Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Sananvapaus – entäs muut vapaudet?

Onko Tarmo Kunnas ainoa, joka näkee Ranskan tapahtumissa muuta kuin islamilaisia pahiksia ja loukattua sananvapautta? Työkaverini kannanotto ja haastattelu on julkaistu laajana STT-juttuna.  Keskisuomalainen kirjoittaa:

Charlie Hebdo on kirjallisuustieteen professorille tuttu muun muassa 1990-luvun vuosilta, jolloin hän johti Suomen kulttuuri-instituuttia Pariisissa. Vaikka Charlie Hebdo asettuukin osaksi ranskalaisen huumorin perinnettä, kaikkia "rääväsuisen" lehden edesottamuksia ei Kunnaksen mukaan voi hyväksyä. Terroristien ja hirmuhallitsijoiden pilkan Kunnas ymmärtää, mutta välillä lehdessä on maalattu liian lavealla pensselillä.

- Tähtäimen pitäisi olla pahantekijöissä eikä pitäisi heittää lokaa koko islamin päälle.

Kunnas oivaltaa, mitä Euroopassa on tapahtumassa. Hän korostaa ongelmien sosiaalisia syitä. Kaupunkisuunnittelu on epäonnistunut – köyhät, työttömät, kouluttamattomat ja huumeilevat on sysätty gettoihinsa.

Tarmo Kunnaksen kannanotto tulee sitoutumattomalta – tai avaraan humanismiin sitoutuneelta – taholta. Suomalainen ja eurooppalainen ylemmyydentunto, toiseuden kammo ja eriarvoisuuden hyväksyntä kannattaa nähdä ja tunnistaa. Eri maissa muhii pinnan alla sellaista, mihin kannattaisi puuttua.

  • Sananvapaus - miksikäs ei. Entä muut vapaudet ja ihmisoikeudet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Katriinalta erittäin hyvä kirjoitus. Yhdyn jokaiseen sanaan.

Juha Sipilä oli sanonut että Stubb edustaa "meitä kaikkia" Pariisin marssilla tänään. Tuollaiset "me kaikki" -sanonnat ovat liian yksioikoisia. Tapahtumia, tilanteita, syitä ja olosuhteita on tarkasteltava eri suunnilta. Tarmo Kunnaksen analyysi on yksi, ilmeisen hyvä. Onhan täällä US Puheenvuorossakin ollut useampia, täysin asiallisia kirjoituksia, joissa ei tyydytä pikaiseen, pintapuoliseen näkemykseen.

"Me kaikki" -sanonnoissa on aina - riippumatta asiasta - totalitarismin tai pintapolitikoinnin siemen. Sellainen herättää myös vastareaktion.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kiitos Katriina. Lyhyesti ja ytimekkäästi pohdinnan arvoisia asioita kaiken tunnekuohun keskeltä.

Toimituksen poiminnat