Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Eriarvoistaako Akava tahallaan?

Työttömän saama kohtelu täyttää kaikki vainon tunnukset, eikä hänellä ole kuin orjan oikeudet. Mitä Akava työttömistään? Akava, sen jäsenliitot ja neuvottelujärjestöt tekevät yhdessä työtä sen hyväksi, että akavalaiset menestyvät ja voivat hyvin työurallaan. Työttömät vaietaan kuoliaiksi.

Akavassa rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Laitoksessa kuin laitoksessa pomoja tulee lisää, muut työntekijät vähenevät. Akavan jäsenjärjestöjen irvokas Fiksut pärjää aina? -kampanja kuvaa Akavan henkeä. Yhteiskunnassa, jossa fiksut nimenomaan eivät pärjää ja eettiset tallotaan jalkoihin, ay-järjestöllä pitäisi olla muutakin sanottavaa.

Akateemisesti koulutettujen liitto ajaa menestyksekkäästi esim. lääkärien ja muiden hyvinvoivien etuja.

  • Röyheimmät pärjäävät aina? 

Onneksi on Tieteentekijöiden liitto. Sen toiminnanjohtaja Eeva Rantala vaatii yliopistoilta määräaikaisten nimityksen tilalle vastuullista henkilöstöpolitiikkaa:

  • Määräaikaisten kohdalla yliopistot eivät mieti ikäohjelmia ja sitä, miten henkilöt jaksaisivat pidempään töissä yliopistolla. Ennemminkin mietitään sitä, että näistä henkilöistä päästään helposti  eroon ja voidaan palkata tilalle uusia nuoria. 

Tieteentekijäin puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi muistuttaa mm. harmaan tieteen lisääntymisestä. Vaatimattomat, tilatut selvitykset käyvät medialle tutkimuksista.

Kokonaisuutena Akava näkyy olevan rikkaiden mahtimiesten asialla. Professoreilla, lääkäreillä jne. menee lujaa.

  • Onneksi on Tieteentekijöiden liitto!
  • Mutta miten se muistaa työttömiään, ikärasismin ja vainon uhreja? 
  • Siirtyykö liitto sanoista tekoihin?

 

Aineistoa:

Työttömällä on orjan oikeudet.

Harmaa tiede on tieteenteon este.

Solidaarisen palkkapolitiikan pohja on murentunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vainojen uhrien muistopäivänä - vainon tunnukset:

Vaino on määrätietoista, pitkällistä väärin kohtelua. Se asettaa vastakkain kaksi ryhmää, ylempi- ja alempiarvoisen. Siinä riistetään yhteisen edun nimissä ihmisoikeuksia. – En väitä, että työttömiä vainotaan. Kysyn, onko heidän saamassaan kohtelussa vainon piirteitä. Seuraavia:

vaino kehittyy vähitellen: asenteet koventuvat, ja väärässä kohtelussa siirrytään sanoista tekoihin ja päätöksiin
muka tosiasioina esitetty leimaaminen, mustaaminen ja syyttely ovat johdonmukaista propagandaa, johon valjastetaan laaja koneisto
vaino leviää kulovalkean tai taudin tavoin ja muuttaa yhteisön asenteita, arvoja, puhetapaa ja toimintaa
vaino turruttaa harjoittajiensa oikeustajun, omantunnon ja sosiaalisen omantunnon
syrjintä yleistyy aluksi huomaamatta, ja kun se huomataan, siitä ei välitetä eikä siitä ole seuraamuksia kuin uhreille
vainotut eristetään muusta yhteiskunnasta eri tavoin (ihmisoikeuksien, työpaikan ja hyvinvoinnin vieminen, sijoittaminen gettoihin, liikkumisen, tiedonsaannin ja vapauden rajoitukset)
useita virkamies- ja muita ryhmiä osallistetaan vainoon
vainottuja ei kuulla heitä koskevissa asioissa
vainottuja alistetaan, nöyryytetään, pompotellaan ja pomotetaan
vainotuilta otetaan ihmiselle kuuluva toimintavapaus
viranomaisten, päättäjien ja jokamiehen puhe vainotuista ja teot heitä kohtaan tapahtuvat ylhäältä alas, syyttelevinä, leimaavina ja kielteisinä
vainottujen oletetaan käyttävän muista hyväkseen, olevan rikollisia, sairaita, keplottelevia, laiskureita - ja siksi heidän huonoa kohteluaan pidetään oikeutettuna
vaino on jatkuva, yksittäisistä puheista ja teoista koostuva prosessi
vainon uhreista tehdään yleisessä mielipiteessä syyllisiä kaikkeen siihen vääryyteen, jota heihin kohdistuu (esim. kun viedään osallistumismahdollisuus ja osallisuus, syytetään osallistumattomuudesta; kun viedään työnteon mahdollisuus, syytetään laiskuudesta; kun viedään liikkumismahdollisuus, syytetään passiivisuudesta)
vainotuilla ei ole oikeutta palvella yhteiskuntaa, kuten muilla on
vainon uhreja saa pilkata, häpäistä, kohdella väärin kenenkään tulematta väliin
vainotut ovat yhteisössä mustialampaita, jotka ovat syypäitä yhteisön ongelmiin
vainotuista neuvotaan tekemään ilmiantoja - jopa anonyymisti, jolloin aiheettoman ilmiannon tekijä ei takuulla joudu vastuuseen
virkakoneistolla on tarkat ohjeet siitä, miten kohdella vainon uhreja, mutta nämä eivät saa ohjeita käsiinsä ainakaan helposti
mikään järkipuhe, mitkään tutkimukset, mikään tiede, mitkään tosiasiat, mikään taide, mitkään seminaarit, mitkään julkaisut eivät pysty oikaisemaan ihmisten käsitystä vainotuista
pitkälle menneessä vainossa vainottujen eliniän odote on ratkaisevasti heikompi kuin muiden

Suomessa ei ole vainoa, eihän toki. Vai onko?

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Jopa Suomen ylimmänjohdon toimesta on monta kertaa muistutettu siitä että töitä on kun vaan viitsii niitä hakea. Jatkuva ihmisten syyllistäminen on maanjohdon tapa. Haukutaan laiskoiksi ja ahneiksi. Olen usein ajatellut miltä se mahtaa tuntua kun on ollut huonoa tuuria ja siitä vielä nämä kehtaa syyllistää.

Pekka Pylkkönen

Asia toimii myös toisinpäin. Esimerkiksi Kajannes syyllistää ja pilkkaa jatkuvasti törkeästi niitä, jotka hänenkin palvelunsa ja tulonsiirtonsa maksavat.

Tuollaista määrää kaunaa, kateellisuutta ja katkeruutta ei kukaan halua työpaikalleen.

Toimituksen poiminnat