Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tennilä vaatii työtä kaikille ja lopettaa työttömien vaientamisen

Työttömyys syntyy tietoisista poliittisista päätöksistä. Tuskin kukaan päättäjä tai jokamies kestää katsoa peiliin, jota työtön pitelee hänen edessään. Geton ja leirin työtön vaiennetaan, hän jonka ihmisarvo ja –oikeudet ovat muutenkin vähissä.

 

Jyväskylän Talvi pitää työläisen, työttömän, kirjan ja ihmisoikeuksien puolta. Esko-Juhani Tennilä antoi eilen Rovaniemen mitalla Keski-Suomessa, toisessa Lapissa.

Hän kertoi toivovansa esille työttömien ääntä, sitä joka nyt sensuroidaan. Hänen  mukaansa olisi palvelus koko yhteisölle, jos työttömyyttä ja syrjäytymistä kuvattaisiin kirjallisuudessakin avoimesti ja empaattisesti.

Tennilä pitää vasemmiston kohtalonkysymyksenä suhtautumista köyhiin ja työttömiin. Kannatuksen lasku johtuukin epäonnistumisesta ja piittaamattomuudesta näissä asioissa. Tennilä on oikeassa siinä, että nykyvasemmisto tarvitsee aneemisuuteensa hoitoa.

Jyväskylän Talven teema on tänä vuonna terve vai sairas yhteiskunta. Tennilä toteutti puheenvuoroissaan idean, joka minulla oli neljä, viisi vuotta sitten pystyttäessäni työväen kulttuuritapahtuman uudelleen: olisi Minna Canthin hengessä tuotava esille yhteiskunnan kipupisteitä niiden hoitamiseksi.

Vuodesta 07 lähtien, kun olen blogittanut ja seurannut tarkasti yhteiskuntakeskustelua, Tennilä on likimain ainoa poliitikko, joka puhuu rehdisti työttömyyden syistä ja yhteiskunnan velvollisuudesta ja mahdollisuudesta täystyöllisyyden toteuttamiseen. Kaksi muuta ovat demarit Jaakko Kiander ja Sakari Knuuttila. Knuuttila ajoi perustuslakiin maininnan oikeudesta työhön: yhteiskunnan on tarvittaessa järjestettävä sitä. Kuka aikaansai, että se poistettiin laista?     

  • Kirjallisuudella on tehtävänsä peilin tarjoajana. Pitkän linjan vasemmistopoliitikko Esko-Juhani Tennilä on myös kauno- ja tietokirjailija. Hän kokoaa parhaillaan aineistoa proosarunokirjaan Siirtomaan kapinalliset, jossa puhuvat syrjityn Lapin entiset ja nykyiset puolustajat. Tennilän mukaan työväenkirjallisuutta tarvitaan tänään, kun eriarvoisuus kasvaa ja matkaamme pikku-Amerikkaan. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Varsinkin vaalivuonna on vaikeaa ellei mahdotonta saada mediaan jotakin Jyväskylän Talvesta. Maakuntalehti pönkittää vihreitä ja perussuomalaisia. Kiitos Radio Jyväskylälle hyvästä Talven uutisoinnista ja haastatteluista. Se antoi äänen Esko-Juhani Tennilällekin. http://www.radiojyvaskyla.fi/uutiset-ja-haastattel...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Elämäni ensimmäisen kerran on eräs yksityishenkilö viime viikkoina kieltänyt minua kirjoittamasta eräistä sinänsä hyvinkin julkisista asioista. Kielto panee raakalaismaisuudessaan ajattelemaan. Ja kiittämään Uutta Suomea ja Niklas Herliniä avoimuudesta ja kirjoitus- ja keskustelutilasta.

Käyttäjän LiisaKylnp kuva
Liisa Kylänpää

Köyhällä ovat mahdollisuudet vähissä - julkinen sana (monet lehdet) harrastaa sensuuria. Vielä kun kuvaan astuu politiikka ja pienpuolueet (joitten ehdokkailla ei tietenkään ole varaa suuriin eikä edes pieniin omiin mainoksiin) niin lähes mahdottomuus saada ääntään kuulumaan.

Käyttäjän LiisaKylnp kuva
Liisa Kylänpää

P.s. Kiitokset ja terveiset Tennilälle !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset