Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Ihalaiselle: Kun kukaan ei kerro työttömyydestä totuutta

Ihalaisen resepti auttaa, jos lääkkeet (pakko)syötetään potilaille = työttömyyden aiheuttajille, siis huonoille poliitikoille ja huonoille johtajille. Siispä mutatis mutandis:

  1. Parasta heille on koulutus uusiin työtehtäviin ja ammatteihin.
  2. Heidän oikeuttaan maksuttomiin terveystarkastuksiin pitää kehittää niin, että irtisanomistilanteessa työterveyden hoito voisi jatkua tietyn ajan vaikka työsuhde politiikassa olisi jo päättynyt. Tämä palvelu on saatava kattavaksi ja erityisesti pitkäaikaispoliitikkoja ja -päättäjiä koskevaksi.
  3. Erityisongelma ovat poikkeuksellisen pitkään politiikassa olleet. Tosiasiallisesti suurin osa näistä ihmisistä ei ole enää politiikan käytettävissä: heistä ei ole yhteiskunnan tervehdyttäjiksi. Heille tulisi järjestää inhimillinen tapa siirtyä eläketukityyppiselle eläkkeelle.

Ongelma ei poistu samanlaisella ajattelulla kuin se syntyi. Paatuneilla ja korruptoituneilla poliitikoilla ei ole tahtoa, voimaa eikä terveyttä työttömyyden poistoon. Työttömät ovat turhaan yrittäneet vuosikymmenen aktivoida heitä, jakaa heille tietoa, muistuttaa palkkatyöstä ja sen vapaasta valinnasta jokaisen ihmisoikeutena, tervehdyttää heidät luotettaviksi viisaiksi epäitsekkäiksi vastuullisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Mutta edes kuntouttava poliittinen toiminta ei heitä tervehdytä.

On aika antaa poliitikolle, päättäjälle ja jokamiehelle peili. Siellä näkyy työkyvytön, työhaluton, passiivinen, riippumattoilija, kalliiksi tuleva yhteiskunnan varoilla rellestävä elätti, johon on vihdoin kohdistettava tarveharkintaa ja poliittisia tositoimia.

Hänet on aktivoitava ja kuntoutettava eläkkeelle.   

 

  • PS Koska lukutaito on nykyisin heikkoa, tässä selvennys: hän-sana ei tässä tarkoita Ihalaista. Sen paremmin kuin Vatastakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä Seppo (vai oliko se Hintriikki) Peltoniemen artikkeli, johon yllä vastine:

SDP:n kansanedustajan, edellisen hallituksen työministerin Lauri Ihalaisen mukaan parasta työsuhdeturvaa on koulutus uusiin työtehtäviin ja ammatteihin. Siksi olisi tärkeää kehittää yhtäaikaisesti työttömyysturvaa ja muutosturvan koulutusrahastoa, lomautusjärjestelmää ja ns. kolmen päivän koulutusoikeutta ja sitä tukevaa yritysten verokannustinta.

Ihalainen teki lauantaina kolme esitystä työttömyysahdingon lieventämiseksi.

Hänen mukaansa muutosturvaa kehitetään niin, että irtisanomistilanteessa työterveyden hoito voisi jatkua tietyn ajan vaikka työsuhde olisi jo päättynyt. Tällä olisi irtisanomistilanteessa irtisanotulle suuri merkitys ja samalla yrityksille oiva tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta.
Ihalaisen mukaan työttömien oikeuksista maksuttomiin terveystarkastuksiin pitää kehittää niin, että irtisanomistilanteessa työterveyden hoito voisi jatkua tietyn ajan vaikka työsuhde olisi jo päättynyt. Tällä olisi irtisanomistilanteessa irtisanotulle suuri merkitys ja samalla yrityksille oiva tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta.
– Tästä on säädetty lailla vuonna 2013, mutta harva työtön on tästä tietoinen tai päässyt tarkastusten piiriin. Työttömille on kerrottava tästä mahdollisuudesta. Kunnilla on tässä suuri vastuu. Työttömät sairastavat työllisiä enemmän ja voivat muutoinkin huonommin. Tämä palvelu on saatava kattavaksi ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien koskevaksi. STM:n ja kuntien tehtävä on valvoa, että tässä asiassa tilanne korjautuu, Ihalainen tähdentää.

Kolmanneksi Ihalainen katsoo, että poikkeuksellisen pitkään työttömänä olleille, joiden tosiasiallinen työllistäminen ei ole todennäköistä, tulisi toteuttaa kestävien kriteerien pohjalta henkilökohtainen eläketukiratkaisu.

Hän muistuttaa, että selvityksen mukaan yli 60-vuotiaita yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta työttömänä olleita on yli 3 600 ihmistä.

Tosiasiallisesti suurin osa näistä ihmisistä ei ole enää työmarkkinoiden käytettävissä. Heille tulisi järjestää inhimillinen tapa siirtyä eläketukityyppiselle eläkkeelle.

http://demokraatti.fi/ihalaiselta-kolmen-kohdan-ty...

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Sääli ettei kommentteihin voi lisätä kuvia. Minulla olisi mielessäni sopiva kuva.

Miten olisi, jos kansanedustajien uudelleenvalinta rajoitettaisiin? Esimerkiksi kaksi kautta peräkkäin, jonka jälkeen olisi pakko pitää tauko yhden kauden. Kansanedustajat eivät ehkä vieraantuisivat tavallisesta elämästä silloin niinkään paljon.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömiin kohdistuva vaino on sekä vihatekoja että vihapuheita. Se loppuu, kun jokainen päättää niin.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Ainoa lääke työttömyyteen on siirtää työttömyyteen kuluvat rahat työllisyyteen. Rahat riittää, Saku Timosen blogeista löytyy hienot laskelmat.

Ikuisesti politiikassa olleet eivät ilmeisesti näe kokonaisuutta, joten sopivat hyvin kierrätykseen. Ingmarin ajatus rajoitetuista kausista on hieno, samaa voisi käyttää kaikkiin nykyisiin virkoihin. Voisihan sitä mennä vaikka kymmenen vuoden päästä uudestaan, jos pari kautta on saanut olla. Ja sitten suoraan työmarkkinoille karenssiin ja kuntouttavaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pari kuukautta sitten kaikkialla oli tilastoja Suomesta maailman pariin vauraimpaan maahan kuuluvana. Nyt työttömiltä, köyhiltä, pieneläkeläisiltä ja sairailta leikkaamista perustellaan Suomen köyhyydellä. Uskooko joku?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minä uskon vakaasti, että työttömien kyykytykset että kyykytyslait ovat peräisin STM:stä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juontuisikohan vihapuhe ja tappopolitiikka ajallisesti vielä paljon kauempaa?

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Euroopan Neuvosto on laittanut Suomen tarkkailulistalle, koska Neuvoston mielestä sosiaaliturva on Suomessa liian alhaisella tasolla. Kun nyt hallitus tästä piittaamatta leikkaa sosiaaliturvaa entisestään, niin tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten Euroopan Neuvosto reagoi tähän.

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi ylenkatsoo Euroopan Neuvoston ohjeita ja kieltoja. Esim. sitä, että kännykät ja tietokoneet tulisi kieltää kouluista.

Toimituksen poiminnat