Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Aku Kopakkala toivoo masennus- ja lääkekeskustelua

Psykologi Aku Kopakkalan Fb-tukisivulle on tullut parissa päivässä 5000 tsemppaajaa, jotka edellyttävät, että hän saisi pitää työpaikkansa. Ks. US. Kirjassaan Masennus ja kannanotoissaan hän on samoilla linjoilla kuin laaja kansainvälinen psykologien liike:

 • lääkehoito on enimmäkseen turha,
 • lääkehoito voi jopa vakiinnuttaa ongelman ja viedä voimia sen purkamiselta,
 • keskusteluterapia ja itsehoito ovat hyväksi

Kopakkala arvostaa monipuolista hoitoa, joka räätälöidään jokaiselle yksilöllisesti. Hyvä hoito auttaa nopeasti ja estää ongelman kroonistumisen. Koppakkala ei julista lääkkeitäkään pannaan. 

~~~

Kommentteja

Masennusta on monenlaista, siksi hoitoakin on hyvä olla monenlaista. Kova lääketiede on vain yksi vaihtoehto.

 • Miksi lääkärien trendikäs mielitauti on tänään juuri masennus, miksei neuroosi tai paniikkihäiriö, kuten vielä joku aika sitten? Ja miksi hoidoksi masennuslääkkeitä eikä vaikkapa iilimatoja, ulostuslääkettä, kallonporauksia, kuten taannoin?

  Kun ihmisparat ovat eläneet vuosituhansia ilman psykiatriaa, masennusta ja neurooseja, miksi heidät on nyt havahdutettava ns. sairaudentuntoon? Siksikö, että diagnoosit ja reseptit auttavat hallitsemaan ihmisiä ja että ne tuovat monille valtaa, aseman eliitissä ja rahaa. Lääketieteen, medikalisaation ja lääkärien toiminnan historia on moninainen, ja siinä on useita huolestusta herättäviä lukuja. 

 • Lääkärit mieli- eli trenditaudeissaan helposti diagnoivat väärin, kuten vuosia minun "astmassani". Ei se astmaa ollut, eikä ole.

  Suurimpia ellei suurin yhteiskunnan voimankäyttäjiä on tänään lääketiede toisaalta hyvänä apuna, toisaalta  ihmisen alistajana, leimaajana ja nujertajana. Miksei minunkin tapauksessani diagnosoitu rakennusta - sen sairaus todettiin vasta seitsemisen vuotta myöhemmin? Sinä aikana lääkärit katsoivat kuin halpaa makkaraa minua, joka uskalsin kieltäytyä sen seitsemistä astmalääkkeistä.

 • The Emperor’s New Drugs väittää masennuslääkkeitä uskomuslääkinnäksi. Psykologian professori Irving Kirsch osoittaa kirjassa ne suurelta osin tehottomiksi, jopa haitallisiksi. Kalkki- ja sokeritabletit auttavat yhtä paljon kuin ne. Kirjan voi tilata netistä.

 • Masennus on Suomessa yleinen diagnoosi lapsille, nuorille, aikuisille ja vanhuksille. Masennuslääkkeitten käyttö kymmenkertaistui 1990-2010. Kela maksaa lähes puolelle miljoonalle suomalaiselle korvausta masennuslääkkeistä. Psyyken lääkkeiden yhteyksistä itsemurhiin, väkivaltaisuuteen, diabetekseen, luukatoon, liikalihavuuteen ja sydänvaivoihin on muuten julkaisuja.  

 • Karkin haitoista puhutaan enemmän kuin psyyken lääkkeitten. Vaihtoehtoisen lääketieteen harjoittaminen on tehty Suomessa vaikeammaksi kuin muualla. Sivistyneessä Ranskassa, oppineessa Saksassa, edistyksellisessä Sveitsissä ja kriittisessä Britanniassa ihmiset ja lääkärit ovat vapaita valitsemaan myös vaihtoehtoisen lääketieteen. Meillä asiasta uskaltaa tuskin puhua. Miksi?  

 • Kuuluvatko väärät diagnoosit, medikalisaatio ja hoitovirheet asiaan? Moni niiden uhri makaa nurmen alla.

 • Terveessä yhteiskunnassa ihminen kasvaa kyllin vahvaksi ja viisaaksi seisomaan omilla jaloillaan. Ja lääkärit koulutetaan ottamaan vastuuta eikä kiskomaan rahaa. Eipä sen puoleen, hyvinvoivat menestyjät ovat tarpeettomien lääkkeitten suurkuluttajia. Hesarissa oli hiljattain juttu pomojen yms. liiasta lääkkeitten käytöstä.

 • Eivätkös juutalaiset natsi-Saksassa ja toisinajattelijat neukuissa olleetkin lääkärien ja muitten mielestä aika sairaita ja masentuneita, esim. suljettuina laitoksiin ja leireihin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos haluat lukea tiivistetysti Kopakkalan korostuksia masennuksesta ja lääkkeistä, hänen artikkelinsa lehdessä Super 3/2014 kannattaa vilkaista. Se löytyy netistä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olen syönyt 9 eri masennuslääkettä 12 vuoden aikana ja kymmenettä kun tarjotiin, sanoin EI kiitos. Nyt olen 6 vuotta ollut ilman ja voin paremmin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lääkäri hoitaa, luonto parantaa, sanottiin ennen vanhaan. Nimekäs kirurgian tohtori (ja oliko professori) Palmén suositteli joka vaivassa mahdollisimman vähäistä lääkkeitten käyttöä.

Blogijuttu on lajityyppinsä mukaisesti kärjekäs. Sen ei kumminkaan ole tarkoitus tuomita lääkkeitten käyttöä. Medikalisaatiolle ovat toki vaihtoehdot tarpeen. Toivottavasti valinnanvapaus lisääntyy yhteiskunnassa eri asioissa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kukin tehköön valintansa. Minulle 12 vuotta pillereitä riitti. Jokaisella on oikeus lääkkeettömään hoitoon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #4

Kokenut kaikki tietää. Minulle riittivät kahden viikon astmalääkkeet, vaikka lääkärin mukaan niitä olisi pitänyt nauttia moniaita vuosia, kenties loppuelämä. Diagnoosikin oli väärä. Merkillisesti astmadiagnoosit lisääntyivät niinä vuosina Keski-Suomessa.

Lääkäri vastasi heti alkuunsa, ettei lääkkeillä ole erityisiä sivuvaikutuksia. Vaan olisihan niillä ollut.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Miksi ihmeessä syödä mahdollisimman vähän lääkkeitä?

Lääkkeillä on tarkoitus vähentää sairauksien aiheuttamia haittoja ihmiselle, ja kun lääkkeillä pystytään vähentämään haittoja ja näin kohentamaan ihmisen elämänlaatua, niin oikea ohje lääkkeiden käyttöön tulisikin olla seuraava:

Lääkkeitä tulee käyttää sen verran, että niiden aiheuttamat negatiiviset vaikutukset eivät ylitä lääkkeen käytön aiheuttamaa positiivista vaikutusta.

Ihmisten kannattaa optimoida lääkkeiden käyttö, eikä minimoida sitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Voihan lääkkeitä syödä kuin hevonen syö heiniä. Meitä koulutetaan lapsesta asti hyviksi kuluttajiksi.

Mitä mahtavat lääkärit sanoa rehtorista, joka päivänavauksessa neuvoo oppilaita jättämään turhat särkylääkkeet sivuun. Hänestä niitä ei pidä oppia ottamaan jokaiseen pikku vaivaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eri maissa keskustellaan avoimesti näistä jutuista. Toivottavasti pian meilläkin.

http://www.cbc.ca/news/health/antidepressant-drugs...

Jussi Katajamäki

Voi voi mitä höpöhöpöpuheita. Jos ette sen vertaa tiedä esim. Kopakkalan arvostelemista käypähoitosuosituksista, niin voin kertoa muutaman faktan. Ensinnäkin on tutkittu, että ssri-lääkkeet eivät tehoa lievään (henkiseen) masennukseen lumelääkettä enempää. Sen sijaan vaikeaan masennukseen, joka johtuu yleensä neurokemiallisesta häiriöstä eli serotoniinin vajauksesta aivoissa, sillä on todettu lähes 100 %:n vaste. Käypähoitosuosituksissa nimenomaan sanotaan, että lievään masennukseen ei suositella lääkitystä! Psykologit haluavat uskoa, että kaikki hoituu puhumalla (ja varmaan monia asia hoituukin), mutta psykiatrit (lääkärit) tietävät, että eipä aina hoidu. On itsestään selvää, että joka itkuun ja olosuhteiden kurjuudesta johtuvaan mielipahaan ei pidä määrätä lääkitystä, joka on tarkoitettu vakavan psyykkisen sairauden hoitoon. Siksi on aivan oikein, että Aku sai potkut, koska yleistää asian niin, että lääkitys on pahasta. Nim. kokemusta ssri-lääkityksestä.

Jussi Katajamäki

Ja vielä sen verran, että ssri-lääkitys ei ole päihdyttävä lääke, vaikka niin usein luullaan. Pakkauksessa ei ole kolmiomerkintää eikä se sen takia ole esim. huumeidenkäyttäjien piirissä käytetty aine. Jos aivojen luontaisen hormoonin, serotoniinin vajausta ei ole, sillä on lumelääkettä vastaava vaikutus. Että turpa kiinni, jos ette tiedä faktoja.

Jussi Katajamäki

Jos lääkäri tekee väärän diagnoosin, niin se ei ole lääkkeen ongelma. Jos on psyykkinen sairaus, niin kannattaa mennä psykiatrille eikä luottaa yleislääkäriin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset