Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Johtaja- ja seurakuntavaalit Jyväskylässä

Rakastan aktiivista kotikaupunkiani. Jyväskylän seurakuntavaalissa annettiin 888 ennakkoääntä enemmän kuin viimeksi. Moni haluaa lisää tilaa nuorille. Ehdokkaani, opiskelija Jani Tanskanen pyrkii kolmanneksi kaudeksi tehtävään, jossa hän on saanut merkittävää tunnustusta.

Lähiaikoina valitaan myös kaupunginjohtaja. Jos hänet valittaisiin kansanäänestyksellä, paras ja kokenein voittaisi. Niin olisi käynyt viimeksikin.

 

 

Tausta

 

Nykyisen kj:n vaalin ratkaisi KD-valtuutettu, joka kaupunkilaisten tavoin kannatti toista hakijaa eli SD-proffaa, kansanedustajaa. Valtuutettu on itse kertonut mm. blogissaan, että ennen ratkaisuäänestystä hän meni vessaan ja sai siellä Jumalan ohjeen äänestää kokoomuslaista. Kaupunkilaiset tietävät senkin, mitkä kokoomus-keskustalaiset tahot olivat pelotelleet häntä valitsemasta sosialistia. Näin toimii "Jumala" keskusta-kokoomuslaisine lobbareineen.

Silloin syrjäytetty Kalevi Olin kuuluu viiden fiksuimman tuntemani ihmisen joukkoon. Maltillinen, viisas, yhteistyökykyinen mies jonka kanssa tulevat kaikki juttuun. Kristittykin hän on.  

Porvarihakijat korostivat hiljattain haastattelussa, miten tärkeitä ovat yliopistoyhteydet. Niitä prof. Olinilla oli. Mutta kuten hiljattain eläköitynyt JY:n rehtori Aino Sallinen toteaa, myös kokoomuslaisella kj. Markku Anderssonilla on ollut paljon annettavaa yliopiston kehitykseen yliopiston hallituksessa. "Olen vakuuttunut siitä, että uudet jäsenemme tuovat uusia näköaloja yliopiston kehittämistyöhön, rehtori Sallinen luonnehti."

Keskisuomalainen on taannoin julkaissut artikkeleita siitä, miten Andersson aikoinaan työssään yliopistossa keräsi tietoja yliopistoväen poliittisista kannoista ja mitä näillä tiedoilla tehtiin. Mikä lehden entisen keskustalaisen päätoimittajan kanta ja osuus oli keskusta- ja kokoomuslaisten tulevien professorien nostatuksessa ja Anderssonin kj-valinnan yhtenä taustatekijänä? Eivätköhän sen kaikki tiedä.

 

Mitä tuleman pitää

Valinnassa otetaan lukuun neljän kärkiehdokkaan psykologinen testi. Miten suuri paino on konsulttifirman toteuttamalla testillä? Näitä samaisia testejä on käytetty Suomessa valittaessa myös tulevat kiusaaja- ja alkoholistipomot. Niitä voi verrata tarkkaan soveltuvuusmittaukseen, jonka ovat läpäisseet nekin hoitajat, jotka sitten murhaavat potilaitaan. Suomessa ei kuitenkaan ole tapana kyseenalaistaa psykologisia testejä eikä niitä suorittavien firmojen sidoksia. Päinvastoin, keskustalainen media nostaa psykologeja…

Olen tarkoin seurannut neljän kj-hakijan haastatteluja myös sen ammattitaidon avulla, joka minulla on. Olen arvioinut ihmisten suullista ja kirjallista esitystä yliopistossa 30 vuotta. Yksi neljästä hakijasta oli kuin puoliunessa. Yksi ainoa oli reippaasti tässä ja nyt.

Mutta Suomi ei kaikessa elä tässä ja nyt. Käytännössä vallitsee yksipuoluejärjestelmä ja meno on kuin 30-luvulla. Vaikka näyttää olevan monta lehteä, niitä on yksi, Pravda.


Tämä kirjoitus on myönteinen, kuten olla pitää: luotan kansaan ja kansanvaltaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirjoitin jutun yhdeksi asiasanaksi Junttaus, mutta US ei tunne sitä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Päätöksenteko lähelle ihmistä seurakunnassa
28.10.2014 03:00

Jyväskylän seurakunnassa on ollut ainutlaatuinen mutta epäonnistunut alueseurakuntamalli. Suuri seurakunta on jakautunut yhdeksään alueseurakuntaan, joissa oli tarkoitus soveltaa lähidemokratiaa ja viedä päätöksenteko lähelle tavallista seurakuntalaista. Idea oli hyvä.

Valitettavasti aluemalli ei ole toiminut käytännössä, sillä alueilla ei ole ollut todellisia mahdollisuuksia päättää omasta toiminnastaan. Seurakunnan johtosääntö kyllä asettaa alueiden asukkaista koostuvan alueneuvoston alueen toimintaa johtamaan, mutta neuvostojen varpaille on astuttu koko mallin olemassaolon ajan.

Surullinen esimerki: Olen toiminut Kuokkalan alueseurakuntaneuvostossa sen perustamisesta saakka, ja jo vuosia olemme vatvoneet yhtä ja samaa kiinteistöpäätöstä. Tahdomme säästää lapsi- ja nuorisotyön tilamme. Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta puolestaan tahtoisi ne sulkea.

On syntynyt vuosien ruljanssi, jossa sama päätös tehdään kerta toisensa jälkeen, mutta mitään ei tapahdu. Alueneuvosto on ilmeisesti asetettu väsytystaistoon. Kyllä ne vielä luovuttavat, meitä ylempänä ajatellaan.

Aluemallissa on nykymuodossaan se keskeinen ongelma, ettei alueille ole myönnetty talousvaltaa eikä todellista oikeutta päättää omista kiinteistökysymyksistään. Tämä aiheuttaa turhautumista. Monet ovat jopa jättäytyneet syksyn seurakuntavaaleista pois.

Uuden kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuuston on panostettava alueseurakuntamallin kehittämiseen. Käsissämme on huikeita mahdollisuuksia, jotka vain ovat jääneet käyttämättä. Päätöksenteko on mahdollista viedä seurakuntalaisten keskuuteen.

Vaihtoehtoisesti koko aluejako voidaan tietysti purkaa, ja seurattava onkin yleistä valtakunnallista seurakuntarakenneuudistusta. Koko maan laajuisesti hallinnon kehittämisellä ja perkaamisella voidaan säästää pitkä penni. Nyt 2000-luvulla olisi jo syytä luopua esimerkiksi turhista rovastikunnista."

Jani Tanskanen
opiskelija
Kuokkalan alueseurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja
seurakuntavaaliehdokas
(sos.dem. ryhmä, sit.)
Jyväskylä

http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset