Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jaakko Kiander ikärasistisesta, eriarvoistavasta työllisyyspolitiikasta

Kolmannes työikäisistä on työttä, ja ikärasismi on Suomen työelämän ja työllisyyspolitiikan innovaatio. Muualla sanktioitu ikärasismi on meillä maan tapa. Yli 55-vuotiaita on Suomen pohjattomassa kortistossa enemmän kuin muiden maiden kortistoissa. Kun EU:hun mentiin, meille kerrottiin että sinne mennään opettamaan. Mutta ei kerrottu, mitä: eriarvoistamista, asiantuntijoiden sivuuttamista, ikääntyvien syrjintää ja kandiyhteiskuntaa.

 

Oletko muuten kuullut, että työttömyysturva vähenee noin 15 % vuodessa? Huono, eriarvoistava ja ihmisoikeuksia riistävä työllisyyspolitiikka on tabu. Työttömät ovat median, virkamiesten ja päättäjien ohjelmallisen työttömyyspuheen mustaamia.

 

Onneksi on Kiander

 

Jaakko Kiander on vuodesta toiseen järkevin työllisyys- ja talouskannassaan. Hän on kyllin rohkea muistuttaakseen, että Suomi on kaikilla mittareilla mitattuna EU:n vahvin valtiontalous. Hän mainitsee, että eläkeiän nosto ei tuo työpaikkoja. Tarja Halosen seminaarissa juuri Kiander puhui täystyöllisyydestä.

 

Demokraatin haastattelussa Kiander korostaa, että varttuneen työvoiman reserviä ei pitäisi säilöä kortistoon. Töihin tämä kokenut ja osaava työvoima hänen mukaansa kuuluu. Radikaalia puhetta aikana, jona kaikkein altruistisinkin poliitikko vaatii ikätyöttömien siirtämistä – ei työhön vaan eläkkeelle.

 

Kuunteleeko Kiander ainoana, mitä työttömät tahtovat? Työtä, työtä!  

 

Työttömät ovat Suomessa ainoa ryhmä, jonka ylitse kävellään mennen tullen kovilla sotasaapailla. Ainoa ryhmä, jota ei kuulla sitä koskevissa asioissa.

 

  • Eduskunnalta ei kannata kysyä, elääkö se unessa. Kianderilta ei tarvitse kysyä, onko hän valveilla. Kyllä sen huomaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiander Demokraatissa: http://demokraatti.fi/lahes-kolmannes-ei-ole-toiss...

TV:n ajankohtaisen ykkösen ohjelmassa hän muistuttaa, että Suomi ei elä tulevien polvien kustannuksella.

---
Kianderin teesein voi hyvin perustella sitä, että mikään ei oikeuta työttömien sortoa ja orjuutusta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jaakko Kiander vierailee ensi viikolla Jyväskylän Talvessa asiantuntijaesitelmöijänä. http://jyvaskylantalvi2015.blogspot.fi/

Julkinen talous ja laman maksumiehet – säilyykö pohjoismainen hyvinvointimalli Suomessa?
Jyväskylän Talven tilaisuus
Jaakko Kiander: Talouskasvu, sosiaaliturva ja köyhyys
Jouko Karjalainen: Huonon talouden huono-osaiset maksumiehet ja –naiset
Puheenjohtajana Riitta Mäkinen
Keskiviikkona 25.3.2015 klo 18 Aalto-sali, Väinönkatu 7

VTT Jaakko Kiander puhuu alustuksessaan Suomen julkisen talouden tilasta, sosiaaliturvan rahoituksen kestävyydestä sekä talouden ja politiikan muutosten vaikutuksista tulonjakoon ja köyhyyteen. Talouden heikko kehitys ja julkisen talouden ongelmat luovat jatkuvasti painetta turvaverkkojen karsimiseen, mikä herättää kysymyksen siitä, voiko pohjoismainen hyvinvointimalli säilyä Suomessa. Eläkeyhtiö Ilmarisessa johtajana työskentelevä VTT Jaakko Kiander on toiminut pitkään ekonomistitehtävissä ja julkisen talouden asiantuntijana.

Tutkija Jouko Karjalainen näkee nykyisen taloudellisen ja yhteiskunnallisen tilanteen paljon monimutkaisempana verrattuna edellisen laman aikaan 1990-luvun alussa. Yhteistä saattaa kuitenkin olla se, että huono-osaiset ovat joutumassa taas huonon talouden maksajiksi. Vaikka tuloerot eivät ole taantumaan aikaan kasvaneet, polarisaatio on huolestuttavaa. Sosiaaliturva on jäänyt koko ajan jälkeen muun ansiotason kehityksestä, mikä vie mahdollisuuksia tasavertaiseen osallisuuteen. Jouko Karjalainen toimii tutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Tilaisuuden puheenjohtajana on YTM Riitta Mäkinen, joka on Jyväskylän kaupunginhallituksen ja Jyväskylän Työväenyhdistyksen puheenjohtaja.

Vapaa pääsy – tervetuloa!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Uudista rakenteita, käräytä työtön päivässä!
http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käräytä työtön päivässä! Ministeriön ohje kertoo, että sen voi tehdä nimettä tai nimellä, ja jokaisen käryn tutkii TE-viraston henkilöstö.

Rakenneuudistusten tärkein tavoite on säästö köyhiltä hyvinvoiville. Ole isänmaallinen - käräytä työtön päivässä, kaksi parhaassa, kaikkein parhaimmassa kokonainen tiu.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Jaakko Kiander on mielestäni Suomen ekonimisten ehdotonta eliittiä. Alan tutkinnon omaavien, virallisten ekonomistien ykkönen on kuitenkin nimimerkki Tyhmyri (https://tyhmyri.wordpress.com)

Jaakko Kiander kirjoitti jo vuonna 2001 julkaisun: "Laman opetukset. Suomen 1990-luvun kriisin syyt ja seuraukset"

Löytyy linkin: http://www.vatt.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedot...
takaa.

Tuossa julkaisussa tuodaan karusti esille miten traumaattinen 90-luvun lama oli seurausta karkeista rahapolitiikan virheistä 80-luvun lopulta lähtien. Kirjasessa käy ilmi myös se, että toipuminen lamasta alkoi heti kun markka asetettiin kellumaan syksyllä -92.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ikärasismia lissää, son ainut apu

Siinä ratkaisu missä ongelma. EUn ja Suomen herrat ovat viisaudessaan löytäneet syyn talouden (ei toki omansa) kurjistumiseen: ikääntyminen. Nyt ei kun luvan kanssa jatkamaan ja lisäämään ikäsyrjintää.

Pohja on valmis: laajamittainen syyttely on tehnyt työttömistä ja ikäihmisistä sylkykupin, eikä kukaan enää halua puolustaa heitä. Hyvähyvä, herrat! Ja narrit.

Köyhiä on vasta miljoona. Ja siitä ei tartte välittää: se miljoona ei ole rahaa vaan ihmisiä, köyhiä. Huolimatta kaikesta rationalisoinnista ja köyhiltä leikkaamisesta valtion kassa tyhjenee. Ratkaisu: Ainakin kolme miljoonaa voidaan vielä heittää kankkulan kaivoon, köyhyyteen. Senhän herrat tekee vähän kerrassaan ja siis huomaamatta, kuten tähänkin asti. Sitten herroilla on taas enempi rahnaa, josta toistensa kanssa tapella.

Pitkäaikaistyöttömän tulot eivät ole nousseet 10 vuoteen. Jo silloin olisi pitänyt nostaa kolmanneksella, jotta olisi pysynyt linjassa sen kanssa, miten menot ja oikeiden ihmiset tulot nousevat. Pa-työtön ei tuloillaan sekä syö että asu. Ratkaisu: Leikataan hänen tulojaan, ja annetaan hänen ihan vapaasti päättää, mitä hän tekee niillä.

Muutamia maan osaavimpia, kokeneimpia, ahkerimpia ja oikeamielisimpiä ikätyöntekijöitä on yhä jäljellä työelämässä. Ratkaisu: loputkin ikätyöttömiksi! Eivätpä ole häiritsemässä herrojen ruokotonta politiikkaa ja pomottamista.

Blondatuinkin ja kasvoleikatuin ynnä meikatuin päättäjä ikääntyy, voi miten harmillista. Ratkaisu: lisää kasvojenkohotuksia, kampauksia, meikkejä ja kunnon palkankorotukset niihin!

Siinä on vaan se, että ikäsyrjityt vielä nousevat barrikadeille Suomessakin, kuten he jo tekevät sivistysmaissa.

Joulusaunassa ei kun löylyä lissää - ikäsyrjintä kasvuun!

http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Pekka Pylkkönen

Montako ikäihmistä sinä työllistätkään? Näytä esimerkkiä äläkä aina sysää kaikkea muiden syyksi.

Toimituksen poiminnat