Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miten Ralf Gothóni näkee Suomen politiikan

Ralf Gothóni on maailmalla arvostetuimpia suomalaisia. Uutuuskirjassaan* hän kertoo suorasukaisesti myös  politiikasta. Leikkisä, henkevä ja radikaali pureutuminen eri asioihin on Gothónia itseään. Hän ärsyttää vasiten, ja hän nauraa sille minkä yksi ja toinen ottaa yksiniitisesti.

Politiikka ei ole pääosassa pianisti-kapellimestari-säveltäjän elämässä eikä kirjoituksissa. Voi silti olla hyvä lukea, mitä hän kirjoittaa siitä. Nerokas maailmanmies, monivälkkeinen persoonallisuus ja huippuprofessori tuntee kulttuurit, kaudet, maanosat ja käytännöt. Hänellä on painavaa sanomista asiasta kuin asiasta. Gothónilla ei ole omaa lehmää ojassa, mikä lisää hänen sanojensa merkitsevyyttä. Katkeruudestakaan häntä ei pääse syyttämään.

Gothóni mainitsee Suomen maaksi, jossa jäsenyyttä ja yhteisöllisyyttä arvostetaan, yksilöllisyyttä ja erilaisuutta paheksutaan. Hän muistuttaa ajassa olevista, tasapäistävään demokratiaan vetoavista voimista. Lähes ohimennen professori piirtää kuvan 2000-luvun poliittisista päättäjistä sakkina, jonka tulevat polvet luokittelevat kulttuurin tuhoajiksi. Kuva saa tarkkuutta henkilöistä, joiden toimia ja kannanottoja hän esittelee ja siteeraa. Heihin kuuluu mm. Mauri Pekkarinen. Manipulaatio, tasapäistäminen ja poliittisten ryhmien hyödyntavoittelu tulevat kirjassa selviksi. 

Professori kuvaa pääpiirteissään sen, mitä kouluissa ja yliopistoissa tapahtui suunnilleen 2009. Innovaatiot jyrättiin läpi, ovathan suomalaiset tottelevaisia.

  • Vaikeat kysymykset selvitettiin vaikenemalla tai siirtämällä huomio muihin asioihin. Vaikeneminen, vaientaminen, asioiden tietoinen vääristely, tukeutuminen enemmistön mielipiteisiin tai vetäytyminen tapahtumassa olevan (vääjäämättömäksi väitetyn) yhteiskunnallisen, kulttuuripoliittisen muutoksen taakse, ovat keinoja, joita politiikassa on käytetty koko historian ajan. Niitä käytettiin myös Suomen musiikkikasvatuksen muutoksessa; se hyväksyttiin luonnonvoimana, siihen sen enempää puuttumatta.

Moni muukin Keski-Euroopassa ja muissa maanosissa pitkään asunut suomalainen näkee maanmiestensä kapeakatseisuuden ja vetäytymisen poliittisten liikkeitten suojiin. - Pentinkulma on ehkä kotoisa, mutta maailma ei pääty siihen.

~~~

Ralf Gothóni: Hämähäkki. Auditorium: Helsinki 2014

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vuosikymmenien ajan nuoria on yritetty vieroittaa pois populaarikulttista, kuten tanssilavoilta, jotta he tottuisivat eliittikulttuurin suurkuluttajiksi. Menestys ei ole ollut kovin vakuuttavaa. Arveluttavaa tämä on siinä mielessä, että toiset kulttuurit asetetaan eriarvoiseen asemaan. Kuka muu kuin Ralf Cothoni pystyy sanomaan, että esimerkiksi heavyrock ei ole kulttuuria, vaan se edustaa 'tunne-elämän kehittymättömintä ja raainta kerrostumaa' (HS. 25.7.07).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Raffe analysoi kirjassaan monipuolisesti kulttuuria ja sen lukemattomia ilmentymiä.

Opiskelu- ja työkaverini neljän vuosikymmenen ajalta, lisensiaatti, tutkija, kaunokirjailija ja rockmuusikko, sanoo, että rock herättää ihmisessä kielteisiä tunnetiloja. Hän jos kuka tietää asian. Hän on pitkään harrastanut ja tutkinut erään vanhan kulttuurin piirissä syntyneitä taideteorioita ja estetiikkaa. Niissä otetaan lukuun paitsi kulttuuri ja taide sinänsä, myös teosten herättämät tunnetilat.

Omalta osaltani en ota asiaan kantaa, sillä en harrasta rockia.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

”monivälkkeinen persoonallisuus”
Kiitän hyvästä tekstistä.

Gothóni on huikea pianisti. Minulla on vanha LP jossa hän säestää Matti Salmista ja yhteistyö on kuin yhteistä hengitystä. Oikeastaan siinä ei voi puhuakaan säestämisestä, sillä piano ja laulu ovat ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa Gothóni on solisti siinä missä Salminenkin.

”rock herättää ihmisessä kielteisiä tunnetiloja”
Ei välttämättä kaikki rock, vaikka en voi olla siitä aivan varma, sillä en harrasta rockmusiikkia.
Kovasti arvostamani Minna Lindgren on vakuuttunut siitä, että musiikin harrastaminen kehittää monenlaisia aivotoimintoja, ja nimenomaan taidemusiikin harrastus. - Eikö rockin harrastaminen, kysyi haastattelija.
- Ei.

Voi hyvin uskoa Ralf Gothónin arvostelukykyyn vaikkapa politiikan alueella. Tämän kirjan haluan lukea.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

RG on Suomen ja sen kulttuurin loistava edustaja maailmalla.

Puutut mielenkiintoiseen kysymykseen. Kaikki ihmisen toiminta vaikuttaa aivoihin. Ei suotta puhuta muistijäljistä.

Blogijutussa ei ollut pääasiana rock, eikä RGn kirjassa. Blogittelen kirjan aiheista ja siinä esitetyistä näkökohdissa lähiaikoina lisää. Teos on kiehtova ja monipuolinen. Kun se saapui tänään postissa, luin heti siitä suuren osan. Pyrin säästämään lukuiloa toisiinkin päiviin.

Taisto Merilä
Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Komppaan Gotuhnia ja plokkaajan kirjotusta!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mukava tavata vaikka näin virtuaalisesti. RGia kannattaa tosiaan kuunnella.

Toimituksen poiminnat