Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

US vapaan ihmisen puolella tahdonriistoa vastaan

US uudenlaisena vapaan ilmaisun foorumina edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Sen vastakohta on ammattimaisen koukuttava, tahdonvapauden vievä ihmiskäsittely, jollaista esim. tiede, psykiatria/psykologia, virkavaltaisuus, koulutus ja uskonto alhaisimmillaan ovat. Ihmiselle kuuluva  oikeus kasvaa mittaansa - Werde, der du bist -, länsimaisen humanismin ydin, tarvitsee puolustajia. Niin on varsinkin siellä, missä pillipiipari hypnotisoi itselleen seuraajia ja vie heitä minne tahtoo.

Perustuslain takaamat oikeudet elämään, turvallisuuteen, liikkumiseen ja ihmisarvoa loukkaamattomaan  kohteluun eivät ole missään maassa ehdottomia. Ne toteutuvat toisten kohdalla enemmän kuin toisten. Niiden säröily on tuotava esille, mikä on ehto oikeuksien palauttamiselle. Kyse ei ole enää vain säröilystä vuoden 2014 Suomessa, jossa erään suuren ihmisryhmälla elinikä on jopa 13 vuotta lyhyempi kuin toisilla. Ja jossa ½ miljoonaa työtöntä on vailla useita ihmisoikeuksia.

Tahdon- ja vapaudenriistoa on siellä, missä vallanpitäjä eriarvoistaa, gettouttaa ja syrjii. Valtiovalta itse voi syyllistyä kaikkeen tähän, ja silloin tilanne olisi tuotava julki kaikkien eduksi. Hyvinvointi, tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät kukoista hoitamatta. 

Yhteiskunnallinen toiminta, joukkotiedotus, koulutus ja kaikki muu ihmisten kohtelu voi vapauttaa jokaisen toimimaan yhteiseksi hyväksi. Tänään se usein orjuuttaa ihmisen toimimaan oman itsensä, perheensä ja kuppikuntansa parhaaksi, - polkemaan toisten oikeuksia.

  • Odotan malttamattomasti, mitä Kai Sadinmaa ja Juhani Sarsila puhuvat Jyväskylän Talven Riivaajat-tapahtumassa. Minusta riivaajat ovat tahdon- ja vapaudenriiston asialla. Ne ovat orjuuttavia ja eriarvoistavia voimia ja pyrkimyksiä. Ne eivät olisi saaneet nykyistä asemaa ilman tietoista pahan valitsemista.
  • Politiikassa ja kaikessa toiminnassa on arvokasta ihmisen vapauttaminen. Se merkitsee sellaisten olojen ja edellytysten rakentamista, joissa orjuutus ei ole mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Sen vastakohta on ammattimaisen koukuttava, tahdonvapauden vievä ihmiskäsittely, jollaista esim. tiede, psykiatria/psykologia, virkavaltaisuus, koulutus ja uskonto alhaisimmillaan ovat."

Minä ajattelen kaikkia noita, mitä ne ylhäisimmillään edustavat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olen tyytyväisenä käyttänyt US-blogipalstaa (monien muiden foorumien ohella). On hienoa, että on tällainen mahdollisuus, jossa saa mielipiteensä julkisuuteen ja muiden arvioitavaksi ilman ennakkosensuuria - ja viivytystä.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Jostain syystä monet kirjoittelevat työttömyydestä ja eriarvoistamisesta, poliitikot puhuvat korjaamisesta ja tasa-arvon palauttamisesta, mutta onko siihen ainoa ratkaisu kaikkien kansalaisten ajaminen orjuuteen, jossa kukaan ei saa todellista palkkaa työstä, vaan eletään tukien varassa?

Olen liian nuori muistamaan Venäjän kolhoosiaikaa, etenkään kun en ole asunut siellä koskaan, kuitenkin senlainen ymmärrys asiasta on että siellä kaikki olivat tasa-arvoisia ja kaikille riitti työtä. Ihan kuin Suomen suunnitelma vastikkeellisesta toimeentulotuesta ja vuokra-asumisen lisäämisestä.

Mun mielestä palkka on aina vastikkeellinen toimeentulotuki, mutta se takaa saajalleen myös mahdollisuuden itsenäisyyteen ja omavaraisuuteen, kykyyn päättää omasta elämästä ja talousasioistaan. Toisin kuin sossun-luukulta haettuna. Kuinka sama raha löytyy monille tukiaisen muodossa, muttei palkan nimikkeellä ja työläisen oikeuksilla varustettuna?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ymmärsin Kajanteen käsityksen demokratiasta, ihmisoikeudesta ja vapaudesta liittyvän tasa-arvoon, muttei kuitenkaan sellaiseen tasa-arvon versioon, jota ihminen esim. vankilassa ollessaan kokee: sieltä kun puuttuu vapaus kasvaa sellaiseksi kuin Sinulle on mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset