Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mistä apu väkivaltaa ja kaltoinkohtelua saaville vanhuksille?

Suvanto-ryhmä palkittiin toimista vanhusväkivaltaa vastaan. Joka neljättä yli 60-v. naista on kohdeltu kaltoin. Lue tarkemmin Ensi- ja turvakotien liiton sivulta. Seuraavassa omia näkökulmiani aiheeseen.

Vanhukselle ovat väkivaltaisia väärintekijöitä usein lapset ja lapsenlapset, jotka vaativat heiltä rahaa huumeisiin, viinaan ja velanmaksuun. Tai jotka eivät muuten tavoita tavallista arkista maailmaa, koska heillä on erityislaatuiset asenteet ja rajoittunut ymmärrys. 

Arvojen koveneminen ja moraalikato iskevät suorimmin ikärasismissa. Ikätyöttömiä ei ainoakaan poliitikko puolusta. Kiltti, puolustuskyvytön vanhus taas on usein uhri, jos hänen lapsensa on rikollisen jälkeläisensä sumuttama eikä siten pysty pitämään tai ymmärrä pitää tervaskantoisänsä tai -äitinsä puolia.

Myös laitoksissa vanhuksia kohdellaan liian usein kaltoin.

Kaksi tarinaa:

- Eräs vanhus sai lähiomaistensa kodissa arvokkaan saattohoidon, jonka aikana kohtaamiset ja tapahtumat olivat kauniita ja arvokkaita. Tuttu lääkäri kävi päivittäin katsomassa häntä, muuten lähiomaiset hoitivat hänet hyvin.

- Eräs toinen vanhus viruu terveyskeskuksen vuodeosastossa viimeiset viikkonsa. Tyly hoitaja ei anna   hänelle juotavaa. Lisäksi hän osoittaa lähiomaisille, että nämä ovat tiellä, kun käyvät syöttämässä  vanhusta, keskustellessaan hänen kanssaan ja varsinkin, jos he uskaltavat vaivata lasikopissa istuvaa ja muun henkilöstön kanssa juoruilevaa hoitajaa kysymyksillään. - Hoitaja näyttää mallia nuorelle apurilleenkin. Hoitaja ei sanallakaan puolusta omaisia eikä vanhusta, kun nämä yrittävät huolehtia, että vanhus saisi lääkärin hänelle määräämän valion mukaista ravintoa.

  • Vanhus jo pitkään ollut pelkällä nesteravinnolla. Silti apuri tuo rahkaa, ja toisella aterialla kovan puuron tapaista ruokaa.

- Tämä pikku esimerkkinä korkeasti koulutetun hoitajan asenteista ja työtavoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka on vastuussa siitä, että väkivalta ja kaltoinkohtelu loppuu?

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Tekee pahaa lukea tuota. Yhdellekään vanhalle ei saisi käydä noin.

Missä on vanhojen sairaiden ihmisoikeusjärjestö? Eläinten olosuhteet jonkun yksityisessä navetassa saavat kansan karvat pystyyn, mutta entä julkisessa sairaalaosastolla vanhan sairaan olosuhteet?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset