Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Hakkapeliitat kiinnostavat, ei köyhien eloonjäämistaistelu

Päättäjä nauttii kuolaten pari kolme sotaleffaa tai –dokkaria päivässä. Taistelu on suomalaiselle elämän metafora. Suurimmat kiksit hän saa talvisodasta ja hakkapeliitoista. Vähiten kiinnostaa työttömän köyhän eloonjäämiskamppailu. Sitä jokamies kannustaa huutamalla: ”Riippumatto! Oleskeluyhteiskunta! Loinen! Luuseri!”

Poliittinen koneisto, viihdeteollisuus ja raakalaismainen median propaganda ovat turruttaneet suomalaisilta omantunnon ja sumentaneet järjen. Vielä 90-luvulla yhteiskuntaa syytettiin työttömyydestä, vaadittiin täystyöllisyyttä ja vaadittiin päättäjiä luomaan jokaiselle työpaikka, ikädemarit tietävät. Kuten Esko-Juhani Tennilä pari päivää sitten muistutti, se jopa onnistui ennen vanhaan vasemmiston ja maalaisliiton yhteisin ponnistuksin.

Kuulin tänään akateemisen pitkäaikaistyöttömän fiksun puheenvuoron. Paikalla olleet poliitikot alkoivat oitis monen kommentin voimin sättiä häntä. Miestä syytettiin työttömyydestään. Hänelle vieraat poliitikot syyttivät työttömiä/häntä mm. puutteellisesta koulutuksesta, liian laiskasta työnhausta, liiallisesta pitäytymisestä vain oman alan hommien etsimiseen, liian omapäisestä käytöksestä työssä.  

  • Ainoakaan poliitikko ei nähnyt ainoatakaan syytä työttömyyteen yhteiskunnassa, päättäjissä, poliitikoissa, ikärasismissa jne.
  • Onko yhteiskunta telkkaa tuijottavien hakkapeliittojen ja sotaakäyvien poliitikkojen? Fasistien ja ikärasistien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Mutta mitä vikaa on hyvin tehdyissä sotaleffoissa tai -dokkareissa? Niistäkin voi jotain ottaa opikseen, jos ei kirjoja lukemaan ehdi..

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Päättäjä ja moni hänen kaltaisensa vetäytyy mihin hyvänsä harhaan, viihteeseen ja utopiaan mieluummin kuin vilkaisee ympäristöönsä. Tiedän vain yhden poliitikon, joka tohtii vilkaista kuvastimeen. Siihen jota työtön pitelee hänen edessään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Arvoisa (?) poliitikko, käsi sydämellä: ovatko ½ miljoonaa alamaistasi niin huonoja työnhakijoita, että he sen takia ovat työttä?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Et vain vastannut selvään kysymykseeni.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vaikka olenkin kirjallisuudentutkija, en ole moraalikriitikko kuten esim. marxilaiset, rotuoppineet ja muut "aatteelliset" tutkijat ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset