Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Viranhaku ja vaalit - kaksi marjaa, mutta mitä marjaa?

Alaviite on komedia akateemisesta narsismista, juonittelusta ja ihmisen jaloudesta ja häijyydestä.* Ajankohtaisesti leffa kuvaa sitä, mitä samaa on vaaleissa ja viranhaussa. Näissä kahdessa kuviossa nousee pintaan ihmisen ja yhteisön alhaisuus. Parhaissa komedioissa on aina vähintään puolet tragediaa, niin nytkin. Israelilainen huippuleffa osaa ridentem dicere verum, kertoa totuuden hymyillen.  

Lopputulos ei vaalityössä ja viranhaussa ole läheskään aina järkevä. Sitä ennakoi jo niiden alku, jossa keinoina ovat parhaimman ehdokkaan armoton mustaaminen, puolitotuudet ja valheet. Se hyvin eli, ken juonitteli. - Asialla ovat ne, jotka katselevat vesi kielellä gladiaattorikisoja ja ne, jotka huutavat Anna meille Barabbas! Lopputuloksen määräävät kateus ja halu kostaa syyttömälle.

Vaalityössä ja viranhaussa sana tulee lihaksi. Koska asialla ovat juonittelun ammattilaiset ja huippuosaajat

  • omat koirat purevat,
  • parhaan ehdokkaan ja pätevimmän hakijan ystävätkin käsitellään mustauksin ja valhein, jotta he pelästyisivät ja vetäisivät tukensa pois (tietäähän jokainen, miten yhteisö palkitsee väärän vaikka parhaankin ehdokkaan kannattamisen),
  • samanlaiset linnut aina yhdessä lentävät ja raakkuvat,
  • kateus vie kalatkin vedestä,
  • päätään pitempi joutuu giljotiiniin ja tulee päätään lyhyemmäksi,
  • tärkeää on varmistaa valtaeliitin suosikin valinta,
  • tärkeintä on estää hänen loistavan vastaehdokkaansa valinta

Kain ja Abel, roomalainen barbaari ja ateenalainen oppinut, juutalainen professori ja saksalainen Führer, suomalainen ja internatsionalisti olivat kilpasilla – kumpi voitti? Ja miksi?

---

* Leffassa jalous ja uhrautuminen palkitaan murskaamalla jalo uhrautuja. Elävässä elämässä rakkaus omaan alaan palkitaan valitsemalla hakija, joka ei ole kyseisen alan spesialisti ja suostuu siksi murskaamaan koko alan. Leffassa kaikkensa kollegan hyväksi antava huippunimi saa kiitokseksi julman koston siltä, jolle hän teki elämänsä parhaat teot. Elävässä elämässä on niin, että se joka rakastamassaan työssä toimii pyyteettä alan, yhteisön ja opiskelijoitten parhaaksi, heivataan yli laidan ja saa jatkaa pyyteetöntä raadantaansa työttömänä. Orjana, joka palvelee työkyvyttömiä, hänen toiminnastaan hyötyviä ja sitä sabotoivia palkansaajia ja muita vähän koulutettuja työttömien syyttelijöitä.

Päivän poliittinen eläin on kroko. Se pärjää krokojen joukossa. Joukkovoima se on joka jyllää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Loistava kirjoitus.

Hyvä ja työtään rakastava jää rannalle ruikuttamaan kun vähemmän ammattitaitoinen ehdokas kiilaa viimeiselle paikalle.

Vaalien ajatusta on vaikea ymmärtää kun vähemmän kansan ääniä saanut pääsee valituksi kun enemmän ääniä saanut jää pois. Onko tää oikeaa kansanvaltaa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Valta maistuu monesta makeammalle kuin kansanvalta.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Oikeasti viimeiset vaalit pitäisi uusia, koska äänestysprosentti oli niin pieni. Kuka on niin ymmärtämätön ettei tajua kansan olevan äänestämättä kun ei ole puoluetta jota äänestää?

Ehkä kukaan ei enää halua olla EUssa, ainoa muuten hyvä ja äänestettävä puolue haluaa olla EUssa, ne jotka haluavat eroon, ovat muuten jotenkin viallisia, yksikin halusi miltei poistaa uskonvapauden ja toinen haluaa työttömät vastikkeelliselle tuelle.

Mä haluisin tietää moniko äänestäisi SDPtä jos se ilmoittaisi haluavansa eroon EUsta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos vaalit uusittaisiin, osallistuminen voisi olla vielä vähäisempää.

Muualla Euroopassa SD:llä menee hyvin, Suomessa siitä on tehty (tehty, ei tullut) puolue, joka evvk. "Vääryys ei veso": "Äänestysluvut kertovat siitä, että usko demareiden arvopolitiikkaan on mennyt. Oikeudenmukaisuus on muuttunut naurun aiheeksi. Kokoomusta myötäilevä Vartiaisen/Urpilaisen ja Jungnerin linja on kärsinyt haaksirikon. Hämäläinen sananlasku sanoo, että vääryys ei veso, ja se näyttää totta olevan." http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/blogit/eero-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset