Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

”Maailman mielisairaat – yhdistykää!”

  • ”Maailman mielisairaat – yhdistykää!”

Oletko keuhkoterveyskuntoutuja jos podet astmaa tai ihoterveyskuntoutuja jos ihottumaa? Mielenterveyskuntoutuja on sanahirviö, vaikka ymmärtäisi käsitteen taustan. Elias Lönnrot olisi keksinyt paremman, mutta hän olikin hyvä lääkäri ja siis humanisti.

Ilkka Taipale haluaa erottaa työuupumuksen kunnon mielisairauksista. Sellainen on hänen mukaansa esimerkiksi skitsofrenia.

Nykyisin tiedetään psyyken ilmiöiden biologisuus. Masennus on solukatoa aivoissa, ja monissa sairauksissa on tekoa aivotoiminnan häiriöillä mutta myös viruksilla ja bakteereilla. Lääkkeet tepsivät kehoon ja mieleen, samoin kuntouttavat terapiat.

Kirjassaan Mielisairaalassa – lääkärin muistelmat (Into 2017) Ilkka Taipale vyöryttää tietoja ja kokemuksia, joilla hän perustelee sosiaalipoliittista ohjelmaansa. Yhteiskunnan heikoimmat jäävät heitteille. Köyhät, mielisairaat ja työttömät eivät saa apua. Taipale muistuttaa, että ”työelämän ja opiskelun ulkopuolella olevien nuorten itsemurhariski on lähes 20-kertainen muihin nuoriin aikuisiin nähden”.  

Ilkka Taipaleen otsikko kahden viikon kuluttua eli 18.3. klo 12 Jyväskylän Aalto-salissa on haastava: Maailman mielisairaat – yhdistykää!

Nimeäminen ja merkityksellistäminen ovat vallankäyttöä ja ongelma, vai ovatko?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jani Tanskanen ottaa nimeämiseen ja merkityksellistämiseen kantaa gradussaan "Arto Paasilinnan Ulvova mylläri ja hulluksi nimeämisen ongelmia". Hän kertoo aiheesta 3.4. olevassa yleisötilaisuudessa. https://jyvaskylankevat2018.blogspot.fi/

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Nimitykset käyvät koko ajan vuoropuhelua sekä valtajulkisuuden että somemaailman vihaviestien kanssa.

Yritettiin asioita nimetä kuinka rauhallisen objektiivisesti hyvänsä , talouden intressi syyllistää jokin sairausryhmä saattaa osua yksiin somemaailman vihakampanjan kanssa.
Ja jostain syystä yleensä osuukin.

Toistaiseksi vielä neurologinen sairaus on suojatumpi kuin " mielisairaus".
On surkeaa, että mitä enemmän tieteellistä tietoa on saatavissa , sitä enemmän mielivalta kukoistaa ihmisten kohtelussa.

Hyvä peruslähtökohta tässäkin olisi meille maallikoille " hullujen" täyden ihmisarvon tunnustaminen .
Ja se, että poistaisimme verkkokeskusteluista kommentit, joissa ihmisiä kehoitetaan
" ottamaan lääkkeet".

Ilkka on kyllä saanut niin paljon moskaa niskaansa asettuessaan tasavertaiseen keskusteluun juoppojen ja hullujen ja juoppohullujen kanssa, että meidän muiden olisi aika tukea häntä tässä enemmän.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aika rajua, jos pidämme itseämme oikeina ihmisiä ja työttömiä, sairaita, mamuja jne vähempiarvoisina. Hyvin muotoilit tärkeän näkökohdan. Tosiaan kunnia Vappu ja Ilkka Taipaleelle!

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

"Nimeäminen ja merkityksellistäminen ovat vallankäyttöä ja ongelma, vai ovatko?" Ilmeisesti tämä on tämän vaikeasti aukeavan kirjoittelun ydinkohta. Jos on, niin on myös itsestään selvyys, että nimeämistä ja merkityksellistämistä on ihmisen tuskan käsittelyssä pakko harrastaa. Nonverbaalinen viestintäkin on tässä ihmisen sanojen vankilassa saatava teesien muotoon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nuori ystävä, joka tutkii näitä asioita, pitää ongelmallisena ihmisten nimeämistä hulluksi, mielisairaaksi, mielenterveyskuntoutujaksi. Minusta Ilkka Taipale on oikeassa. Mielisairas mikä mielisairas. Mutta kuntoutuja toki myös. Vaikka mielisairaus olisikin fyysistä sairautta...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Raja on yhä häilyvämpi ja " mielisairauden" käsite yhä epämääräisempi , jos sillä tarkoitetaan ei- fyysistä.
Mitä enemmän tiede tietää, sitä innokkaammin tätä tietoa näytään välteltävän.
Ja takerrutaan vanhoihin, leimaaviin käsityksiin.

Kuten kaikessa muussakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset