Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Pakko- ja orjatyö vuonna 2014

Pakkotyössä on Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan 21 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa on naisia. Ihmisoikeudet, kuten vapaa työpaikan valinta, kunnon palkka, hyvät työehdot ja hyvinvointi, puuttuvat. Pakkotyöhön painostaa jokin taho – esim. valtio – käyttäen eriasteista väkivaltaa. Sellaista on uhka vaikkapa jonkin etuuden menetyksestä.  

 

Pakkotyö on nykyajan orjatyötä. Se ei ole satunnaista, vaan sitä on enemmän tai vähemmän huomaamattomana monissa maissa. Erityisen laajaa se on Aasiassa. Talouselämä on riippuvainen siitä ja sen aiheuttamasta eriarvoisuudesta.

 

Ilmiö tuottaa köyhyyttä, lapsityötä ja naisten ja lasten hyväksikäyttöä. Moni hyötyy taloudellisesti toisten orjuuttamisesta. Pakkotyön uhreissa on miehiä ja naisia, lapsia, aikuisia ja vanhuksia. Tytöt, naiset ja maahanmuuttajat ovat kuitenkin suuremmassa vaarassa joutua sen uhreiksi kuin pojat ja miehet.

 

Orjuus on kielletty jo kauan sitten. Pakkotyö on aina laitonta. Ihmisoikeusloukkausten on loputtava kaikkialla, myös työelämässä ja työttömien kohtelussa. Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan valintaan, kunnon palkkaan, hyvinvointiin, toimintaan yhdistyksissä, mielipiteeseen.

  • Edes perusoikeus elämään ei ole yhtäläinen, kun köyhimpien ja rikkaimpien suomalaisten eliniän ero on miehillä jo 16 vuotta.     
  • Onko Suomessa jonkun laulu tänään Järjen veit ja minusta orjan teit

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos määrittelet pakkotyön noin (uhka menettää jokin etuus) kaikki työ on silloin pakkotyötä. Itsekeskeisestä näkökulmastasi teet pilkkaa niistä jotka oikeasti kärsivät orjuudesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jonkin ilmiön määritelmä ja sen piirteen/piirteiden mainitseminen ovat eri asioita. Kansainvälinen työjärjestö ILO ja monet ihmisoikeusjärjestöt luonnehtivat pakkotyötä. Siihen kuuluu eriasteista väkivaltaa, kuten uhka jonkin etuuden menetyksestä ellei alistu pakon edessä.

Myös henkilöönmenevä nettikiusa on väkivaltaa.

Pekka Pylkkönen

Mieti mitä tahansa työsuhdetta. Seuraako siellä työvelvoitteesta luistamisesta edun menetys?

Yrität huonolla retoriikalla verrata työttömyysturvan liki olemattomia velvoitteita orjuuteen. Minusta se on aivan käsittämätöntä aikuiselta ihmiseltä.

Et ehkä käsitä sitä mutta maailmassa on paljon ihmisiä jotka elävät orjuudessa. Meidän velvollisuutemme täällä Suomessa voisi edes olla jonkinasteisen suhteellisuudentajun kehittäminen.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Jos emme hyväksy lapsityövoiman käyttöä niin meidän ei pitäisi ostaa tuotteita sellaisilta yrityksiltä, joiden alihankkijat käyttävät orja- ja/tai lapsityövoimaa. Tämä on tietenkin maailmanlaajuinen ongelma, mutta jos lopettaisimme tavaroiden ostamisen esim. IKEAsta , voisi meillä olla jonkin verran enemmän kotimaista huonekalutuotantoa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tosiaan, saako nykyään enää suosia suomalaista?

Jonas Hellgren

"Pakkotyöhön painostaa jokin taho – esim. valtio – käyttäen eriasteista väkivaltaa. Sellaista on uhka vaikkapa jonkin etuuden menetyksestä. "

Tuollainen väite kyllä vaatisi ainakin yhden esimerkin missä sellaista tapahtuu.
Mikä valtio maailmassa, ja miten, väkivallalla painostaa ihmisiä pakkotyöhön, poislukien rikoksista tuomitut ja sotilaat.

Pertti Heinonen

Miten nykyinen 9 e päiväpalkalla pakkotyöllistetty työtön eroaa esiintuomastasi orjasta ? Pakkotyössä on tällä hallituksen kokoonpanolla pian satojatuhansia orjia, vieläpä täysin laillisesti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Moni maatila tahtoo ilmaisen rengin. Mites se olikaan KEP-kansanedustaja Anttilan tapaus, by the way?

http://yle.fi/uutiset/forssalainen_minna_linna_tek...

Toimituksen poiminnat