Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Korvaako joku pieneläkeläiselle lääkärin virheen seuraukset?

  • Korvaako joku pieneläkeläiselle lääkärin virheen seuraukset?

Vanhus sai talvella uuden kalliin lääkkeen. Lääkäri on lähettänyt Kelalle väärän numeron korvattavuuspyyntöön, ja vanhukselle tuli kotiin tieto sellaisen lääkkeen korvauksesta, jota hänellä ei ole ollenkaan. 

 

Apteeksissa vihdoin huomattiin asia, ja vanhus pyysi lääkäriä korjaamaan virheen. En tiedä, onko se nyt tapahtunut. Lääkettä vanhus on ostanut kolmesti. Kaksi kuittia tallessa, viimeisestä noin 80 euron ostoksesta se on kadonnut. 

 

Korvaako joku pieneläkeläiselle rahan menetyksen, mielipahan ja vaivan? 

 

Vanhenevatko talven aikaiset lääkeostot jo, voiko niistä enää anoa korvausta takautuvasti, sitten jos ja kun Kela joskus postittaa tiedon, että lääkärin virhe on korjattu? 

 

  • Hoitaja ja lääkäri ovat kyselleet muistitutkimuksissa vanhukselta kaikenlaisia alentavia rutiinikysymyksiä. Olisikohan hänen nyt vuorostaan esitettävä sellaisia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Samalle ystävälliselle, avuliaalle ja iäkkäälle pieneläkeläiselle sattui talvella apteekissa seuraavaa. Myivät hänelle kaksi nykyaikaista kuumemittaria, jotka ovat monimutkaisia eikä hän niitä oppisi käyttämään. Eivät suostuneet vaihtamaan, mikä oli käsittämätöntä. Hän ei enää mene tuohon suureen liikkeeseen, johon hän on kantanut vuodet rahaa ja jonka kanta-asiakas oli. Uudessa pienessä apteekissa on ystävällinen ja hyvä palvelu.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Asiaan saattaa vaikuttaa se, onko kyseinen lääkäri virassa, jolloin häntä sitoo virkavastuu. Sen sijaan esim. yksityislääkärillä ei samanlaista vastuuta ole.
http://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/vi...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sellaista mahdollisuutta ei siis ole, että virassa oleva lääkäri pyytäisi anteeksi ja korvaisi itse asian? Ilman vanhuksen tai hänen ystäviensä aloittamaa paperisotaa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Suomessa on lähtökohtaisesti sopimusvapaus. En näkisi tuollaiselle menettelylle estettä.

Toni Rintala

Hoitovirheitä tapahtuu ja korvauksia haetaan harvoin, koska se on kallista ja hidasta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyseinen vanhus on itse ollut pitkän työuransa aikana sellainen toimija, että jos hän olisi tehnyt samantapaisen virheen, hän olisi heti sen tultua tietoon ottanut henkilöön yhteyttä, pyytänyt anteeksi ja itse korjannut asian pikaisesti ja vaatimatta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yksinäinen monisairas vanhus on kotona kuin vankilassa. Kukaan ei käy. Hänen hautajaisiinsa ei riitä kantajia. Miksi perinnöstä kuitenkin ihan riidellään, ettei se vaan menisi hänen määräämällään tavalla?

Blogijutussa mainittu vanhus on lapseton, mutta onneksi hänellä on meitä ystäviä "lapsina".

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Suomessa useimmat viranomaistyötä tekevät tekevät pilkulleen mitä on määrätty. Mikäli virheiden korjaamista ei ole erikseen määrätty tehtäväksi, ei niitä korjata.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisikohan se ala-, yksikkö- ja yksilökohtaista.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Varmasti on. Kussakin yksikössä on oma vuosien saatossa mudostunut toimintakulttuuri. Toisaalta onhan asia niinkin, että on olemassa jopa lainsäädäntöä mm. asia- ja kirjoitusvirheen korjaamisesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vanhukset ovat ikänsä kaiken auttaneet toisia pyyteettömästi ja ilmaiseksi. He olisivat ansainneet saman omalle kohdalleen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En lähtisi yleistämään. Vaikka varmasti pitääkin monen kohdalla paikkansa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Perheen ja vieraittemme kanssa puhuttiin tästä. Kenelläkään meistä ei ole koskaan ollut tuttuna tai läheisenä vanhusta, joka ei olisi aina yrittänyt mahdollisuuksien mukaan auttaa toisia.

Ainoakaan heistä ei ole menetellyt tavalla, joka on nyt yleinen. Eli kukaan ei ole antanut mediassa haastatteluja eikä kirjoittanut artikkeleissa eikä kirjoissa hirveyksiä omaisistaan eikä muista vanhuksista eikä kertoillut laajasti näiden sairauksista ja oireista. Eli 10+ kaikille tuntemillemme vanhuksille. Mutta ei läheskään kaikille nuoremman polven edustajille.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #13

Uskon täysin, että tuo pitää täysin paikkansa tuntemiesi vanhusten kohdalla. 10+ lienee arvosanana oikea. Pääosin tuo pätee myös niihin vanhuksiin jotka minä tunnen.

Mutta asia on "kaksinkertainen". En halua tänään kirjoittaa kolmatta blogia. Minulla kun aina on muutenkin liikaa asiaa. Siksi kirjoitan vanhuksista vasta huomenna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset