Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

”Luovan kirjoittamisen kurssit, kirjallisuuden surma”

Horace Engdahl Ruotsin Akatemiasta julistaa niin, kun ollaan kirjallisuuden Nobelin jaon kynnyksellä.

 

Ensin: Entä Suomessa?   

 

Kirja, kirjailija ja kirjallisuus on kaupallistettu. Siitä kirjoittavat henkilöiviä skandaalijuttuja ihmiset, jotka eivät lue eivätkä arvosta kirjallisuutta.

Kirjaa ja kirjailijaa arvotetaan sen ja hänen luullun poliittisen kannan perusteella. Moni yrittää hyötyä kirjailijasta ja kirjasta taloudellisesti ja poliittisesti.   

Kirjallisuuden tunteja oli meillä Euroopan vähiten jo, ennen kuin niistä nyhdettiin ns. luovaan kirjoittamiseen ja atk-hon. Yliopistoissa Suomen kirjallisuuden vähistä resursseista on annettu leijonanosa… jääköön sanomatta, mihin kaikkeen, mutta myös luovan kirjoittamisen opintoihin.

Hannu Taanila vastusti järjestämässäni keskustelutilaisuudessa jo kymmenisen vuotta sitten luovan kirjoittamisen opetusta. Hän huomautti, että koulussa pitää olla mukavaa – ei ole niin väliksi oppia siellä.

 

 

Sitten: Horace Engdahl

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomea kansankuntana ja valtiona ei olisi syntynyt ilman omaa kieltä ja kirjallisuutta. Oman kielen väheksyntä ja kirjallisuuden alasajo on sekin kauaskantoinen asia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kumpi voittaa, Aleksis Kivi vai hänelle "huomionosoituksia" antanut August Ahlqvist?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Eduskunnan kirjastossa sain eilen nähdä elokuvan Laulu Suomessa. Se kertoo Jaakko Juteinista, joka kirjoitti laulun Arvon mekin ansaitsemme. Parisen viikkoa sitten näin Juha Hurmeen ohjaaman näytelmän Daniel Europeuksesta. Hurme tekee kuulemma parhaillaan näytelmää myös Juteinista.

Juteini ja Europeus toivat mieleen tämän päivän. Molemmat heistä ajettiin marginaaliin. Europeus kai kuoli nälkään Viipurin katuojassa, näin kerrotaan. Juteinin kirjat poltettiin Viipurin torilla.

Näinhän tänäänkin. Ajattelevat ja vastakarvaiset tyypit ajetaan ulos yliopistoista tai työnnetään syrjään muutoin (vähän niin kuin minutkin). Filosofit ja kirjallisuus ajetaan ulos yliopistoista, paitsi Niiniluodon hyvinvointityypit. Sitten valtamediat, messut ja muut nostattavat näitä sofioksasia keikailemaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pyrkiihän se näin olemaan. Ennen rakennettiin ja palkittiin rakentajat. Nyt pannaan rakennus kivijalkaa myöten matalaksi. Ja ei kun tilalle uusi hometalo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset