Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kandilandian media vaikenee jatkumosta 1918>2018, ei ihmisten sairauksista

 • Äitini Ruth Mirjam s. 6.5. En kertoisi hänen yksityisasioistaan kenellekään, en edes medialle.
  Äitini Ruth Mirjam s. 6.5. En kertoisi hänen yksityisasioistaan kenellekään, en edes medialle.

Media nukkuu 100-vuotista Ruususen unta. Se ei selvitä, miksi ja miten

 • valta on nyt samoilla tahoilla ja jopa suvuilla kuin 1918
 • valtikka on kunnissa, seurakunnissa, kirkossa, yliopistoissa, tiedemaailmassa, apurahajärjestelmissä etc sitkeästi pysynyt samoilla
 • minkä puolueitten väkeä ja miksi on siunattu polvesta polveen johtotehtävillä esim. yliopistoissa, tiedekunnissa, yliopistojen yksiköissä
 • miten opettajat, virkamiehet ja päättäjät suhtautuvat punaisten ja miten mustien sukujen jäseniin
 • jotkut suvut valikoituvat syrjäytetyiksi, työttömyyteen ja köyhyyteen ylisukupolvisesti tekivätpä niiden edustajat mitä hyvänsä
 • jotkut suvut istuvat rahassa ja vallassa kuin tatti polvesta polveen
 • herrasuvut (”herrakansa”) ovat 2018 merkillisen monesti juuri niitä, jotka 1918 esiintyivät kovimpina mustina
 • media sivuuttaa eri kysymysten todelliset asiantuntijat
 • media osaltaan rakentaa mediakratiaa, plutokratiaa ja tyhmälistön valtaa
 • media suurelta osalta pönkittää maailman lähes korkeimmin koulutetussa maassa kandivaltaa
 • miten median omistus- ja valtasuhteet, aihe- ja asiantuntijavalinnat ja kandikeskeisyys rakentavat tai murentavat kansanvaltaa ja sivistystä
 • miten maa makaa virkavaltaisuuden osalta
 • roskamedia ja roskatutkijat ratsastavat julkistamalla päivittäin yksityishenkilöitten sairauksia ohjelmissa, haastatteluissa, artikkeleissa ja tutkimuksissa – näkökulmana yleensä lähiomaisen kanta ja ”avautuminen”   

 

Voisi olla itsestään selvää, että kukin arvostaa edesmenneitä ystäviä, omaisia ja tuttavia – ja tutkimuskohteita - eikä ala kertoa ainoankaan sairauksien tarinaa julkisuudessa yhtään sen enempää kuin elävienkään asioita. 

 

Paljastus- ja avautumisjuttuja suolletaan uutterasti… montako kertaa suoli päivässä toimii?

 

Mukaan on tullut uusi vivahde: vuolaasti avautuva omainen jota loukkasi verisesti se, että läheinen valitsi hoitoja toisin kuin avautuja olisi toivonut. - Eikös Suomessa muuten jokainen saa itse päättää meneekö tutkimuksiin ja hoitoihin vai ei? Outoa jos omainen ei voi kunnioittaa toisen päätöstä, joka koskee vain ja ainoastaan tuota toista.

 

Kertokoon kukin halukas krempoistaan, diagnooseistaan ja sairauksistaan maailmanlaajuisesti. Mutta voisiko vaieta toisten sairauksista ja niiden yksityiskohdista, olipa millainen marttyyriomainen tahansa?

 • Kiitos elämästäsi ja minun elämästäni, rakas äiti Ruth Mirjam, syntynyt 6.5. En kertoisi asioistasi kenellekään, en edes maailmanlaajalle medialle.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Se miten media tänään makaa, on osa yhteiskunnan ja kulttuurin muutosta. Musiikkitieteen professori, maailmankuulu semiootikko Eero Tarasti kirjoittaa aiheesta artikkelissaan, joka ilmestyi jokunen viikko sitten kirjassa Missä mennään, puheenvuoroja:

"Elämme välittäjien ts. mediaattorien kulttuurissa: toimittaja on aina tärkeämpi kuin kohde, eli se joka on tehnyt jotain arvokasta. Tämän määritteli jo filosof Josiah Royce, Peircen ystävä. Kolmesta henkilöstä A, B ja C tärkein on B joka välittää A:n viestiä C:lle, esim. säveltäjän, kirjailijan, taidemaalarin elokuvantekijän teosta kuulijalle, lukijalle, katsojalle. Musiikki on pelkkää mediaatiota, ei muuta, ei mitään an sich. Toimittajat ja välittäjät eivät enää vaatimattomasti vetäydy taka-alalle vaan ovatkin päähenkilö. Laajemmassa mielessä vain digitalisoitu kulttuuri on enää kulttuuria, ts. se jonka löydämme iPadista.
On tapahtunut ihmiskunnan jättiläismäinen tyhmeneminen. Mitä enemmän ihmishenki objektivoituu koneisiin, sitä tyhmemmäksi tulee itse ihminen. Tämä on digitaalisen humanismin kohtalo. Tilalle on tullut leikin käsite. Kuten italialais-ranskalainen Mattia Thibaut osoitti väitöksessään viime kesäkuussa Torinon yliopistossa, Internet on valtava playgroundin leikkikenttä. Elämme sen magic ecireclemin lumoissa ja vankeina. Siksi Internetin tarkoitus ei ole kommunikaatio vaan leikki. Siksi se on täysin immoraalista, vailla arvoja."

Eero Tarasti saattaa hyvinkin olla Suomessa 2000-luvun sivistyneinen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jos kerran valta on samoilla tahoilla nyt kuin sata vuotta sitten, oli sosialidemokraateilla hämmästyttävän paljon valtaa ja asemaa 1918. Panee pakostakin miettimään miksi sitten kapina?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Semiootikon teoria A, B ja C pätee tässä A-Studion ohjelmassa.

https://areena.yle.fi/1-4233621

A on paljon kohuttu sovittelija Minna Helle, Marja Sannikka on toimittaja B ja C olemme me kaikki katsojat. B pullistelee ja pullistelee omalla ylemmyyden tunnollaan, että olisi parempi arvioija ja päättäjä kuin valtakunnan sovittelija.

En ole feministi, mutta kyllä höykytyksestä, mitä A on kokenut, yli 80% johtuu siitä, että hän on nainen, ja perin suojaton vielä. Tsemppiä hänelle!

Olen lukenut Peircen teorioita paljonkin ja ihastuin väitöstä tehdessäni hänen semiotiikan taksonomioistaan, mistä kirjoittelin pitkät pätkät: firstness, secondness, thirdness.
Peirce oli USA:n tunnetuimpia filosofeja viime vuosisadalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitä arvelet Hannah Arendtin asemasta 1900-filosofiassa? Entä liittyykö Minna Helle mitenkään siihen fasistiseen kuvioon, että vallanpitäjät pyrkivät nuijimaan AY-liikkeen 2018 maan rakoon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset