolemanselliin. Mutta virkailija olikin opiskelijani, ja siksi hän arvosti ja kunnioitti minua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Heh.
Minäkin hain taannoin työtä ja pääsin haastatteluun, jonka suoritti entinen opiskelijani. Hän olisi ollut myös tuleva esinaiseni, jos olisi tärpännyt. Ei tärpännyt! :D

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mitään erityisen innovatiivista ja määrätietoista ei liene tehty asian eteen vuosikymmeniin, toki paikallisia valopilkkuja on siellä täällä.

Politiikka pauhaa, mutta tarkka analyysi ja synteesi olisi yksi tärkeimmistä aseista. Eli mistä työttömyys johtuu ja millä toimenpiteillä työttömyyttä voidaan parhaiten merkittävästi vähentää. Jos tähän ei tiedetä oikeaa vastausta, vaan arvaillaan vain ja kokeillaan sitä sun tätä vuosikymmenestä toiseen, niin ei hyvältä näytä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Itsekkyys on syynä. Maailman vauraimpiin kuuluva maa pystyisi helposti työllistämään koko kansansa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Noin vahvasti ilmaistuna taas kuulostaa a) ylitoiveikkaalta ja b)kommunismilta. Eikö lie hyvä jos työttömyyttä saisi edes reippaasti lievennettyä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #25

Kakku voidaan jakaa monella tavalla. On enemmän jaettavaa, jos kaikille päätetään antaa töitä ja antaa jokaiselle täydet ihmisoikeudet. On moni muukin asia toteutunut (siedettävän mittainen työpäivä useilla, oikeus kouluun, terveydenhoitoon jne.).

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen Vastaus kommenttiin #26

Mutta vain sitä voi jakaa, mitä on. Tällä en tarkoita, etteikö jotain pitäisi todellakin tehdä. Ongelmia on kuitenkin monia.

Esim. olemassaolevat työalat muuttuvat jatkuvasti, ja siksi jotkut ammatit katoavat ja ammattitaidot vanhentuvat. Siksi ihmiset tarvitsevat 2-5 ammattia, joitankin ikialoja lukuunottamatta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miksi demarit ei tee mitään asian suhteen?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mie teen. Olen demari. Olen antanut - rehellisesti sanoen joutunut antamaan - toiselle työpaikkani, vaikka minulle luvattiin vuosikymmenet, että saan "talon parhaimpiin kuuluvana työntekijänä" olla hommissa eläkkeelle asti.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli tämä demareiden suosima raketti-spaketti heitti teidät pihalle mutta edelleen demarit rules...
Juu demarit rock's...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #12

Tuo nyt on vähän ... sivistyneenä ihmisenä en ihan ilkeä sanoa, millaista päättelyä se on.

Lassi Nummen tuotannon tutkijana tähän on lisättävä:

Mutta toisaalta...

Jos olisin peräti Nummi, luettelisin tässä enkelihierarkiatkin dantelaisittain ja ulkoa, kuten hän kaikissa tärkeissä julkisissa puheenvuoroissaan. Mutta olkoot tässä mukana vain ½ miljoonan suomalaisen suojelusenkelit.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #14

Ei kun kerro vaan ihan omin sanoin missä meni pieleen...
Toisin kuin tänään "hallituksen" taholta kun vastuu siirettiin "virkamiesten" taholle...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #16

Jokainen vastaa itse teoistaan. Edellisen hallituksenkin kikatteleva työministerikin. Tämä hallitus on tehnyt työttömien hyväksi miljoonasti enemmän kuin keskustahallitus.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #12

Työttömilläkin on enkelit. Vaikka lainsäätäjä yrittäisi sen heiltä kieltää.

Joskus työtönkin on enkeli, kuten Lassi Nummen tutkijana tiedän.

Mutta enkelit eivät ole työttömiä.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Onko demareilla visiota siitä, miten talous järjestetään sitten, kun työttömyysaste on yli 50%?

Vai haikailevatko he edelleen, että tämä luonnollinen ja toivottava kehitys olisi pysäytettävissä?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Justiin opiskelin 6miljoonan Juutalaisen surmaa lapsen historian läksyissä. Pakkotyö tai varma kuolema. Oikein hirvittää. Työttömän osa on Suomessa orjatyö, luojankiitos ei vielä ole kaasukammioita, homelaitoksia kuitenkin on. Työtön ei ole työtön omasta halustaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Moniko huomaa kiittää hyvinvoinnistaan työttömiä? En ole huomannut vielä ainoatakaan.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Arvaappa Katriina oliko minulla pitelemistä hermojeni kanssa, kun kuntakokeiluvirkailija silmät sinisenään väitti minulle, että minun tulee ottaa huomioon työnteon mahdollisuuden realiteetit (toki tuon alueen tunnen), sekä sen, että työttömyysturva Suomessa on vastikkeellista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eikö hän sitten ollut oikeassa?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

No työttömyysturva suomessa ei ole vastikkeellista - ainakaan lainmukaisten termien määrittäminä ja mukaisesti.

Eikä mielestäni työkkäreissä nähdä reaalistista työttömyyden maailmaa työstä, kun eivät ole likikään oikean työn kanssa missään tekemisissä - siellä virkatyöpöytiensä takana.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työkkärin työntekijät eivät käy kateeksi.

Filatova, suosikkini kansanedustajista, on monesti kirjoittanut työttömyys"turvan" vastikkeellisuudesta. Nyt vain yksi hänen kannanotoistaan:

"Meillä on syyperusteinen sosiaaliturva. Se on tiukan vastikkeellinen jo nyt. Yhteiskunta vain ei kykene huolehtimaan omasta puoliskostaan."
http://blogit.demari.fi/filatov/2013/10/20/missa-o...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Filatova:

"Yksi sun toinen on intoutunut esittämään vastikkeellista sosiaaliturvaa nuorille. Viimeisimpänä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Mitähän kummaa sillä oikein tarkoitetaan?

Nykyisin työvoimatoimistoon tulevan nuoren pitää hakea opiskelemaan tai turvaa ei tipu. Ottaa vastaan työvoimapoliittisia toimia tai rahaa ei tipu. Ja tietenkin työstä kieltäytymien vie toimeentulon.

Laki sanoo, että toimeentulotukea leikataan, jos ei hakeudu opiskelemaan tai töihin. Leikkaus voi olla jopa 40 prosenttia. Kuntouttavaan työtoimintaan on pakko osallistua."

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuu torpparin aurinko.

Itsenä oleminen on parhaimmillaan työtä päivät pääksytysten ja yöt läpeensä, eikä siitä lomaa ole.

Mutta nyt kauniita unia.

Työn ja rakkaitten opiskelijoitteni kuvia. Ja kenelle mikäkin rakkainta on.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ongelmaa lainkaan vähättelemättä, niin epäilen, että kaikki noista puolesta miljoonasta työttömästä ei koe itseään ensisijaisesti työttömiksi. Kysymys on myös arvoista. Meidän yhteiskuntamme arvostaa työtä, mutta yksilötasolla voi olla tärkeämmiksi koettuja arvoja. Voidaan nähdä ristiriita yksilöiden ja yhteiskunnan arvojen välillä. Kyse on myös sosiaaliturvan rahoittamisesta, kansalaispalkasta sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta ja siihen liittyen mikä vastikkeeksi määriteltäisiin. Kirjoittajan esiin ottama aihe tullee yhä tärkeämmäksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyllä arvoista kannattaa keskustella. Mutta nyt tarvitaan pikaisesti arvokkaita tekoja. Vaikka arvo se on eriarvoisuuskin, ja eriarvoistaminen arvovalinta.

E-loodaan tupsahti juuri TEM-ministeriön tiedote ja siinä mm. tämä:

"Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 100 enemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa eli yhteensä 36 000. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-marraskuussa keskimäärin 74,8 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 79 500, mikä on 16 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 113 000 eli 11 900 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan."

Ministeriöiden tiedotteet voi tilata niiden sivuilta.

Pekka Heliste

Nuorten työttömyys on harhaa, mukana ovat kokopäivätoimiset opiskelijat, jotka haluavat vain välttää lainannostamisen.
Ilman heitä nuoria työttömiä on alle 5 %

Ikääntyneistä +50-vuotiaiatsa taas n puolet on pitkäaikaistyöttömiä. Noista +50-vuotiaista työttömistä lähes kaikki ovat entisiä yksityisen sektorin työntekijöitä.

Mutta kiinnostaako hallitusta tai edes SDP:tä ikääntyneden työttömyys? Ei, he puhuvat vain nuorten työttömyydestä, koska sille ei tarvitse tehdä mitään

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyys on korjattavissa oleva ihmisoikeusrikkomus.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sen korjaaminen taitaa vaatia myös hieman työssä olevilta lähimmäisiltä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lähettäkää palaute sähköpostin ym. sijasta tänne. Saan paljon netti- ja postihäirintää. En voi enää vastata ventovieraiden viesteihin, joista ei tiedä, kuka niiden takana on.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Työttömät ja syrjäytyneet ovat yhteiskuntamme voimavara. He ovat ekologisesti kestävintä kastia. Peruspäivärahalla ja sosiaaliturvalla elävä tulee yhteiskunnalle paljon edullisemmaksi kuin vaikkapa Kevan Ailus ja vastaavat virkamiehet.

Työtön ei tarvitse miljoonan euron työttömyyssuhdeasuntoa, jota remontoidaan sadoillatuhansilla. Hänellä ei ole avobemarin tarvetta työttömyyssuhdeautoksi. Laskekaapa kuinka monta työtöntä ja syrjäytynyttä noilla rahoilla olisi rahoittanut?

Vähävaraiset, joihin työttömät ja syrjäytyneet lukeutuvat, elävät leipäjonojen kierrätysruoka-avun turvin. Se on kaikki silkkaa säästöä ja ekologisesti mitä kestävin tapa elää. Heille ei ole ruuan viimeistä myyntipäivää, vaan kaikki käy, mitään ei heitetä hukkaan.

Heillä ei ole varaa katumaastureihin, joten heidän osuutensa CO2 –päästöistä ja ilmastonmuutoksesta on murto-osa ministeri-audien päästöihin verrattuna. Työttömät ja syrjäytyneet ovat tulevaisuuden ekologisesti kestävän yhteiskunnan perusta.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kekkonen julisti aikanaan Suomeen epävirallisen hätätilan kun oli 50 000 työtöntä?

Pekka Heliste

Tuolloinkin työttömyys ehti nousta 300000 enne kuin lähti laskemaan.
Silloin vain ei ollut sosisaaliturvaa ja jo tuollainen työttömyys oli katastrofi ja aiheutti levottomuuksia

Toimituksen poiminnat