Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Lakkautusuhkaiset yhdistykset ja järjestökiusaaminen

 • Lakkautusuhkaiset yhdistykset ja järjestökiusaaminen

Lakkautettavien yhdistysten lista kertoo paljon. Myös sen, missä nykyiset järjestökiusaajat ovat oppineet järjestökiusaajiksi :) 

Lyhyt oppimäärä:

 • Älä koskaan maksa jäsenmaksuja.
 • Älä koskaan pidä lupauksia.
 • Kerro aina ulkopuolisille luottamukselliset hallituksen asiat.
 • Älä koskaan tee mitään (paitsi purnaamista, jarrutusta, hivutusta ja nälvimistä).
 • Yritä estää kokousten päätösvaltaisiksi saaminen. Jos kaikesta huolimatta vaivaudut paikalle, sano aluksi ja kaikkien kuullen, ettet haluaisi olla siellä. 
 • Älä koskaan vastaa yhdistysviesteihin.
 • Mikäli mahdollista, salaa sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi, niin sinuun ei saada yhteyttä välttämättömissä asioissa - niissä, joiden hoitajaksi olet sitoutunut, ainakin nimellisesti. .
 • Lähetä yhdistyksen toimijoista/yhdistyksestä lehteen yksipuolinen mollaus, ja eiköhän poliittinen roskalehti sen mielellään julkaise kyselemättä mollattujen kantaa tai faktoja.
 • Pidä huoli siitä, että yksi tekee kaiken, ja vaikka hän miten paljon tekee, pidä huoli ettei häntä siinä auteta eikä häntä siitä kiitetä. Tai kiitetään kerran julkisesti kaikkien kuullen, mutta kulissien takana kaikin tavoin haitataan hänen vapaaehtoistyötään.
 • Julkaise lehdessä valheita yhdistyksen rahankäytöstä: siten varmistat, että yhdistys ei tule saamaan apurahoja, avustuksia eikä kunniaa, vaikka saisi miten paljon aikaan.
 • Kun esiinnyt yhdistyksen aktiivin järjestämässä tilaisuudessa ja sinulle sanotaan, että halutaan puhua hänen kanssaan, valehtele että hän ei ole paikan päällä vaan matkoilla.
 • Muista aina haukkua ja marista tänään liian paljoista, huomenna liian harvoista kokouksista jne. jne.
 • Muista joka kokouksessa vaatia, vaatia ja vaatia sitä tätä ja tuota, ja muista pitää varasi että kaiken sen tekee yksi ja ainoa. Tähän sinulla on keinosi. Yksi niistä on, että sinä ja vain kotona oleva ystäväsi tai perheenjäsenesi muistutatte, että olette hallituksessa vain vastentahtoisesti ja vain nimellisesti. Toinen tehokas konsti on eri tavoin – palavereissa ja muualla – nakertaa yhdessä toimimista.
 • Muistathan tilata murskakritiikin yhdistyksen aktiivisen kirjasta.
 • Teetä hänellä paljon orjatyötä, ja lupaa hänelle palkkatyötä – tiedäthän jo luvatessasi, ettet pidä lupaustasi.
 • Kun aktiivi joutuu kysymään sotuasi yhdistyksen asioissa, annathan hänelle numerosarjan, joka ei ole sotusi.
 • Jos hän on työtön, tule kokoukseen syömään hänen kattauksestaan ja samalla joka ainoassa kokouksessa äänekkäästi puhumaan pitkistä ulkomaanmatkoistasi, palkastasi ja siitä, miten pitkälle yli normi-iän aiot olla palkkatyössä.
 • Kun puhut aktiivista, muista yhteistoiminnan idolin Adolf Hitlerin neuvo: mitä suurempi valhe, sitä helpommin ihmiset sen uskovat, kunhan sitä usein toistetaan <3 Esimerkkisi vaikuttaa paljon, yritä vetää muut mukaan kateelliseen klikkiin. Vuosien varrella saatat onnistua siinä. Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nousujohteinen uraputki: innovatiivinen koulukiusaaja -> tehokas työpaikka- ja järjestökiusaaja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tunnetusti ahkerimmat / ainoat jäsenmaksujen maksajat ovat pitkäaikaistyöttömät, opiskelijat ja minimaalisia tuloja saavat eläkeläiset. Samat, jotka eivät mitenkään hyödy järjestöistä mutta tekevät niissä kaiken. Ilmaiseksi tai haukkumapalkalla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ilmeisesti puhut nyt demareista tai ay-liikkeestä?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minulla on 30 vuotta ollut erinomainen akavalainen luottamusmies. Hänestä ei ole pahaa sanaa sanottavana, päin vastoin. Koulu-, työpaikka- ja järjestökiusaamisessa ei ole kyse puoluekannasta. Olisikin tärkeä tutkittava, ketkä sen uhreina kuolevat.

Esim. työttömien kiusaamista on kyllä tutkittu. Aineistona mm. US-blogio. Tutkimuksessa on käytetty tähänkin blogiin tulleita kommentteja.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tosi outo kirjoitus, tuntui ettei se mitenkään liity lakkautettaviin yhdistyksiin.

viime vuonna olin mukana kun oma-alotteisesti lakkautimme yhden 70 vuotta toimineen pitäjäyhdistyksen. Kävijät loppui, tekeminen loppui, ei raha. Ilmeisesti on aikaisemminkin lakkautettu tuhansia vuosisadan alkuvaiheessa perustettuja sonni-, kalastus- ym. yhdistyksiä kosa jäsenet ovat kuolleet ja "aate" kuollut. Yhdistysten lakkauttaminenhan ei vaikuta mihinkään, yhtä hyvin nimet voisivat olla papereissa edelleenkin.

Tuntuu että Katriinalla on huonoja kokemuksia järjestötoiminnasta. Ei kai siinä ole mitään ihmeellistä, samanlaisia kiusaajia on jopa seurakunnissa, kaikkialla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tiedemiehelle lakkautusuhan alaisten yhdistysten lista ehkä sitten kertoo enemmän kuin muille. Yhdistys, jota ei ole edes lakkautettu vaan joka roikkuu vuosikymmenet PRHn löysässä hirressä, on ilman muuta ollut surkeasti hoidettu ja surkeasti toimiva. Mutta se on vain sivujuonne tässä asiassa. Lista kertoo selväsanaiseti - ainakin tieteentekijälle - mitkä ja minkä alan ja eturyhmän yhdistykset ovat kasvattaneet yhdistyskiusaajia.

Lukemattomilla suomalaisilla on uhrin osa koulu-, työpaikka- ja järjestökiusaamisessa. Edes itsemurhat eivät havahduta. Niillekin kiusaaja naureskelee. Moni lienee kuullut pilkantekoa itsemurhasta sen suusta, joka sen on aiheuttanut.

Eiköhän tämä ole kaikkien tiedossa.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Katariinalla on kyllä nyt lääkkeet ottamatta tai sit tuli vahingossa popsittua väärän värisiä.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Tarkoituksellako näin kommentoit? Jos blogisivu olisi yhdistys ja me sen jäseniä, tekisi kiusaaja kiusatulle juuri näin kun kiusattu antaisi totuuden kuulua. Hyvä esimerkki.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Itse kuulin yhdistyksestä jonka vapaaehtoinen työntekijä jallitettiin johtamaan palkkatyöläisiä ja tekemään heidän kanssaan työtä. Ihmettelin että jos kerran asian hoitamiseen on varaa palkata, niin miksi ei yhdistyksen jäsenelle makseta samaa palkkaa samasta työstä? Eipä tähän löydy vastausta, eikä siihen miksi kukaan suostuu sellaiseen hyväksikäyttöön.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mikäkö saa tekemään työtä vaikka palkatta? Rakkaus. Ihmisiin, työhön, elämään <3

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Suomalaiset on järjestö- ja yhistysihmisä, muttei yhteisvastuullisia niissä, aijjottaan kyllä ja puhuttaan, mutta teot eriä.

Luvattaan tehä aikä sitte tehä eli ei oteta vastuuta ja siksi helppo sanoa, en ehi, en pääse - ja taas net työmyyrät tekkee ja maksaa jäsenmaksusta lähtien.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Joo yhdessä on mukava puuhata niitten kanssa, jotka siihen kykenevät :)

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Jos on pitkään ollut aktiivi monessa yhdistyksessä on hyvinkin mahdollista että kirjoittajan kuvaamia ilmiöitä putkahtaa esille. Tässä on (lyhyt oppimäärä) ilmeisesti keskitetty huomiota vain huonoihin puoliin. Monasti asia on kuten Nelson Mandela on sanonut. Jos todella halutaan tehdä jotain, keksitään kyllä myös keinot siihen. Jos taas ei haluta, ruvetaan keksimään tekosyitä. (Ja oman kokemukseni perusteella voin sanoa ettei aina edes sitäkään.)

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tosiaan, aikaulottuvuus merkille. Siis:

Väki eli muutamat kiihkeät aatteen miehet pakottavat perustamaan yhdistyksen ja rementävät sitä vuoden kulttuuritekona. (Juuri he liittyvät yhdistykseen, mutta eivät kertaakaan maksa jäsenmaksua.) Innostus on suuri, ja hyvän tavan mukaan kysytään osallistumishalua kaikilta. Moni tulee mukaan, mutta musta haltiatar raivoaa, että kaupungin järjestötoimijat ovat vihaisia, kun perustetaan uusi yhdistys kilpailemaan vähistä varoista...

Perustajaisissa yksi tai kaksi pitää omaa kokoustaan ja yrittää estää asioitten käsittelyn puhumalla puuta heinää toisten puheen päälle.

Perustajaisia seuraavana päivänä pj:n pomo työpaikalla vaatii pj:n kuulusteluun yhdistyksen perustamisesta. Hän utelee ties mitä vihaisessa äänilajissa, vaatiipa (tosin turhaan) perustamisasiakirjoja itselleen. Hän ei tienne yhdistysmis- ja kokoontumisvapaudesta ihmisten perusoikeutena, jonka perustuslakikin suo. Eikä hän tienne, että yhteiskuntasuhteitten rakentaminen ja hoito on kolmas yliopiston suuresta tehtävästä.

Seuraavana päivänä he, jotka häiritsivät perustamiskokouksessa, järjestävät kapakassa varjokokouksen ajankohtana, jona tietävät pj:lla olevan pakollinen virkatehtävä työpaikalla. He kaupittelevat siellä maakuntaviirejä ja päättävät siitä, ketä kaikkia kutsuvat yhdistyksen kunniajäseniksi. Yhdistyksen säännöissä ei tosin mainita kunniajäsenistä, joten...

Hyvin pian alkavat syyttelyt liian monista ja liian harvoista kokouksista, yhdistyslain kohtalokkaasta rikkomisesta, siitä ettei osata pitää pöytäkirjaa ja kaikesta muusta sellaisesta :) Mutta jätetään seuraavat hauskat tapahtumat kerrottaviksi ensi kerralla tai muistelmissa :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset