Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Häpeällä hallitsemisesta arvokkaaseen ihmisyyteen

Kukaan ei häpeä toisille aiheuttamaansa työttömyyttä. Jokainen yrittää saada työttömät häpeämään - ihan siksi, että ihmisen on mahdoton antaa anteeksi sille, jota kohtelee väärin. Häpeällä kasvatus, hallitseminen ja johtaminen maantapana saisi jo väistyä. Raipat selkään sellaisille -ohje pois oikeiden ihmisten eli nuorten, työllisten ja päättäjien kalupakista! 

Häpeä kyllä kasvattaa ja kuuluu kasvamiseen, mutta liioiteltuna se lamauttaa. Työtön ja eritoten ikätyötön saa hävetä päivittäin, jos menee mukaan siihen peliin. Älä mene, älä kumpaankaan rooliin, työttömän häpeyttäjäksi ja työttömyyttä häpeäväksi! Sinusta se on kiinni: puhalla peli poikki!

Sinä olet maailman arvokkain. Ja jokainen on yhtä arvokas kuin sinä.

Mikä on häpeä ja häpäisemisen vastakohta - kertoisitko sen?

 • Eero Rechardt ja Pentti Ikonen:Häpeä psyykkisen lamaannuksen aiheuttajanaLääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim1994;110(3):278:

  Häpeä on usein kätkettyä. Jotta sitä voitaisiin käsitellä, sen olemassaolo on ensin osoitettava. Helpoimmin havaittavia ovat häpeän seurannaiset ja sen välttämismenetelmät; eräitä näistä ovat ruumiilliset reaktiot: punastuminen, hikoilu ja vapina, lamaantuminen, apatia, liikapuheliaisuus, liikaesiintyminen, häpeämättömyys, piittaamattomuus ja kyynisyys. Häpeä synnyttää raivoa, joka kohdistuu sekä itseen että toisiin. Häpeäraivon käynnistämät kosto- ja väkivaltamielikuvat tai niitä toteuttava käyttäytyminen herättävät puolestaan syyllisyyttä. Depression aiheuttajina häpeälamaannus ja häpeäraivo ovat usein syyllisyyttä primaarisempia (Lewis 1987a).

  Häpeä koskee koko itseä. Ihminen voi pyrkiä korjaamaan syyllisyyttä herättävän teon, mutta häpeä tuntuu korjaamattomalta ja koko minä perusteitaan myöten väärältä; siksi se vaatii koko itsen muuttamista. Häpeän välttäminen estää ihmistä ajattelemasta ja havaitsemasta todellisuutta, se käynnistää todellisuuden torjuntaa laajemman kieltämisen ja aiheuttaa ajatuksettomuutta (Kinston 1987). Kyky kestää häpeää on samalla tavalla tärkeä kuin kyky sietää masennusta ja syyllisyyttä.

  Häpeän fenomenologiaan kuuluu houkutus identiteetin luovuttamiseen. Sen pyrkimyksenä on saavuttaa ristiriidattomuus toisen kanssa ja kelvata toiselle. Häpeä liittyy itsestä luopumiseen; häpeästä taas paetaan itsen korostamiseen ja toisen mitätöintiin.

 

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE

Työttömän 10 käskyä

 1. Elä unehuta ettäs oot työtön ja son ittes ja keenilöihes vika
 2. Häppeek kurja varjoos
 3. Elä vaaji ihtelles mittään eläkä etennii sitä mikä sullenniik kuulus
 4. Elä oo mittääm mieltä tai jos oot elä voan sanos sitä - elä sanov vastaan, taikka paremp kunnet sanom mittään 
 5. Elä kajehit työpaekkoo taekka palakkoo taekka lommoo
 6. Elä väitä että ossoot taekka tiiät taekka muistat taekka että ees voisit osata/tietee/muistooj jottain/mittään taekka että oisit koulutettu (ja jos oot, tiiä että se on yli- tai alikoulutusta ja väärältä alalta, ja syy on sun)
 7. Sulle riittäköön että oot täys sylykykup ja että sulla on tyhyjä riiskup
 8. Elä voan sano olevas työtön jos halluut säelyttää ies näennääsen immeisarvos
 9. Kunnioetav verommaksajaa mut älä vaan sano olevas itekkis semmonen

10.  (Keksi sää se kymmenes. Minen ossoo, minnoon luuser.)

 


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Häpeän tunteen poistaa psykiatri Lauerman mukaan tehokkaasti alakulttuuri. Rikollisten alakulttuuri poistaa sen jäseniltä rikoksen teosta syntyvän häpeän.

Voi olla, että ne ihmisryhmät, joiden jäsenistä huomattava osa on työttömiä, jopa yli puolet, ovat kehittäneet omaa kulttuuriaan niin, että kyseisen etnisen ryhmän jäsenet eivät koe enää häpeää työttömänä olostaan. Näin vaikuttaa usein ulkopäin katsottuna, mutta mitä oikeasti ryhmän sisällä koetaan, siitä en tiedä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi tästä Lauermasta on tullut julkkis tai siteerattu ja viitattu henkilö? Hänestä näkemäni pari ohjelman pätkää ovat vastenmielisiä. Ehkä hän sitten on fiksu kaikkialla muualla kuin niissä.

Tietysti paatumus ja puutumus valtaavat esim. päättäjän ja muun vallanpitäjän, joka riistää toisilta ihmisarvon. Siihenhän kaikki innovaatiot perustuvat, jonkin ryhmän alentamiseen, halventamiseen ja riistoon. Ja kuten sana itsessään kertoo, vanhan ja arvokkaan mitätöimiseen.

Antiikki oli monessa suhteessa viisas. Mikä on homo novus? Nousukas.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lauermalta järkipuhetta tänään. Varmaan huumeiden käyttö osaltaan selittää nettikeskustelun vihamielisyyttä. http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/lauerma...

Karl Fransen

Häpeämisen ilmentymismuotoja on lukemattomia, mutta mikä on itse häpeämisen sisältö? Sisällön tekijänä on paljossa, jollei täysin, itsetuntemuksen puutteesta johtuva turvattomuus. Työttömän - tai työllisen - häpeäntunteet eivät suinkaan eroa toisistaan, vaihtelevat nimellisesti, mutta alkulähteet häpeämiseen ovat meissä jokaisessa, ja ne on kätketty käsitteisiin - MITÄ TULISI OLLA - sensijaan, että mentäisiin probleeman alkulähteelle, itseemme ja löytäisimme - MITÄ ON - mitä olemme. Kieltäesämme mitä todellisuudessa olemme päästää valloilleen MITÄ EMME OLE, johtaen valheellisiin arvoihin, arvoihin joissa elämme ja josta johtuen olemme - mitä sitten olemmekaan.

Pyrittäessä kieltämään ”facta”, kuten olla tai joutua työttömäksi, muista kuin itsestä johtuvista syistä, on kova pala. Kilpailuun rakentunut yhteiskunta ei hyväksy ”loosereita” ja sama laki esiintyy kaikessa muussakin elävässä luonnossa. Samaistamalla itsensä muiden käytöksellä, olipa kysymys vaatetuksesta, työstä tai työttömyydestä, josta artikkelissasi puhut, antaa rohkeutta itsetunnolle, ja kuten tiedämme, mitä suuremmassa määrin tunnemme olevamme ”as good as Jones”, vastaavasti enemmän itsetuntomme nousee - aina häpeämättömyteen saakka - ja päinvastoin, laskee työttömyyden surkeudessa.

Pekka Pylkkönen

Puhut enemmän työttömien häpeästä kuin koko suomalainen media yhteensä..

Entä jos oletkin isoin syyllinen häpeäntunteeseesi?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mulla on niin kova esimerkki lapsuudesta mitä työttömäksi tulemisen häpeä voi ihmiselle pahimmillaan aiheuttaa, niin päätin, etten itse ainakaan tule koskaan häpeämään mitään mihin en voi itse edes vaikuttaa, joskus lipsuu, mutta palanen yleensä ruotuun.

"I Take A Lot Of Pride In What I Am"

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaksi fiksua kollegaani surmasi itsensä jäätyään työttömiksi. Eikä syyllisiä ole tippaakaan hävettänyt.

Pekka Pylkkönen

Olet hävyttömän törkeä ihminen syyllistäessäsi muita tuttaviesi itsemurhista. Käsittämätöntä, kuinka oikeasti kehtaat?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itsemurhasta ei voi ketään syyllistää, se on aina asianomaisen oma ratkaisu ja todennäköisesti monen asian yhteissumma.

Keskittykäämme itsemurhien ehkäisyyn, ettei kenenkään tarvitsisi siihen päätyä

http://www.surunauha.net/

http://www.mielenterveysseura.fi/sos-kriisikeskus

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

"Itsemurhien ehkäisyyn keskittymistä" on työ, hyvinvointi ja kunnon kohtelu kaikille.

Pari päivää sitten Hesarissa oli laaja Jani Kaaron kolumni "Häpeän politiikka tuottaa kasapäin ruumiita". Se löytyy netistä helposti. Kaaro kertoo kulttuurien olevan kunnia- tai häpeäkulttuureita. Hän kirjoittaa: "Häpeän politiikka ei ainoastaan jätä joitakin ihmisiä kunnian ulkopuolelle; se vaikuttaa myös yleiseen mielipiteeseen siten, että yhä suurempi osa ihmisistä alkaa arvioida itseään ja saavutuksiaan kunnian ja häpeän teemojen kautta." - "Koska Yhdysvalloissa voivat olla vallassa vain joko republikaanit tai demokraatit, murhien ja itsemurhien määrät eivät koskaan tasaannu, vaan käyrät sahaavat ylös ja alas vallanpitäjien vaihtuessa. Viimeisimmät laskelmat Obaman presidenttikauden luvuista vahvistavat tämän kaavan

Gilligan ei ole ainoa, joka on päätynyt samanlaisiin tuloksiin. Sydneyn yliopiston tutkijat osoittivat vuonna 2002, että itsemurhan riski lisääntyi selvästi oikeistolaisen politiikan aikoina Australiassa vuosina 1901–1998. Bristolin yliopiston tutkijat ovat raportoineet samasuuntaisista löydöksistä Englannin osalta."

--
Väkivalta ja raakuus on vahingollista kaikkialla: kodissa, koulussa, oppilaitoksissa, netissä, kaveripiirissä, eri ryhmien (esim. puolueitten) välillä ja sisällä, työpaikoilla, laajemmin yhteiskunnassa. Työelämässä mm. jatkuva kiusaaminen, alistaminen, klikit, määräaikaiset ja liian usein epäoikeudenmukaisesti täytettävät lyhytaikaiset pestit ovat ongelma. Liian varhainen kuolema ei ole niistä harvinainen seuraus.

Yksi rakenteellisen ja ihmisten käytöksessä olevan väkivallan ja vääryyden konkreettinen seuraus on köyhien ja pitkäaikaistyöttömien alhainen elinikä.

Toinen konkreettinen, tutkittu seuraus on väkivallan ilmeneminen netissä, esim. työttömiin kohdistuvat kommentit US:n blogeissa.

Ehkä juuri tutkimusten ja julkisuuden pelossa moni ei enää kirjoitakaan vihamielisiä kommentteja omalla nimellään.

Toimituksen poiminnat