Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jyväskylän Talvi ja suomalaisen kulttuurin kehittäminen (osa 1)

1 Jyväskylän Talvi ja (työväen)kirjallisuus - Kalevalan päivän merkeissä

 

Viikko sitten alkanut työväentapahtuma Jyväskylän Talvi on suomalaisen kulttuurin, kirjan, työväen ja työttömien asialla. Talven teema Terve vai sairas yhteiskunta vastaa itse edestään maassa, jossa riehuvat lakkautettujen kirjastojen kirjaroviot ja jossa kirjallisuuden tunteja on maailman parhaassa koululaitoksessa Euroopan vähiten.

 

Talvi tahtoo ihmisen käteen kirjan ja leivän. Se puhuu teemoistaan reteesti, asiantuntevasti ja kieli poskessa, eri tavoilla. Talvi = kirjakaupunkiliike. Edistystä kun olisi paluu 1800-luvulle, jolloin Jyväskylä kehitettiin oppi- ja kirjasivistyksen tukikohdaksi. Liike toivoo kaupunkiin kirjallisuuslukiota. Kirjastoja se tukee mm. tuomalla niihin yleisötapahtumia. Räväkkä Talvi on omanlaisensa mutta hakeutuu yhteistyöhön. Se osallistuu Kirjan vuoteen 2015. Taiteenharrastus on vanhastaan osa työväenliikettä, ja kriittisyys.

 

Festivaali, niin kuin Radio Jyväskylä nimitti tapahtumasarjaa, on venähtänyt kolmannesvuoden mittaiseksi. Sisarensa Jyväskylän Kevään kanssa se tarjoaa kirjailijavieraita ja kirjallisuuskeskusteluja. Vierailijoihin kuuluvat Esko-Juhani Tennilä, Pirjo Hassinen, Jaakko Hämeen-Anttila, Lauri Eirola jne. Virosta tulee FT Merike Vardja, joka on julkaissut erinomaisen väitöksen Väinö Linnasta.

 

Työväenkirjallisuus on vahva juonne kudelmassa. Se on Talven tärkeimpiä aiheita nyt neljäntenä peräkkäisenä vuotena. Festivaalia järjestävissä Keijo Siekkinen –seurassa ja Suomen sanassa on julkaistu artikkelikokoelma Keijo Siekkisestä. Ensi vuonna on tulossa kirjailijahaastatteluille ja analyysille rakentuva kokoelma. Siinä ovat keskeisiä asioita työväenkirjallisuuden käsitteen ongelma, työn kuvaus ja yhteiskuntakritiikki. - Työväenkirjailijasta ei oikein tiedä, lintuko hän on vai kala. Eri maakunnissa on vanhastaan tunnettu sanonta ”Halkoja lisää, Siekkinen on helvetissä”.

 

Pirjo Hassinen ja Mauri Männistö keskustelevat Huhtasuon kirjastossa 3.3. klo 19 Hassisen uusimmasta romaanista – Sauna Paradis - samannimisessä tapahtumassa http://www.kirjanvuosi.fi/tapahtumat/sauna-paradis-pirjo-hassinen-keskustelee

http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175941860298#.VO9Gu47oZaQ

 

Talven ohjelma http://jyvaskylantalvi2015.blogspot.fi/  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niklas Herlinille kiitos ja kumarrus suomalaisen kulttuurin päivänä. Hän on ennakkoluulottomasti edistänyt kansalaiskeskustelua. Ehkä enemmän kuin kukaan toinen kymmeneen vuoteen, mene tiedä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jyväskylän Talvi on kaikille avoin tapahtumasarja. Se ei ole puoluepoliittinen eikä julistava. Työväenkulttuuria se on sikäli, että jokainen on työläinen. Puolueeton se on sikäli, että puolueellisuus on alhaista. Sitoutunut se on avoimeksi, suomalaisen kulttuurin ennakkoluulottomaksi edistäjäksi, yhdenvertaisuuteen ja rehdiksi.

Toimituksen poiminnat