Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Itsemurhat lisääntyivät – missä Ilkka Taipale?

  • Itsemurhat lisääntyivät – missä Ilkka Taipale?

Ennen Juha Sipilän hallitusta itsemurhat vähenivät. Nyt niitä oli yli 50 enemmän kuin vuosi sitten: 787. Kun kaikki mitataan rahassa, ihmisen arvo vähenee. Oikeistohallituksen menettely ja arvot eivät ruoki erosta vaan thanatosta

  • eriarvoisuus
  • perheiden, lasten ja vanhusten köyhyys
  • alistus, kyykytys, kilpailu
  • huonon politiikan uhrien (työttömät) syyttely
  • klerikalismi, rahavalta, hallinta-, tiedotus- ja päätösvallan keskitys 

Sipilän Suomessa ei ole tilaa nuorille, ei varsinkaan köyhistä kodeista tuleville. Alle 25-vuotiaat tekivät 104 itsemurhaa.  

Psykiatri ja sd-vaikuttaja Ilkka Taipale on ikänsä työskennellyt sorrettujen hyväksi. Hän on auttanut mielisairaita, pitkäaikaistyöttömiä, asunnottomia ja muita vääryyden uhreja. Taipale ottaa edelleen vahvasti kantaa asioihin. Hänen parannusehdotuksensa ovat konkreettisia.

Tarvitaan uusi Marraskuun liike.

Tarvitaan uusi hallitus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onkohan itsemurhien ehkäisy ja niiden aiheuttaminen vähän poliittisesta kannastakin kiinni? Minulla on aina ollut työpaikassani erinomainen luottamusmies. Karmea on sen sijaan kokemus eräästä Helsingin yliopiston luottamusmiehestä, joka toimii vasemmistoliitossa. Muuan kovia kokenut kertoi hänelle pohtivansa suidaria. "Luottamus"mies kertoi asiasta pilkallisesti täysin ulkopuolisille. Jouduin itse näkemään hänen yhteisviestinsä, joka ei koskaan unohdu. Pitää sääliä tuollaisen vaikuttajan uhreja.

Pekka Pylkkönen

Vuonna 2016 tuloerot kutistuivat ja pienituloisimpien reaalitulot kasvoivat. Päätelmäsi on siis ylösalaisin.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen seurannut Pekka Pylkkösen kirjoittelua. Se taitaa olla tarkoituksellista ärsyttämistä ja asioiden sekoittamista vähävaraisten kannalta huonoon suuntaan.

Tuokin mielipide kertoo siitä, että konemaisesti luulet itsemurhien määrän riippuvan valtion tulonsiirroista, lineaarisesti. Ajatteletko itse näin suoraviivaisesti omien palkkatulojesi tai yritystulojesi vaikutusta omaan perhe-elämääsi ja yhteiskunnan tilaan ilman viivettä, ottamatta huomioon mitään muita tekijöitä, joita Katriinakin tuossa toi esille?

Jos argumentointivirheistä puhutaan, Pylkkönen tekee niitä tämän US:n blogin kirjoittajista kenties kaikkein eniten, ja tarkoituksella niitä tee. Joku häiriötila mielessä varmaan kummittelee...

Näillä palstoilla on monenlaista kirjoittelijaa, ja monet heistä eivät koskaan ole logiikan oppikirjaa nähneetkään, puhumattakaan systeemitieteen kirjoista tai tieteenfilosofiasta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Itsemurhista ja niiden syistä on runsaasti tutkimustietoa. Mielipiteitä vielä enemmän.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tärkein on ihminen. Yhteiskunnan paras mittari on ihmisoikeuksien toteutuminen. Sipilän hallitus runnoo mm. työttömien jo tätä ennen huonoa ihmisoikeusasemaa. Kyyti on kylmää myös asunnottomilla, heikosti (ja "liian" vahvasti) koulutetuilla, luku- ja kirjoitustaidottomilla, alkoholisteilla, vammaisilla jne.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Oman elämänsä päättäminen on mielestäni paras, ja ainoa yksiselitteinen oikeus mitä meillä tässä elämässä on, ja olen äärimmäisen kiitollinen siitä että näin on. Suon sen mielelläni kaikille sitä haluaville, enkä näe että mikään hallitus tai ylipäätään yhteiskunta olisi vastuussa tai syypää, ainakaan suoranaisesti, kenenkään henkilökohtaiseen päätökseen. Jos näin on, toivoisin, että kiistattomat speksit tästä laitettaisiin tiskiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Ja vastuu sen esittämisen seurauksista.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Orjuuden myötä itsemurha kriminalisoitiin, koska orja oli isäntänsä omaisuutta.

Hiljan luin jonkun sanoneen, että kuolema on hyvä vaihtoehto silloin, kun se tuntuu elämää houkuttelevammalta. Esimerkkinä 96-vuotias hyvän elämän elänyt mies, joka ei kestänyt hirvittävää kipua isossavarpaassaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Elämä on alituisesti valintaa. Eros tai thanatos. Kulttuurin ja yhteiskunnan pitäisi ohjata erokseen.

"Kantakaa kuormat heikkojen,
kulkekaa tietä Kristuksen,
sillä mitään ei ole suurempaa
kuin työtä tehdä ja rakastaa." - Simojoki

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyys, puute ja vasiten aiheutettu yksinäisyys ja syrjäyttäneisyys ovat merkittävä itsemurhien aiheuttaja maissa, joissa työ on monesta syystä ihmisille tärkeä. Samoin ne aiheuttavat kuolemia vakaviin sairauksiin.

Päättäjät - eniten pääministeri hallituksineen - ovat vastuussa siitä, miten he kohtelevat työttömiä ja syrjäytettyjä ja siitä, millaisen ilmapiirin se luo maahan. Epädemokraattinen median ja oikeistohallituksen yhteispeli on vaarallista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastuu toisesta, toisista on jokaisella joka hetki. Käpertyneisyys ja egoismi estävät huomaamasta tätä.

Välittäminen, ymmärrys ja oikeudentunto ovat tärkeintä. Valmius on synnynnäistä, mutta koulu, koti, media ja ilmapiiri joko lisäävät tai vähentävät niitä.

Koulusta, yliopistosta ja mediasta on vähennetty minimiin oppiaineet ja periaatteet, jotka ruokkivat empaattisuutta ja omaa ymmärrystä. Keskeisin niistä on kirjallisuus, jota meillä on kouluissa Euroopan vähiten.

Sosiaalipsykologinen ote asioihin on väistynyt päättäjiltä vuosi vuodelta. Siksi itsemurhien ehkäisy ontuu. Psykiatrian asemaa ja arvovaltaa murennetaan päivittäin? :)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Pylkkönen on tosiaan viime aikoina ryhtynyt iskemään puskien takaa tokaisuillaan.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Lisääntyvien itsemurhien määrä on oire lisääntyvästä ahdingosta ihmisten keskuudessa. Ketkä ovat tämän lisääntyvän ahdingon takana. Maan hallitus ja sen tukijat eduskunnassa. Tuli taas mieleen kun Anders Borg oli Ruotsin oikeistohallituksen valtiovarainministeri ja sikäläisen hallituksen päätöksellä alettiin perua jo myönnettyjä sairaseläkkeitäkin. Sielläkin itsemurhien määrä lisääntyi, varsinkin niiden keskuudessa, joiden eläkkeet peruutettiin. Sitten tämä sama Anders Borg tuotiin Suomeen neuvonantajaksi. Tiedä häntä vaikka lisääntyvien itsemurhien määrä olisi annettujen neuvojen seuraus.

Ingmar Forne

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset