Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

KEP, uskonnon hyväksikäyttäjä

Keskusta edeltäjineen on aina käyttänyt hyväkseen uskontoa. Ei terveitä kristillisyydestäkin tunnettuja arvoja vaan haisevaa valeuskonnollisuutta. Jokainen KEP-vaikuttaja (miehiähän he ovat) turvautuu pappishabitukseen, pappisnuottiin, papillisiin ilmeisiin ja eleisiin ja opittuun ja vasiten omaksuttuun papillis-isälliseen rooliin.

 

Juha Sipilä edeltäjineen ja aikalaisineen ei ole ainoa tällä asialla. Muutkin oikeistolaiset – keskustahan on nykyään oikeistoa – tunnetaan samoista keinoista ja asenteista. Lahtarit ja Lapuan liike eivät olisi menestyneet ilman pappien ja kirkon tukea ja klerikaalisuutta. UKK on yksi osa tätä ketjua. Hänhän on oma luomuksensa ja äärioikeistolaisen ja samalla keskustalaisen militarismin ja kovan puolueellisuuden tuote. Niin kuin hän henkilöi sitä, se otti hänet roolihahmokseen. Sitä osoittaa se, että häntä käytettiin keulassa vielä silloin, kun hän oli sairas ja toimintakyvytön. Linja lahtareista, Lapuan liikkeestä ja UKKsta SSS:ään on katkeamaton. Oli puolueen ja aatteen nimi mikä milloinkin.

 

  • Oliko sattuma vai johdatusta, kun Matti Vanhanen juuri eräitten vaalien alla osui puhujamatkallaan Jyväskylän ydinkeskustassa samaan paikkaan kuin Britanniasta vierailulla ollut suuri pelastusarmeijan soittokunta. Mummoja oli kuulolla pilvin pimein, ja hereinä virtasivat vedet heillä silmäkulmista.

 

Kaikki nämä velikullat käyttävät saarnaajien ja maallikkosaarnaajien sanontoja ja retorisia tehokeinoja. Niitähän ovat mm. samat lauserakenteet, toiston eri muodot, parallelismi, sanojen samanalkuisuus, jyrkät vastakohdat, pelottelu, asettuminen ainoaksi oikeaksi auktoriteetiksi ja tuleminen kuulijan lähelle. Kun uskottavuus on saavutettu, sanoma voi olla mikä tahansa.

 

Tästä on kaunokirjallisuudessa kosolti esimerkkejä. Yksi niistä on Aapelin Siunatussa hulluudessa. Huijaava, koijaava, puijaava, rikollinen ja kepulikonsteilla syyn toisille vierittävä maallikkosaarnaaja on tyypillinen pappiskeinoista hyötyvä vaikuttaja. Ks. Areenasta http://areena.yle.fi/1-42828

 

Olen kirjoittanut näistä asioista kymmeniä kertoja eri yhteyksissä kymmenen vuoden kuluessa, myös Uudessa Suomessa. Viimeksi viime viikolla. Tiedemiehenä olen tarkkaillut 40 vuotta, miten KEP käyttää uskontoa hyväkseen. Danten Jumalaisen näytelmän keinojakin se hyödyntää, ihan niitä samoja, joilla Aleksis Kivi leikitteli.     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Häviän mieluummin rehellisesti, kuin voitan viekkaudella. Jotain sen suuntaista sanoi antiikin aikainen filosofi Sofocles.

Paul Krugman on oikeistosta todennut että he noudattavat sääntöjä kun se on heille eduksi. Siitä voisi muuten ottaa käyttöön kriteeri, jonka perusteella voitaisiin arvioida kuka on itse asiassa oikeistolainen uusliberalisti. Joko noudattaa sääntöjä, tai sitten ei.

Raamatussa otetaan esille kysymys, mistä tuntee hyvän puun. Vastaus: Hyvä puu kantaa hyviä hedelmiä. Siitä sen hyvän puun huomaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos ylittämättömästä kommentista! Se on paras koskaan saamani.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vielä Ingmarin kommentin pohjalta. Antiikin kirjallisuuskurssieni tunnuksena olivat Sofokleen sanat "Maailma ihmeellinen on, suurin ihmeistä ihminen".

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

(voi poistaa - en ota[kaan] kantaa, koska en ole varsanaisti sen kummemmin kepu kuin demarikaan, vaan annan maailman pyöriä ja nautin elämästä)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Perttu, nautitko elämästäsi kirjailija Paasilinnan rukouksen tavoin ?

"Rakas Kristus, pysy vain siellä Isäsi luona Taivaassa, älä vahingossakaan tule takaisin maanpäälle jotta tämä hillitön meno voisi edelleen jatkua"!

Toimituksen poiminnat