Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Unissasaarnaajia 1918 - entä nyt?

  • Jokaisen on rukoiltava ja siunattava kiväärinsä ensin, ettei tee murhia, s.o. ammu viattomia. Kun sen on hartaalla mielellä tehnyt, on vastuukin siirtynyt yksityiseltä esivallalle. Valkoiset voittavat taistelun.

Näin Keskisuomalaisessa 1918 Elsa Heporauta, valkoisten - vai pitäisikö sanoa mustien - lipunkantaja, nuorisoseuraliikkeen voimahahmo ja lehden rintamakirjeenvaihtaja. Hän kertoo Puumalan reserviläisiltä kuulemansa tiedot unissasaarnaajasta. Sodan oikeutus esitetään lehtijutussa ja saarnaajan suulla kiistatta. Sille löytyy varmistus jopa 'tuonpuoleisesta' saaduista viesteistä.

Tapoja sulkea silmät ja korvat yhteiskunnan todellisuudelta on tänäänkin. Moni etsii saarnaajaa, pappia tai gurua oppaaksi. Silloin ei tarvitse ajatella itse. Neuvoja noudatetaan sokeasti.

Amerikoista on menestysteologia, joka kaataa väkeä kirkossa ja vapaissa suunnissa. Sanomana on, että kaikkinainen menestys, myös aineellinen, kuuluu ihmiselle Jumalan lahjana, ja se on vain otettava haltuun. Laajassa new age -liikehdinnässä on sama oppi. Guru antaa uskovilleen terveyttä, mielenrauhaa ja eri alueitten kuten talouden kohennusta mystisin menoin, henkien välityksellä tms. Hän voi myös viisituhantisen ryhmän nähden kertoa nimellään esiintyville jäsenille heidän auransa värit ja lukemina mm. seksuaalisen ja terveyden tilanteen. 

Tämä kaikki Suomessa 2014. Jyväskylän kaupunginteatterissa on muuten näytelmä unissasaarnaaja Maria Åkerblomista. Kannattajat myivät maat ja mannut ja lähtivät hänen peräänsä. Kuuliaisuus oli sokeaa: kaikk mänt eikä piisantkaa.

  • Syksy on värikäs ja loistava. Mitä jos pysyisi sen kuvioissa aistit auki, kuuntelematta unissasaarnaajia?

 

***

Elsa Heporauta [E.H:sko]: Savolainen unissasaarnaaja ja vapaustaistelumme. Keskisuomalainen 26.3.1918

Katriina Kajannes: Elämänpolun kaarteessa. Elsa Heporaudan kirjailijauran alku Jyväskylässä 1910-1922. Jyväskylä Studies in the Arts 33: Jyväskylä 1990

Lauerma:  Usko, toivo ja huijaus. Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin. Kustannus Oy Duodecim: Helsinki 2006

Jyväskylän kaupunginteatteri http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/naytelmat/maariablomma/akerblom

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Semmoista se on, kun on meillä edelleen nämät kivikautiset aivot täällä tulevaisuudessa numeroiltaan 2014

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarkennus: New age -guru antaa enkelien/henkien välityksellä seuraajilleen köyhyydenpoistoa. Sitä termiä he käyttävät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset