Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tieteen päivät – ymmärrys hoi!

Ottiko Erkki Tuomioja päivillä kantaa dosenttien ja tuhannen nuoren tohtorin työttömyyteen? Jos ei, kaipa hän hyväksyy tiedemaailman emakkona, joka syö porsaansa. Vääryydestä vaikeneva hyväksyy vääryyden.

Moraalikato, josta Kai Sadinmaa puhuu, on tuskin missään muualla niin räikeää kuin yliopistossa. Professorit palkitaan nuorten ja alaisten työn ja tutkimuksen hyväksikäytöstä. Missä ovat professorit, joille on kunnia työllistää alaisena ja väittelijänsä?

Tieteen päivien teema on Sattuma. Tiedemaailman raakuus ja elämälle vieraus ja kandiyhteiskunta eivät ole sattumaa. Akateeminen ikärasismi ja palkitsemisjärjestelmä on rakennettu tieten tahtoen. Miksi kukaan ei vastusta sitä? Sekään ei ole sattumaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi natsi-Saksassa ja neukuissa ei vastustettu sikäläistä yliopistoa ja tiedemaailmaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä on - jostain syystä - tapana (ja aivan normaalia) ihmetellä, miksi esim. suomen kieltä taitamaton venäläinen, nigerialainen, amerikkalainen tms. tänne päätynyt maisteri ei saa Suomessa koulutustaan vastaavaa työtä.
Siinä yhteydessä on epäkorrektia kysyä, miksi suomalainen tohtori ei saa Suomessa koulutustaan vastaavaa työtä.
Ilmaan jää kysymys: Kuka ne jäsenkirjattomat possut syö?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kallista on koulutus yhteiskunnalle. Suomi elää harhassa. Luulossa, että juosten .... tehdyt väitöskirjat pelastavat maan. Taso laskee kohisten.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Varsin kiintoisa näkemys Tieteen päivistä Katriina Kajanneksella. Ja melko lailla oikeaan osuva, näin uskon.

Luin juuri Tieteen päivien ohjelman läpi sanasta sanaan. Päävaikutelma oli ärtymys. Ohjelmassa vilahtelee kovin paljon valtainstituutioita: Finanssialan Keskusliitto, Eläketurvakeskus, Evira, Terveystalo, VATT, UPI, Kalevi Sorsa Säätiö (mitäs tästä, Katriina), finanssipolitiikan neuvonantajat, Palkansaajien tutkimuslaitos, MTT, Koneen Säätiö, Etla, Pelinkehittäjät, Keskuskauppakamari - sekin vielä uskomatonta. Oli muitakin.

Otsikoissa vilahteli kummallista johdattelevuutta: Suomi maailman turvallisin maa, maailman paras maa, hyvinvointi ym.

Sattuma on ympätty joka paikkaan. Teennäistä. Sitä paitsi sattuman tyrkyttäminen antaa monesta asiasta ehkä väärän kuvan. Eikö moni asia ole varsin tiukasti ja ovelasti vaikkakin usein piilossa johdettua. Esim. Lasse Laatusen elämäntyön kuvaus HS:ssä, EK:n sanelemasta politiikasta on sattumat kaukana.

Moni hyvä otsikko paljastui tarkemmin katsottuna mitään sanomattomaksi. Ohjelman luettuani ajattelin että kieltäydyn menemästä näille päiville ollenkaan. Ehkä piipahdan jossain, en viisastuakseni vaan kuullakseni mitä he yrittävät väittää, vaikkapa sattumasta taloustieteessä.

Tieteenpäivien suunnitteluryhmä ja järjestelytoimikuntakin näyttää koostuvan suurelta osin helsinkiläisestä pop-jengistä, joka hengailee vain keskenään. No, siitä arvaa jo tuloksen.

Tieteenpäivien teemassa on usein ollut poliittista piiloideologiaa. Evoluutio-teema oli ehkä pahin. Niin näyttää olevan tämä sattumakin. Nimenomaan siksi että teema tuputetaan väkisin ja harhaisesti joka asiaan, myös ei-satunnaiseen, vertaa Lasse Laatunen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Dosentti Erkki Tuomiojalta tässä odotetaan kannanottoja jos keltä. Vaan mitäpä yksi pääsky tekee, kun keskusta- ja kokoomuslaiset paikkalinnut omistavat yliopiston ja asuttavat sitä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopiston voimin istutaan Suomen kulttuurin päällä. Kuin muumien Mörkö. Mitenkäs siinä kävikään Suomen kirjallisuuden sekä sen opetuksen ja tutkimuksen?

"Raatelemaanhan synnyimme, pedon viattomuuteen..." Lassipa Nummi sen tietää jos kuka, mitä Suomen kirjallisuudelle sekä sen opetukselle ja tutkimukselle tapahtui.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Vaaditaan varmaan sattumaa, että nykyaikaisesta yliopistoista ponnistaisi ihmisiä jotka olisi koulutettu itsenäiseen ajatteluun. Sitä se tarkoittaa. Siitä seuraa korkea työttömyys, kun eivät enää vuosien holhoamisen jälkeen kykene työllistämään itseään - paitsi lääkärit ja poliitikot, joilla on muuten ainoat palkkaporkkanat..

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Mahtaakohan tuo kasvava akatemisten alojen työttömyys johtua siitä, että luetaan ja valmistutaan mukavilta tuntuviin ammatteihin ajattelematta sen enempää tarpeellisuutta. Minulle kuitekin on vieras ajatus, että lukeneisuus sellaisenaan edellyttää valmista työpaikkaa. Sellaisia ei saa olla olemassa. Yksilölläkin on vastuunsa. Opiskelussa siihen riittää, että hakeutuu alalle, jossa työllisyminen on varminta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset