Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Ehdokas, kantasi työttömien fasistiseen leimaamiseen?

45 000 itsemurhaa vuodessa johtuu niistä, jotka ovat syypäitä työttömyyteen, ja työttömien mustaajista. Työtön leimataan päivittäin, eikä ole kävellyt vastaan poliitikko, päättäjä, virkamies tai toimittaja, joka paheksuisi toimintaa. Päättäjän, viranomaisen ja jokamiehen työttömyyspuhe on tutkitusti leimaavaa, kielteistä ja alistavaa.

Henki ja elämä, Jyväskylän seurakunnan laajalevikkinen lehti, antaa tästä esimerkin. Huominen numero on jo netissä. Siinä on allekkain kolme juttua. Ylimmässä, asiallisessa, haastatellaan psykiatria masennuksesta. Sen alla on fariseusstoori (Lk 7:36-50:n pohjalta). Alinna diakoni Ainoleena Laitisen kolumni ”Voisitko sinä menettää mielenterveytesi?” Kolumni syytää farisealaisesti työpaikan menetyksestä mielenterveyden romahtamisen alkufanfaarina.

En ole tavannut mieleltään sairasta työtöntä. Mutta tunnen työpaikan, josta on 50 vuodessa jäänyt terveenä eläkkeelle kaksi ihmistä. Muut ovat jääneet ennenaikaisesti eläkkeelle psyykkisen tai neurologisen sairauden vuoksi.  

Työttömiin suhtaudutaan Suomessa kuin juutalaisiin taannoin Saksassa. Kukaan ei puolusta heitä mustauksilta ja vääryyksiltä. Ei ainoakaan. Paitsi joku Dietrich Bonnhoefer.

  • Oletko ehdokas, joka sanoutuu irti työttömiä mustaavista terveysfasistisista ja muista lausumista? Jos tulet valituksi, taisteletko leimaavan työttömyyspuheen loppumiseksi ja työn saamiseksi jokaiselle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Viranomaiskieli on vain näennäisen neutraalia. Se kuvaa työtöntä laiskana keplottelijana ja epäluotettavana loisena.

Tässä muutama huomio, jotka on poimittu alla mainutsta lähteestä:

Sanontoja, joilla kuvataan kelpo virkamiesten päätöksiä ja toimia ja jotka ovat alentavia ja työttömiä passiivisiksi objekteiksi leimaavia:

- kehittäminen, kehittämisohjelma,
- aktiivinen työllisyyspolitiikka
kannustimet (= leikkaukset ja heikennykset)
- työvoimapoliittisessa toimenpiteessä olevat
- aktivointi, aktivointitoimenpiteet
- kuntoutus, kuntouttava työtoiminta (muualla Euroopassa puhutaan vain aktivoinnista): sanonta rinnastaa työttömyyden sairauteen ja vajavaisuuteen ja synnyttää kuvan työttömyydestä henkilökohtaisena ilmiönä ja yksilön ongelmana.

Asenne näkyy tutkielman kirjoittajan mukaan myös EU:n tasolla: työllisyyttä on parannettava kohentamalla yksilöiden työllistettävyyttä, joustavuutta ja yrittäjyyttä.

Viranomais/päättäjäkieli on asenteellista. Se asettaa työttömän hänelle kuuluvalle askelmalle yhteiskunnassa: alimmaksi, määräysten vastaanottajaksi. Häntä ei kuulla, ja toisin kuin muilla, hänellä ei ole sananvaltaa itseään koskevassa päätöksenteossa.

Tutkielman tekijä huomauttaa, että sanasto ja ilmaukset synnyttävät kuvan viranomaisista kaikkitietävinä, määräävinä ja erehtymättöminä. Hän ottaa esimerkiksi virkkeen: ”Jos työnhakija on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.”

Ks. Ella Lillqvist 2010: Työtön suomalaisessa diskurssissa: Korpusavusteinen tutkimus työttömiä kokevista puhetavoista (PG, Kielten ja viestinnän laitos, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu).

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mihin tuo 45 000 itsemurhaa viittaa? Ainakin Suomessa itsemurhia tehdään tätä nykyä alle tuhat vuodessa ja kuolleita yhteensä on noin 50 000.

http://www.findikaattori.fi/fi/10

Itse teemaan, SDP on Suomessa työttömien pahin kyykyttäjä ja sortaja. Työttömille, pätkätyöläisille ja muille ei-kokopäiväduunia jossain vahvan liiton alaisuudessa tekeville perustulouudistus olisi tärkeä parannus nykytilanteeseen. Mitä terveydenhuoltoon tulee, niin Lipposen hallitusten kurjistama julkinen terveydenhuoltoverkko on romahduksen partaalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun kerroit, en olisi tiennytkään. - Itämerensuomalaisesta piiristä kaksi sanontaa kiitokseksi:
- Opin sauna autuas aina, konsa vitsoin vihdotaan. (Suomi)
- Kiltti lapsi kiittää saatuaan vitsaa. (Viro)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

45000 itsemurhaa vuodessa Euroopassa työttömyyden takia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kun Sulla on hyvät tiedot, osaisitko sanoa vielä, miten paljon yhteiskunta säästää jokaisessa työttömän itsemurhassa?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

No, ainakin tulevan eläkkeen säästää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juu, vaan armottoman pieni on SE säästö. Pitkäaikaistyöttömän eläke on kuin hyttysen uloste Itämeressä. Kyllä päättäjät takuulla tavoittelevat siinä suurempia säästöjä.

Syrjäyttämästään nuoresta yhteiskunta pulittaa miljoonan. Paljonko itsensä murhaava työtön saattaikse yhteiskunnalle euroina perinnöksi antaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko, että niitä itsemurha juurikaan tehdään leimaamisen vuoksi, vaan lähinnä henkilökohtaisen taloudellisen ahdingon takia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tuntemillani kirjallisuuden itsemurhaaja-assistenteilla ei tietääkseni ollut syynä tekoon taloudellinen ahdinko. Heidät vaan heitettiin kortistoon ja siinä se.

Olavi Mansikka

en tuohon itsemurha väittämään usko. että pelkästään ja ainoastaan työttömyys olisi syynä. Enkä kyllä leimaamiseenkaan. se että väitän töitä löytyvän jos ei kovin nirso ole ei ole leimaamista. Ja faktana tiedän henkilöit'ä jotka eivät halua töihin vaan pyrkivät välttämään niitä. Uhriutuminenkaan ei ole kovin fiksua käytöstä.

Tutut jotka ovat lopettaneet itsensä melkein kaikkilla sama syy. Ei ole parisuhdetta tai se on juuri kaatunut. siihen mukaan alkoholi laskuhumala ja ase. Osa näistä on ollut tehdessään työtön. Siitä se ei kuitenkaan johdu.

Olavi Mansikka

toi on laajempi tutkimus kuin pelkän suomen. Suomessa on noin 1000 luokaa vuodessa. Blogissa annat käsityksen että Suomesta kysymys. Joten pyytäisin sinua esittämään Suomen osalta.

Itse tulen pohjoisesta. ja meillä itsemurha on suurin syyllinen nuorten miesten kuolemaan. Pystyn 1980-2015 osoittamaan sinulle noin 100 hiukan enemmän itsemurhaa joissa joko tunnen kaverin hyvin, tiedän hänen historian tai on sukulainen tai koulututtu. näistä itsemurhista suurin osa on 16-30v miesten tekemiä. Muutama vanhempi mies. Naisia yksi. Suurin osa on opiskelijoita. Luvut kun painottuvat tuohon alempaan päähän. Maatilallisia, poromiehiä on merkittävä määrä eivät siis ole työttömiä. alkoholisoituneita joilla toki ei ole työtä johtuen alkoholin aiheuttamasta sairaudesta. Masentuneita tai muuten mieleltään sairata noin saman verran verrattuna edelliseen ryhmään. Itse työttömyydestä johtuvia ei pysty sanomaan koska näitä varmaan kuuluu viimeiseen. Yhden tiedän jossa kaveri sairastui niin pahasti että päätti itsensä lopettaa. Muutaman tiedän jossa on ensin surmatta entinen puoliso ja sitten itsensä.

Pyydän siis tutkittua tietoa Suomesta. Tai ainakin tarkennusta asiaan. Jokainen ei ole työttömyydestä johtuva itsemurha.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #13

Kommenttiin 13

Kirjallisuudentutkijana viittaisin itsemurhien osalta erään tutkimuskohteeni ja kotijumalani eli Hermann Hessen romaaniin Der Steppenwolf. http://de.wikipedia.org/wiki/Der_Steppenwolf

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #14

Tutkijana varmaan tiedät että olisi perusteltua esittää myös faktat eikä johtaa harhaan. En missään nimessä väheksy niiden henkien menettämistä jotka työttömyyden vuoksi päätyvät ratkaisuun. Pyydän siis edelleen tarkennusta blogiisi seuraaviissa asioissa.

1.
Onko Suomesta tehty vastaavaa tutkimusta? Jos on voitko sen esittää?

2.
Pyydän tarkentamaan blogia jossa avaat tutkimuksen taustoja ja kerrot tuon olevan suoraan 60 maata koskeva tutkimus.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #18

eli asiallista vastausta en saa kysymykseen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #19

Rakkaus on asiallisinta mitä tiedän. Asiallisinta mitä on. Se on aina itse asiassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mie istutin tämän Demokraattiinkin. Olisiko kirjoitus kumminkin ollut liian demokraattinen, koska ei vielä näy se Demokraatti-lehden sivuilla Uusimmissa blogeissa? http://katriinakajannes.d-blog.fi/2015/02/26/ehdok...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Viranomais/päättäjäkieli on asenteellista. Se asettaa työttömän hänelle kuuluvalle askelmalle yhteiskunnassa: alimmaksi, määräysten vastaanottajaksi. Häntä ei kuulla, ja toisin kuin muilla, hänellä ei ole sananvaltaa itseään koskevassa päätöksenteossa.

Tutkielman tekijä huomauttaa, että sanasto ja ilmaukset synnyttävät kuvan viranomaisista kaikkitietävinä, määräävinä ja erehtymättöminä. Hän ottaa esimerkiksi virkkeen: ”Jos työnhakija on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.”

Tämä koskee kaikkea viranomaistoimintaa suomessa.Sama näkemys ihmisistä on lastensuojelussa,terveydenhoidossa jne.Sielläkin ihmisiä kohdellaan rikollisina,joille voidaan tehdä mitä tahansa,jokainen vanhempi on potentiaalinen alkoholisti,hakkaaja,rikollinen.Työttömäksi potkitusta tulee näiden silmissä yhdessä yössä juoppo,lasten hakkaaja,mielisairas hullu,jolla ei ole elämänhallintaa.Yksinhuoltajat tosin leimataan vaikka käyvät töissäkin.JOS eivät nöyrry ja opeta lapsiaankin nöyrtymään.Sitä vaan voi ihmetellä että ketä heidän pitää kumarella ja miksi?

Varsinkin ja tietysti,vanhemmat joilta hallituksen toimista johtuen on viety työpaikka,ovat kaikkea tuota,asennevammaisesta viranomaistoiminnasta johtuen.Hallitus joka julkisuudessa haluaa sosiaaliviranomaisten kanssa kuvaa ylläpitää,onkin keksinyt siitäkin oivan pelottelu ja uhkailu konstin.Tätä levitetään laajalti näiden alalle opiskelevien koulutuksissa jo,asennevammat ja ennakkoluulot juurrutetaan sos-ja terveydenhoidon alaa opiskelevien aivokoppaan jo peruskoulutuksesta lähtien.Sama ylimielinen kohtelu jatkuu TE,KELAn ynm.toiminassa.Suomessa viranomaisten kanssa asioivaa kohdellaan kuin rikollista,palvelijoista on tullut veronmaksajien rahoilla kuninkaita,joilta pitää anella lakisääteisiä palveluitaan.

Sosiaaliviranomaiset es.lastensuojelussa antavat omat suosituksensa,kuinka uutisoidaan esimerkiksi heidän toimistaan,eli siksi ei murhia lukuunottamatta,sen firman toimista tietoa annetakkaan.Esim.kaikki laittomat,virheelliset,mielivaltaiset jne.huostat ja painostus,uhkailu,pelottelu jne.toimensa,jäävät salaisuuksien tunkioon.Työttömiltä,yksinhuoltajilta,pienituloisilta,köyhiltä,maahanmuuttajilta, huostaanotetaan lapsia,viranomaisten luokittelujen perusteella,eli nämä ihmisryhmät on luokiteltu heikommaksi ainekseksi,kokoomusnuorten tapaan,joiden elämällä ei ole ihmisarvoa,eikä heidän lapsillaankaan.

30 000 lasta on vanhempien selän takana seulottu,rekisteröity ns.riskiryhmiin kuuluviksi,eli sosiaaliviranomaisten ihan omia projektejaan,joilla luokitellaan ja tehdään omia päätelmiä ihmisistä.Sen voi arvailla mihin näitä listoja käytetään:onko taas jossakin huostafirmassa uupelo tietyn ikäisistä lapsista,tai nuorista?Montako tarvitaan ja minkä ikäisiä?Netissä näitä lapsia ja nuoria haetaan mainoksien avulla.Työttömien vanhempien ja pienperheiden lapset ovat vaarassa,koska ajatus on,ettei heillä ole varaa,eikä yhteiskunnan halveksuvasta asenteesta johtuen oikeuksiakaan.

Ydinperheet, keskiluokkaiset ,varakkaat jne.eivät joudu syyniin ,eivätkä edes kuulusteluihin vaikka lyövät lapsiaan,juopottelevat:koska yhteiskunta katsoo rahan ja aseman olevan etuoikeus tehdä mitä huvittaa.Koko systeemi suomessa on valjastettu hallituksen tahtotilaan,jolla pyritään vaientamaan työttömät,ja pitämään köyhät kyykyssä.Syyllistämisellä ja halveksunnalla hallitus pesee omia kasvojaan ja ne kaikki seuraa johtajaa,tyypit,tuntevat olevansa kunnon kansalaisia ja astetta parempia ihmisiä.Heille kun kaikki mitä lehdessä lukee,tai tv:stä lähetetään on pureksimatta totta.

Aatukin sai laumansa uskomaan ,koko maailman,omia valheitaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jokaisen työllisen pitäisi olla kaikkien toisten palvelija. Jokaisen parhaaksi ja hyvässä tarkoituksessa. Ei koskaan alistaja, eikä toisen puolesta tämän asioitten tietäjä ja päättäjä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Pahintahan työttömyydessä on juuri leimautuminen ja se ettei saa tehdä mitään järkevää, kehittäväää tai yritteliästä, koska siitä rangaistaan heti. mutta lähibaariin tai puistoon voit mennä vaikka joka päivä vetämäään itsesi ihan mihin kuntoon tahansa, siitä ei rangaista vaan siihen oikein kannustetaan. ei suomessa syrjäydy, vaan yhteiskunta syrjäyttää sinut ja estää sinulta kaiken järkevän omatoimisen tekemisen!

Elämme täydellisessä viranomaisdiktatuurissa, jossa valtava lauma viranomaisia on vain kyttäämässä, kyykyttämässä ja kiusaamassa kansalaisia. Kun sinulla on esimerkiksi joku ongelma etsit viranomaisapua ongelmaasi, niin sen sijaan että saisit apua, viranomaiset katsovatkin ettei se mihin olet apua hakenut olekaan sinun ongelmasi ja keksivät sinulle itse ongelman johon haluavat antaa apua. elämme siis täydellisen mielivaltaisessa viranomaishelvetissä!

Kansalaispalkka korjaisi asiaa jo pitkälle, mutta kun se poistaisi valtavan määrän näiden julkisen sektorin suojatyöpaikkojen kiusaajien työpaikkoja, jotka uskollisesti äänestävät valtapuolueita saadakseen pitää keinotekoiset työpaikkansa ja vallanhimoisen kansalaisen virka-ajanvietekiusaamisensa ennallaan, ei kansalaispalkkaa voida edes harkita!

Toimituksen poiminnat