Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Samapalkkaisuus ja täystyöllisyys - keskustelua demariarvoista

SDP toivoo arvokeskustelua. Ihmis- ja tasa-arvo soveltunevat aiheiksi. Jutta Urpilainen toivoo vasemmistosta suunnan näyttäjää. Niin minäkin, jos suunta on täystyöllisyys ja samapalkkaisuus. 

Suunta luotiin jo 1918, Marc Chagallin maalauksessa  Rakastavaiset kaupungin yllä. Marc ja Bella leijailevat taivaassa, miekkonen kakkaa maahan aidan takana. Maalaus löytyy tekijän nimellä helposti verkosta. Minulla oli siitä suurikokoinen juliste työhuoneessa, jossa vietin 30 vuotta.

Työ on työväenliikkeen arvoja. Onko työttömien palkaton työ yhteiseksi ja esim. SDP:n ja vasemmistoliiton hyväksi yhtä arvokasta kuin palkansaajien?

Kannatan samapalkkaisuutta.

Kannatan täystyöllisyyttä.

  • Puhdasta tuli, kun isoäitini Amanda (vasemmalla, nimet kuvatekstissä väärässä järjestyksessä) saunotti. http://www.sjl.fi/web/pdf/2009/200916_la/sjl25.pdf Leskiäiti ei saanut raskaasta työstä sellaista palkkaa, että olisi pystynyt vaatettamaan lapsensa. Opettaja Martti Korpilahti isällenikin lahjoitti vanhat housunsa, mistä luokkatoverit tietenkin piikittelemään huudoilla "opettajan housut".
  • Kun isä itse oli opettaja, hän kirjoitti Työläisopiskelijaan jutun Opettajan housut. Rutiköyhistä oloista lähteneenä hän eläkkeellä häpesi kansalaiskoulunopettajan eläkettään, joka hänestä oli suuri. Luultavasti hän nostaisi mekkalan jos tietäisi, että saan työttömyyskorvausta, jolla en pysty ostamaan vaatteita, kenkiä, lehtiä, kirjaa enkä puhelinta. Suuremman äläkän hän nostaisi siitä, että en saa palkkatyötä.
  • Miten muut demarit, nostavatko he asiasta äläkkää? Muut kuin Amanda, hänen poikansa ja pojantyttärensä? Tai tällä erää vain viimeksimainittu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat