Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi henkiparantaja (vrt. psykologi) saa rahastaa?

Psykologiliiton edustajaa haastateltiin tänään radiossa ns. energiahoidoista. Miksi juuri psykologia?

 

  • Viime aikoina psykologit ovat olleet sotasilla psykiatriaa vastaan, kuten kandiyhteiskunnassa ainakin.  Siitä huolimatta, että vaikeat psyyken häiriöt vaativat usein nimenomaan psykiatrista hoitoa, jotta itsemurhariski selätettäisiin. Moni psykologi nimittää itseään terapeutiksi oikeudetta. Mutta heillä on epäämätön rahastusoikeus.

 

En ota kantaa psykologien toimintaan, josta minulla ei ole kokemuksia eikä ainoankaan tuttavan myönteisiä  stooreja. Vastakkainasettelu energiahoitaja/psykologi oli joka tapauksessa oudohko.

 

  • Hyvästä psykiatrista tiedetään lukemattomia asioita. Hän on esim. yhdellä käynnillä parantanut lapsen, joka potee unettomuutta uskonnollisen lahkon pelottelemana.

 

Henkiparantajan, energiahoitajan tahi energiaterapeutin työ sinänsä olisi ollut tärkeä aihe radio-ohjelmalle.  Nämä rouvat ja herrat mainostavat käyttävänsä henkistä valoa ja henkisistä lähteistä olevia voimia ja energioita. He kertovat, että heitä on opetettu unessa, näyissä ja elämisessä luonnon rytmien mukaan.  Verkkosivuilla he mainitsevat vapauttavansa ihmiset vaikeuksista, jotka johtuvat edellisistä elämistä.

 

Hoidot ovat kalliita, kalliimpia kuin käynti erikoislääkärillä.

 

Myös sivuilla mainostetut kurssit ovat kalliita. Moni maksaa mielellään tuhansia euroja koulutuksesta. Oppikirjojakin energiahoitajat ovat julkaisseet.

 

  • Lopuksi annan mielikuvituksen lentää: Entäpä jos henkiparantaja hoitonsa aikana syyttelee lääkäreitä, osoittaa sijoittavansa oman persoonansa kaikkien toisten yläpuolelle, kertoilee toisten asiakkaittensa asioita? Entäpä jos hän sivuillaan, julkaisuissaan ja opetuslastensa piirissä esim. netissä luo itsestään kuvan pyhimysmäisenä guruna? Mutta elävässä elämässä hän on huithapeli, joka jättää kaiken järkevän kesken, vieraannuttaa lapsensakin todellisuudesta ja saattaa heidät ylipääsemättömiin vaikeuksiin, haukkuu, haukkuu ja haukkuu jokaista ”lahkon” ulkopuolista? Jopa perhejuhlissa, esim. lapsen rippijuhlissa…  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ohjelma "Shiatsua ja energiahoitoja pääongelmiin" kuunneltavissa tästä:
http://areena.yle.fi/1-2943384

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eihän suomessa saa kutsua itseään laillistetuksi psykologiksi ilman valviran leimaa. Se on kuuden vuoden urakka, yhtä pitkä kuin psykiatrin. Henkiparantajaksi tosiaan pääsee yhdessä viikonlopussa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Äiti parantaa lapselta pipin puhaltamalla siihen. Ystävät auttavat toisiaan juttelemalla. Hyväntahtoiset ajatukset ja toivotukset, ystävien muistaminen iltarukouksessa jne. voivat auttaa. Mutta se ei maksa mitään, tai sen ei pitäisi maksaa.

Karhunpalvelukset ovat sitten erikseen. Ne voivat tulla hyvin kalliiksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä Hokkanen niminen mies antoi lausuntoja psykologina, mutta ei tullut tuomiota.

Taisto Merilä

”Psykologiliiton edustajaa haastateltiin tänään radiossa ns. energiahoidoista. Miksi juuri psykologia?”

Psykologit, sen enempää kuin psykiatritkaan, eivät ole energiahoidon asiantuntijoita, joten tässä yhteydessä olisi pitänyt tietenkin haastatella energiahoitajaa.

”Lopuksi annan mielikuvituksen lentää: Entäpä jos henkiparantaja hoitonsa aikana syyttelee lääkäreitä, osoittaa sijoittavansa oman persoonansa kaikkien toisten yläpuolelle, kertoilee toisten asiakkaittensa asioita? Entäpä jos hän sivuillaan, julkaisuissaan ja opetuslastensa piirissä esim. netissä luo itsestään kuvan pyhimysmäisenä guruna? Mutta elävässä elämässä hän on huithapeli, joka jättää kaiken järkevän kesken, vieraannuttaa lapsensakin todellisuudesta ja saattaa heidät ylipääsemättömiin vaikeuksiin, haukkuu, haukkuu ja haukkuu jokaista ”lahkon” ulkopuolista? Jopa perhejuhlissa, esim. lapsen rippijuhlissa… ”

Jos blogistin lähtökohta perustuu tuollaiseen ajatteluun, niin todennäköisesti ei kannata kääntyä henkiparantajan puoleen. Parantamiseen, tai oikeammin parantumiseen, liittyy oman näkemykseni mukaan aina usko, vaikka sitä ei edes tiedostaisi: lääkäriinkään ei mentäisi, jos oltaisiin varmoja, että siitä ei ole mitään hyötyä – olkoonkin, että sen enempää lääkärit kuin energiaparantajatkaan eivät varsinaisesti edellytä asiakkailtaan uskoa omiin hoitoihinsa, mutta molemmissa tapauksissa tekevät yleensä työnsä parhaan kykynsä mukaan (uskovat siihen mitä tekevät sen hetkisen tietämyksensä valossa).

Mitä tulee henkiparantajien eettisyyteen, niin ilkeämielisten vihjailujen sijasta kannattaisi ehkä tutustua joihinkin niistä, esim. täällä: http://www.parantajakoulu.net/eettiset-saannot.

Niille, joita asia oikeasti kiinnostaa, ja jotka pystyvät jossain määrin antamaan periksi omille ennakkoluuloilleen, sekä ovat riittävän rohkeita, suosittelen myös tuon samaisen koulun perustajan kirjoittamaa kirjaa ”Sielu matkalla vapauteen”.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomessa on ollut erinomainen henkiparantaja, Tapio Kaitaharju. Hän teki virkatyönsä ihan muissa tehtävissä eikä ottanut parantamisesta palkkiota. Muut ovat häneen verrattuina ... Tuntemani heistä ovat juuri sellaisia kuin siteeraamassasi (ei luuloja vaan faktoja sisältävässä) kohdassa kerron. Loma/työpaikoissani olen perin juurin tutustunut siihen rahastajakuntaan. En kunnioita heitä sanomalla heitä ammattikunnaksi.

Kommenttisi on mainio esimerkki henkiparantajille ominaisesta ajattelusta: Toiset, kriittiset, ovat "ilkeämielisiä", "vihjailijoita", "ennakkoluuloisia". Henkiparantajat uskonlahkoineen ovat "rohkeita", "tutustujia" eli selvän ottajia, "matkalla vapauteen", "eettisiä". :)

Taisto Merilä

”Kommenttisi on mainio esimerkki henkiparantajille ominaisesta ajattelusta: Toiset, kriittiset, ovat "ilkeämielisiä", "vihjailijoita", "ennakkoluuloisia". Henkiparantajat uskonlahkoineen ovat "rohkeita", "tutustujia" eli selvän ottajia, "matkalla vapauteen", "eettisiä". :)”

Ei ole - en ole parantaja tai sellaiseksi opiskeleva. Viittasin nimenomaan linkkaamaani Parantajakoulun eettisiin sääntöihin, jotka ovat varsin asialliset. Mahdoitko lukea ne, ja haluaisitko kenties kritisoida niitä?

Tietysti, jos tuo sinun blogisi ”mielikuvituksenlento”-osuus perustuu todellisuuteen, niin sellaista on toki syytä kritisoida.

PS. Ennakkoluuloista vielä: täyttä faktaahan se on, että osa ihmisistä on paitsi ennakkoluuloisia energiaparannuksen suhteen, niin varsinkin jos vielä puhutaan ”hengistä”, niin kieltoreaktio voi olla totaalinen (koska ajatus "henkimaailmasta" voi olla varsin pelottava). Ymmärrän sen täysin, eikä minulla ole mitään tarvetta vakuutella ihmisiä mistään, saati esim. suositella jotain tiettyä hoitoa tms. – ainoastaan herättää kysymyksiä...ja no, joskus ehkä vähän kokeilla kepillä jäätä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ohjelmastakin voit kuulla, että ihmisiä on sairastunut "parantajien" pakeilla ja kiidätetty sieltä mielisairaalaan.

Verkosta löytyy hinnastoja. Psykologien ja erikoislääkärien hoitopalkkiot jäävät reilusti alle sen, mitä nämä "parantajat" ilmoittavat taksoikseen. Perustuuko hinnoittelu siihen, että heidän mukaansa hoito alkaa usein jo hoitokäyntiä edeltävänä iltana... :)

Tämä ei ole yksinomaan naurettavaa. Se on myös yököttävää. Ja asiakkaille vaarallista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset