Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Arkkitehtuuri ja pöyhkeys vai sivistys ja kirjallisuus?

  • Lassi Nummi, Uuden Suomen kulttuuritoimittaja
    Lassi Nummi, Uuden Suomen kulttuuritoimittaja

Pöhöttynyt valta rakentaa maailman näköisekseen. Pörhistelijät ottavat rahat ihmisten lapsilta ja antavat ne esim. Rooman ns. Kermakakku-rakennukseen (Mussolini), Alvar Aalto –palvontamenoihin, katolisen kirkon katedraaleihin ja arkkitehtuurille pyhitettyihin kaupunkeihin, joiden arkkitehtuuri on nollatasoa.

 

Sivistys asuu sanassa ja sitä käyttävän sydämessä. Valtaeliitti vie kirjallisuuden opetusresurssit maan kouluista ja yliopistoista. Pikku maisterit nousevat (usein reittä pitkin) ns. kulttuurilaitosten johtoon seinästäreväistyine vaatteineen ja aatteineen, ulkomaanmatkansa ja elintasonsa köyhien taskusta kiskoen.

 

Tämä toistuu vuosituhannesta toiseen:

 

Ensin poltetaan kirjoja, sitten ihmisiä. Ja silti sivistys ei kokonaan kuole, ei koskaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lakkautettujen kirjastojen kirjat poltetaan. Et tiennyt sitä, koska siitä ei saa puhua. Mutta pikku maisterikokotit lentelevät lasten kirjallisuudentunneista säästyneillä rahoilla mantereelta toiselle molottamassa englanniksi 15 min kongressissa. Ja sitten takaisin. Ja taas uudelle matkalle. Yhteiskunta maksaa heille terapiat, kun reissaaminen on niin raskasta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylässä vanhat kirjat myydään ja ne mitä ei saa myydyksi lahjoitetaan Unisefille, antivariaateille ja kouluille askartelu tarpeiksi. Kaupungin kirjaston tarkoitus olisi päästä tilanteeseen jossa toimipisteitä olisi muutama, ainesto enintään kymmenevuotta vanhaa ja lainoista perittäisiin vuokraa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko joku lukenut kirjansa niin hyvin, että osaa vastata seuraavaan:

- ollaanko etääntymässä siitä, että hyvät ja tärkeät kirjat kielletään ynnä niiden lukeminen estetään ja sanktioidaan eri tavoilla, vai ollaanko lähestymässä sitä?

- eletäänkö kuvan valtakautta? Vai sanan, eli sitä mistä suomalaisten viisaus, ymmärrys ja erityislaatuinen voima on aina kummunnut?

- tehdäänkö Suomesta rahalla ja väen vängällä perus-amerikkalainen?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jaa, lienee siitä että 90-luvun laman jäljiltä Suomi on halunnut alkaa apinoimaa Jenkkejä ja ottamaan kopioita muiden virheistä sekä tiuksti noudattamaan pankkien tahtoa.

Ps. Itse olen juurillani kirjan hamstraaja sukua ja suunnilleen kaikilla sukulaisilla on omistettu kokonainen iso hylly kirjoille. Toivonpa siis että oma lukemisto klassikoineen aina Aghata Cristiestä Donnaleoniin ja muutama tieteiskirja

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Paha olisi kirjoja säilyttää vaikkapa tuolla kuusen alla. Joku rakennus (parhaimmillaan sitä "arkkitehtuuria") helpottaa kirjojen säilyttämistä.

Sinänsä mitkä kaksi asiaa tahansa voidaan laittaa vastakkain, turha arkkitehtuuria syyttää "rahojen ottamisesta ihmisten lapsilta".

"Pörhistelijät ottavat rahat ihmisten lapsilta ja antavat ne esim. Jäämeren ns. öljynporauyslautta-rakennuksiin (Statoi), Shell –palvontamenoihin, autokauppojen katedraaleihin ja autoilulle pyhitettyihin kaupunkeihin, joiden katuverkko on nollatasoa."

Arkkitehtuuria on sanottu maailman toiseksi vanhimmaksi ammatiksi. Tänään rakennettu ympäristö on niin itsestään selvä, ettei käyttäjä tuskin edes huomaa sitä.

Hyvin rakennetut kaupungit (arkkitehtonisesti korkeatasoiset ja toimivat) ovat aina vetäneet puoleensa toimeliasta ja lahjakasta porukkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kai Helsingistä löytyy jokin vanha rakennus joka voitaisiin kierrättää uudeksi keskuskirjastoksi ja remontti voitaisiin rahoittaa Jyväskylän tapaan lakkauttamalla kirjaston muut toimipisteet, pienentämällämaineistoa ja perimällä lainoista vuokraa, siihenhän kun väen vängällä halutaan mennä ja tietysti kun lapset ja ryysyläiset halutaan kirjastoista pois niin mikä ettei. Mutta jos kirjasto aijotaan kuitenkin rakentaa niin rakennukseen voitaisiin sijoittaa Prisma ja arkkitehtuuria saa yhteistyönä ABC ketjun kanssa. Näimpä näin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 5

Huono rakentaminen on tullut ja tulee liian kalliiksi. Samoin huonoin hallinto mitä rahalla saa, ja kandiyhteiskunta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 4

"Sinänsä mitkä kaksi asiaa tahansa voidaan laittaa vastakkain." Juuri niin päättäjät ovat tehneet syytäessään yhteisiä varoja esim. kirkkoarkkitehtuurin ja -taiteen tutkimiseen, digi-kulttuuriin ja hungarologiaan. Ja minimoineet samalla kirjallisuudenopetuksen meillä Euroopan vähäisimmäksi. Kirjallisuus opettaa ajattelua, ymmärrystä, empatiaa, vastuuta jne. Siksi huono hallintovalta pelkääkin sitä aina kaikkialla.

Ajattelemattomia ja lukutaidottomia on helppo hallita.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Gutenberg oli kaiketi aikanaan maansa hallinnon vihollinen, tämä mm aloitti kirjapainon ja lukutaidon levittämisen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #8

Humanismi, renessanssi ja reformaatio alkoivat murtaa katolisen kirkon ylivaltaa. Lukutaito olisi edelleen arvokas suomalaisille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Keskiajalla kansaa opetettiin maalaamalla piruja seinille. Vähän sama se on tänäänkin.

Toimituksen poiminnat