Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Puhuuko Ilkka Kantola Jyväskylän seurakunnassa vai ei?

Jyväskylän kirkkoherra ei toivota Ilkka Kantolaa tervetulleeksi keskusteluttamaan meitä Jyväskylän keskustassa oleviin seurakunnan tiloihin. Hän aikoo selvittää, onko tilaisuudessa politiikkaa. Ja hän aikoo palata asiaan. Ei ole palannut.

Ilkka Kantola on laajakatseinen, monipuolisesti sivistynyt humanisti ja syvällinen teologi. Ehkä Jyväskylän seurakunnan omistama tila ei ole hänen oikea paikkansa? Harvoin Jyväskylässä muuten puhuu piispa, entinenkään piispa.

Ilkka Kantola saapuu Jyväskylän Talvi ja Jyväskylän Kevät -kulttuuriviikkojen yhteisenä vieraana alustamaan ja keskusteluttamaan aiheesta Kuka sinusta huolehtii - perhe vai valtio? Hyvinvointipalvelujen lähtökohdat eteläisessä ja pohjoisessa Euroopassa. 

Kantola siis alustaa luterilaisen ja katolisen sosiaaliopin eroista. Aihe on piispallinen ja hieno. En muista kuulleeni Jyväskylän seurakunnassa yhtä tärkeitä kysymyksiä sitten Kai Sadinmaan käynnin.

Aihe sopii poikkeuksellisen hyvin Jyväskylään, köyhien ja suurtyöttömyyden kaupunkiin, jossa hyvinvointipalvelut alkavat olla lähinnä vain hyvinvoivien ulottuvilla.

  • Tervetuloa Jyväskylään, Ilkka Kantola! Jyväskyläläiset toivottavat Sinut tervetulleeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhdistykset, jotka ovat kutsuneet Ilkka Kantolan Jyväskylään, ovat järjestäneet vuosikymmenen aikana korvauksetta lukuisia yleisötilaisuuksia Jyväskylän seurakunnassa.

Kun aiheena on ollut J.V. Snellman tai oikeistolaiset runoilijat, kukaan ei ole kysynyt, onko mukana politiikkaa. Miksi ei?

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ilkka Kantola on todella sivistynyt ja hieno mies. Yhden kauden sain häntä eduskunnassa kuunnella. Koko edellisen ja varmaan nykyisenkin joukon kärkeä. Asiallinen, rakentava, syvällinen.

Kirkkoherra kai päättää itsenäisesti, kenet seurakuntaansa päästää puhumaan. Toivoisin, että Kantolalle ovi avautuisi.

Taitaa kirkkoherra vain katsoa, että EU-vaaliehdokkaalle ovea ei avata. Ikävää. Vain siltä osin ymmärrettävää, että sitten olisi päästettävä muitakin ehdokkaita, joilla on tai on ollut siteitä kirkkoon. Sellaisia lienee ehdokkaina useitakin eri poliittisissa ryhmissä.

Ilkka Kantolalle pitää löytää vaihtoehtoinen paikka Jyväskylästä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kannanotosta. Tietysti Ilkka Kantolalle avautuvat ovet Jyväskylässä. On maakunnalle kunnia saada hänet vieraaksi. Myös kutsujayhdistyksen hallituksen varajäsenenä toimiva rovasti toivottaa hänet sydämellisesti tervetulleeksi kaupunkiin puhumaan.

Olisi melkein siteerattava tässä yhtä Ilkka Kantolan viisaista artikkeleista. Ehkä aamulla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ilkka Kantola itse ei ole esittänyt toivomuksia esiintymispaikastaan. Yhdistysten piirissä sitä on pohdittu paljonkin.

Toimi Kankaanniemen mainitsema Ilkka Kantolan ehdokkuus ei tullut ollenkaan esille yhteydenpidossa Jyväskylän kirkkoherran kanssa.

Kirkkoherran vastahankaisuus johtui tilaisuuden mahdollisesta poliittisuudesta.

Onko kirkkoherra huomannut, miten moni oikeistolainen ja keskustalainen nimi on kuntien, seurakuntien, yliopistojen jne. jne. ohjelmissa, niiden tukemissa hankkeissa, niiden piirissä suoritettavien selvitysten ja tutkimusten kohteissa. Tai, miten moni oikeistolaiseksi/keskustalaiseksi tunnustautuva ja tiedetty miehittää verovaroin ylläpidettyjä virkoja, entä moniko heistä on työttömyyskortistossa. Onko hänelle koskaan tullut mieleen, olisiko se politiikkaa, jopa puoluepolitiikkaa.

Onko verovarojen käyttö kirkoissa, kunnissa, oppilaitoksissa, tutkimuksessa, Yleisradiossa, STT:ssa jne. politiikkaa?

Oliko punaisten teloitettujen veren roiskuminen Jämsän kirkon tilojen seinille politiikkaa vai ei?

Kun kirkko osoittaa parhaan paikan oikeistolaisille jäsenilleen ja esim. demarijäsenilleen paikan nurkassa tai ulkopuolella, tuleeko se ajatelleeksi, että nämä joko alistuvat heille osoitettuun paikkaan tai häipyvät?

Minäkin olen yrittänyt roikkua kirkon jäsenenä huolimatta elinikäisestä vastenmielisyydestäni kirkkoa kohtaan. Joskus tulee kuitenkin viimeinen pisara. Olikohan se kirkkoherran suhtautuminen Ilkka Kantolan vierailuun?

Taistelu sieluista ei ole Suomen evankelisluterilaiselle kirkolle teologinen, moraalinen eikä sosiaalinen vaan taloudellinen ja näköjään myös poliittinen ellei peräti puoluepoliittinen juttu.

PS
Tässä ansioluetteloni. Olen turhaan esittänyt kirkolle yhteistyöhanketta "Jokainen ihminen on laulun arvoinen", joka olisi tullut sille erittäin halvaksi. Aiheeseen on palattava monta kertaa. Kirkon ja muiden yhteiskunnan instituutioiden toimintaan. Kirkko ei ole Jumalan valtakunta maan päällä, kirkko on ihan muuta. http://kkajannesansiot2013.blogspot.fi/

Mario Heinilä

Eikö työväentalo olisi Kantolalle sopivin esitelmän pitopaikka? Kyseessähän olisi selkeästi äänten kalastaminen Euro-vaaleja ajatellen.Kirkko ei anna tiloja edes Kristillisdemokraateille, miksi sitten sosialidemokraateille?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Työväentalo ja virastaan potkut omasta syystään saanut piispa sopisivatkin hyvin yhteen!

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Ymmärrän, jos kirkkoherrojen linja on selkeä ja yhtenäinen eli EI kaikille poliitikoille. Jos on noin kuin Katriina kirjoittaa, että oikeistolaiset/keskustalaiset pääsevät sisään, mutta vasemmistolaiset eivät, ei se ole perusteltavissa mitenkään eikä ole ihme, jos seurakunnan jäsenluettelot harvenevat.

Tärkein tehtävä seurakunnalla on kuitenkin evankeliumin julistaminen ja ihmisten oikeudenmukainen tukeminen monenlaisissa elämän tilanteissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Politiikan rajat ovat yhtä kuin ihmiselämän rajat. Kaikki on politiikkaa. Olen myötätunnon filosofina tunnetun juutalaisen Hannah Arendtin linjoilla. Jokainen on poliitikko.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Korkeimmalle arvostamani yliopistomies Eero Tarasti kokosi HY:n laitoksensa jäähyväisbileisiin (muutto toiseen rakennukseen) suosikkiaforismejaan 50 vuoden ajalta. Niissä on loisteliaita mietelmiä. Seuraava sopii moneen asiaan:

"Kaikki kompromissit laitosten kanssa, joita omatuntosi ei hyväksy, johtavat siihen että et vain joudu tunnustamaan laitosta, jota et hyväksy, vaan myös edistämään sitä pahaa, mitä tämä laitos tekee. (Leo Tolstoi) 1968"

Onko vika kirkossa vai jäsenessä, jos kirkkoon kuulumisesta on huono omatunto?

Toimituksen poiminnat