Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Palkkatyö vai solidaarisuus - sanat vai teot

Jako kahteen rulee: uuniin, duuniin, uuniin, duuniin. Niin ovat päättäjät päättäneet. He ovat keskenään meikäläisiä, meille köyhälle kansalle het ovat heikäläisiä.

  • Työtä täällä kyllä saa tehdä, mutta sen muun saamisen kanssa on vähän niin ja näin, tiesi Lapualaisooppera. Nykykielellä: Osallistavaa vapaaehtoistyötä kyllä saat päättäjien hyväksi tehdä vaikka henkihieveriin asti, mutta palkkapäivää älä odota.

Päättäjä sanoo kunnioittavansa sinua ja olevansa niin penteleen solidaarinen. Kunnioituksella ja solidaarisuudella ei kumminkaan ole niin väliä. Ne ovat laastari hyvien eli hyvinvoivien huonon omantunnon päälle. Työ sen sijaan olisi poikaa, ja sen järkkääminen joka iikalle.

  • Nimellispalkat ovat kasvaneet vähän yli vuosikymmenessä 55 %, monen työttömän tulot ovat pysyneet sentilleen samoina. Virkamiesten, kansanedustajien jne. palkat ym. edut ovat nousseet kuin hyvä pullataikina. 

Missä Forssan aate ja tämä: "Työttömäin toimintaa ei voida lainkaan erottaa järjestyneitten taistelusta, vaan on se kaikille työläisille yhteinen. Näin ollen on Ammattijärjestön edustajakokouksen asetuttava sille käsityskannalle, että työttömyyskysymys on saatava järjestyneitten lippujen alle." (SAJ:n kokous 1923)

  • Ennen oli lauluna Pois puute, pois kurjuus. Nyt on iskusanana Turpa kiinni, köyhät ja työttömät.

Tuuli on kääntymässä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Toivottavasti demarit eivät enää lähde kumileimasimeksi pankkien omistajien miljardien eurojen kasaantumien takuumiehiksi. Demarien perinteinen tehtävä on kansanliikkeenä toimiminen tavallisten kansalaisten hyväksi. Sillä nyt näyttää siltä, vaikka pääomat kasaantuisivat kuinka suuriksi vuoriksi, melkoinen osa kansalaisista on tipahtanut ja tippuu edelleen köyhyysloukkuun.
Demarien on julistettava ja oltava toteuttamassa sellaista rehellistä selkokielistä sanomaa jota taviskansalainenkin ymmärtää. Me tavikset olemme riittävästi kuulleet paikkansa pitämätöntä "jargonia" mitä esim. Eu:n miljardien jakamisprosessin yhteydessä on tapahtunut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mikä on tavallinen kansalainen tahi ihminen, missä hänet tapaa? Olisin aina halunnut tietää sen. En ole koskaan tavannut häntä.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Juttusi on niin totta, työtä riittää muttei palkanmaksajaa. Epäyhtälönä on Valtion maksama taloudellinen tuki työttömyyteen ja viivan toisella puolella on kuntien hyvinvointipalvelut, joissa tarvitaan työläisiä, muttei ole varaa palkanmaksuun. Jos osallistava sosiaaliturva saadaan läpi, niin kuntien hyvinvointipalvelut rahoitetaan sillä. Pian on ammattiliitot turhia kun ei ole TESsin mukaista palkkaa eikä edes lakko-oikeutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset