Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Fasismin rönsyt Sipilän Suomessa

 • Fasismin rönsyt Sipilän Suomessa
 • Fasismin rönsyt Sipilän Suomessa

Fasismi ei ole joko/tai. Se on aina vähintään siemeninä, jotka voivat itää. Sipilän kaudella se versoo ja rönsyää avoimesti, ensimmäistä kertaa sitten 30-40-luvun. Sota AY:ta vastaan, heikoimpien kuritus, totalitarismi, vapaan tiedonvälityksen korvautuminen propagandalla, naisen aseman heikkeneminen, eriarvoisuus, sorto ja vitsakimput/kepitys eivät ole enää muutoksen enteitä. Ne ovat fasismia itseään. Kristittyjen antama tuki mahdollisti sen nousun 1900-luvulla, samoin 2000-luvulla. Suuntaus on ajatussisällöiltään köyhää, rummun- ja ruoskaniskuiltaan ja propagandaltaan rikasta keskusta-oikeiston aluetta.

 

Fasismi ruttona

Professori Tarmo Kunnas osoittaa tutkimuksessaan, että fasismin ideologiset sisällöt ovat vahvoja myös nykypäivän aatteissa. Hän näyttää lukijoille, mitä politiikka on ja miten aatteet syntyvät: vallanhimo, propaganda, illuusiot ja usko suuriin johtajiin uhkaavat aina vallata politiikan.

 

Tutkija Oula Silvennoinen on oikessa siinä, että meillä on ollut fasismia itsenäisyyden alusta asti. Samoin siinä, että Suomi on sille otollinen maaperä.

 

Fasismia ei ole vain kaksi – Saksan ja Italian – , vaan se on ”sisällisesti meissä” eli Euroopan  yhteiskunnissa.  Nimitykset muuttuvat, piirteet ovat samoja.

 

 

Fasismi ”sisällisesti” Sipilän hallituksen ja sen tukemien tahojen toimissa    

Seuraavat ilmiöt saavat fasismin siemenet kasvamaan:

 • valtapolitiikka, vallan keskitys, silmitön vallanhimo, takertuminen valta-asemiin kuin sadun lohikäärme rikkauksiinsa
 • ikärasismi, nuoruuden palvonta, eriarvoistaminen
 • järjen, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden korvaaminen sorrolla, syrjinnällä ja ahneudella
 • viisaiden, kokeneiden ja ymmärtävien listiminen pois silmistä
 • asiantuntijoiden vaientaminen
 • virkojen, päättäjäasemien ja hyvinvoinnin anto kandeille
 • parhaimmiston ja korkeimmin koulutettujen leimaaminen ja alentaminen hyväksikäytön ja halveksinnan kohteiksi, orjiksi 

Mutta tämänhän tunnemmekin sekä historiasta että päivänpolitiikasta. 

 

Nousussa ovat myös seuraavat fasismissa keskeiset piirteet:

 • militarismi
 • populismi
 • konservatismi
 • hierarkkisuus
 • median omistuksen ja sanoman keskitys
 • getot (eri ryhmät kuten esim. vanhukset eristettyinä muista)
 • pyrkimys kesyttää taiteilijat ja kirjailijat vallan vahtikoiriksi
 • periaate nuole tai tuhoudu
 • toisinajattelijoiden vaientaminen ja eristäminen
 • asemien ja vaikutusvallan antaminen vain oikein eli fasistisesti ajatteleville, toimiville ja julistaville
 • kilpaurheilun yletön paisuttaminen köyhiltä riistetyillä varoilla
 • uskonnon korostaminen puheessa, raha-arvon teoissa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Professori Klaus Helkama, Suomen johtava arvotutkija, kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan (2018) fasistisista johtajista:

"Antiikin Ateenassa keksittiin tapa esittää arvokonflikteja: näytelmä. Sofokleen Antigonessa tiivistyy länsimainen moraali, on joskus todettu. Antigone toimii jumalien kirjoittamattomien lakien mukaan, Kreon väittää pitävänsä yllä valtiojärjestystä ja estävänsä mielivaltaa. Molemmat toimivat periaatteittensa mukaan ja aiheuttavat pahaa rakkaimmilleen, kuten tragedian olemukseen kuuluu. Kreon estää Antigonea toteuttamasta universaaleja toista ihmistä kunnioittavia arvojaan, sanoo nykyihmisen intuitio. Mutta mistä voimme tietää, että ne ovat yleispäteviä periaatteita eivätkä esimerkiksi pinttyneitä ennakkoluulojamme, kysyy Claudio Magris vaikuttavassa esseessään ”Kuka kirjoittaa jumalien kirjoittamattomat lait?”. Ihminenhän sopeuttaa usein arvonsa omiin mahdollisuuksiinsa, kuten Ismene, Antigonen alistuva sisar.

Kreon väittää puolustavansa lakia ja järjestystä, mutta käyttää niitä kostonhalunsa toteuttamisen tekosyynä. Hän on prototyyppinen fasistinen johtaja, jollaiset ovat viime vuosina tulleet meille valitettavan tutuiksi."

Professori Helkaman artikkeli on kirjassa Missä mennään - puheenvuoroja (Athanor).

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Synkkiä merkkejä ilmassa:
#1: "Seuraavat ilmiöt saavat fasismin siemenet kasvamaan:

valtapolitiikka, vallan keskitys, silmitön vallanhimo, takertuminen valta-asemiin kuin sadun lohikäärme rikkauksiinsa
ikärasismi, nuoruuden palvonta, eriarvoistaminen
järjen, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden korvaaminen sorrolla, syrjinnällä ja ahneudella
viisaiden, kokeneiden ja ymmärtävien listiminen pois silmistä
asiantuntijoiden vaientaminen
virkojen, päättäjäasemien ja hyvinvoinnin anto kandeille
parhaimmiston ja korkeimmin koulutettujen leimaaminen ja alentaminen hyväksikäytön ja halveksinnan kohteiksi, orjiksi

Mutta tämänhän tunnemmekin sekä historiasta että päivänpolitiikasta."

Totta totisesti näitä merkkejä tämän hallituksen aikana on alkanut näkyä. Työministeri on aivan kuin pyöveli, joka julkisesti viimmeistelee synkän työn.

Konservatismi ja uskonnot eivät ole siihen syypäitä, mutta niitä (ihmisten hyväuskoisuutta) on käytetty hyväksi tässä synkässä kehityksessä 2015 alkaen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minusta tämä oli tyylipuhdas esimerkki fasismi-sanan väärinkäytöstä..

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Fasismista kerrotaan wikipediassa niin, että sille ei ole tyylipuhdasta määritelmää. https://fi.wikipedia.org/wiki/Fasismi

"Fasismin määritelmiä on tutkija Leif Sundströmin (2007) mukaan neljäntyyppisiä. Ensimmäinen ryhmä käsittää fasismin määritelmät siltä kannalta, mitä vastaan fasismi asettuu. Fasismi on antimarxilaista, antiliberaalista, antikonservatiivista, antidemokraattista ja antisemitististä. Lisäksi se kieltää yleiset kansalaisoikeudet, yhteiskunnan moniarvoisuuden ja kansainvälisen oikeuden normit. Tällaiset fasismin negatiiviset määritelmät ovat enimmäkseen ajallisesti sidottuja, kuten marxismin vastustus, joka ei ole enää kovin ajankohtaista.

Toinen määritelmäluokka on fasismin ideologiaa ja päämääriä koskevat analyysit. Fasismiin liittyvät autoritarismi, imperialismi, totalitarismi, valtion säätelemä kansantalous sekä uudenlainen kulttuuri-ilmapiiri. Fasismi vastustaa esimerkiksi luokkataistelua, parlamentaarista järjestelmää, ammattijärjestöjä sekä poliittisia puolueita. Natsismi vastusti erityisesti juutalaisuutta, kommunismia ja Versaillesin rauhansopimusta. Fasismiin kuuluu nationalismi, rasismi, eskpansionismi, kommunitarismi eli yhteisöideologia sekä johtajuusaate.

Kolmas määritelmäluokka tarkastelee fasismia sen tyylin ja organisaation kannalta. Fasismiin kuuluu erityisen ideologiaan sopivan estetiikan suosiminen, massojen integroiminen politiikkaan, väkivallan ihannointi ja sen käyttö, maskuliinisuuden korostaminen, nuorison merkityksen korostaminen sekä henkilökohtaisen kutsumuksen painottaminen järjestelmän osana.

Neljännessä ryhmässä ovat erilaiset fasismin nousun selitykset."

Ihmisarvon polkeminen taitaa olla yhteinen nimittäjä kaikissa fasismin muodoissa. Siitä on paljon merkkejä näkyvissä Suomessa 2018.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mihin Suomi on menossa kun Sosiaalidemokraattisen ideologian omaksunut kirjallisuuden dosentti suoltaa tälläistä mielipidettään 49 kansanedustajan Keskustapuolueesta joka on yksi kansanliike muiden puolueiden joukossa ja jonka puheenjohtajana Juha Sipilä toimii.

Sosiaalidemokraattisen puolueen fasistisen historian esimerkiksi aloitettu vallankumous puheenjohtaja Kullervo Mannerin johdolla julistetulla Kansakaisvaltuuskunnan julistuksella syrjäytetty laillinen hallitus 28.1.1918 ja sen jälkeisellä aseellisen punakaartin terrorilla.

Punakapina jos mikä oli fasismi-ideologian lähde. Sivistyneemmässä muodossa tälläistä anargiafasismia suolletaan näillä somealustoilla vihakirjoitusten muodossa omasta ideologista poikkeavaan suuntaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Simosen vastauksesta ikään kuin huokuu toinen määritelmäluokka:

"Toinen määritelmäluokka on fasismin ideologiaa ja päämääriä koskevat analyysit. Fasismiin liittyvät autoritarismi, imperialismi, totalitarismi, valtion säätelemä kansantalous sekä uudenlainen kulttuuri-ilmapiiri. Fasismi vastustaa esimerkiksi luokkataistelua, parlamentaarista järjestelmää, ammattijärjestöjä sekä poliittisia puolueita. Natsismi vastusti erityisesti juutalaisuutta, kommunismia ja Versaillesin rauhansopimusta. Fasismiin kuuluu nationalismi, rasismi, eskpansionismi, kommunitarismi eli yhteisöideologia sekä johtajuusaate."

Autoritarismi ja totalitarismi, jonkin sortin luokkataistelu.

Anteeksi, että vastasin. Olen systeemitieteilijä (en kirjallisuuden dosentti), joten systeemiset käyttäytymismallit ja analyysit kiinnostavat minua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset