Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tietämättömyys on valtaa fasismissa ja Sipilän Suomessa

  • Tietämättömyys on valtaa fasismissa ja Sipilän Suomessa

Tuomio tuli kouluikäisten pitämisestä vaipoissa. Mutta vanhuksia kohdellaan niin ympäri maan. Heidänkään ei anneta pureskella ruokaansa: kenelläkään ei ole aikaa syöttää heitä.

Fasismi ei ole joko tai. Se on ikuinen, ajaton ja paikaton, kuten byrokratiakin. Suomessa ne ovat tutkitusti siementäneet hyvin ja versoneet siunatussa maassa.

  • Huolestu, jos johtajan kannatus on valtava. Jos median omistus keskittyy. Jos asiantuntijoita vaiennetaan. Jos kandit hallitsevat tohtoreita, riistävät heiltä työpaikat ja sylkevät heidän silmilleen. Jos kerskarakentaminen korvaa kohtuullisuuden. Jos propaganda korvaa tiedon. Jos kilpaurheilu korvaa sivistyksen. Jos viihde korvaa taiteen. Jos kirjoja poltetaan. Jos sotaiset, miehiset valta- ja kilpailuarvot ovat etualalla. Jos juutalaisia/”juutalaisia”, vanhuksia, sairaita ja vammaisia eristetään muista, alistetaan ja aletaan vainota. Jos Arbeit macht frei kaikuu kansakunnan yllä.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Meidät on eri tavoin ylisukupolvisesti ryhmitelty geenien, epigeenien ja vanhan & uuden rahan nojalla. Kenet valtaan, kenet alamaiseksi, kenet gettoon, kenet leirin duuniin-, kenet sen uuniin-jonoon.

Kiitos luokituksista. Niistä köyhempikin huomaa, että hänellä ei ole paitsi rahaa, ei liioin oikeutta lomaan. Jäniksenäkään hän ei matkusta. Vaikka maksavathan juutalaiset ja "juutalaiset" itse junalippunsa leirille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niinhän se on aina ollut, että kerran juutalainen/"juutalainen", aina juutalainen/"juutalainen". Vai mitä, vallanpitäjät?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olipa informatiivinen bulletti tuossa avauksessa. Se ihan kylmää.

Kirjoitin äskettäin fasismista systeemisen kuvauksen ja siinä oli samoja elementtejä. Se löytyy videoineen täältä: http://metayliopisto.fi/fasismi-yhteiskunnan-syopa...

Yllättävällä tavalla fasismi pulpahtaa pintaan modernin ajattelun alta. Vielä muutama vuosi sitten tätä "megatrendiä" ei olisi uskonut koskaan syntyvän.

YLE:n ohjelmat ovat täynnä sotaa ja katkeruuden lietsontaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos tärkeästä kommentista - varteenotettavat tiedemiehet kirjoittavat nyky-Suomen fasismipiirteistä. Fasismi on oikeastaan aina olemassa tavalla jos toisellakin. Usein se on onneksi vain mahdollisuuksina, joskus se voimistuu.

Teet hyvää työtä teksteissä ja videoissa. Mikä on Metayliopisto?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Kiitoksia.

Metayliopisto on virtuaalinen yhteisö, käynnistämäni ideapaja, joka edistää systeemiajattelua ja sitä myöten kybernetiikkaa eli säätyvyyden oppia.

Minulle on ollut valtaisa kokemus löytää tätä kautta jotakin suurta ja uutta, mistä Suomessakaan ei tiedetä juuri mitään. Olen kirjoittanut muutaman kirjan ja tehnyt yli 150 opetustyylistä videota kirjavasti kaikista aiheista.

Uusin video etsii pelolle syitä ja vastalääkkeitä: http://metayliopisto.fi/jokainen-osaa-pelata-tassa...

Olen työstämässä aineistoa: "Metayliopisto haastaa yliopistot", missä lähden tiedon atomistisuudesta ja monialaisuuden ideasta rakentamaan perustaa uudenlaiselle oppimiselle, joka sopii joukkoistukseen, vertaisoppimiseen ja rakentavaan yhteiskuntakehitykseen.

Julkaisen tuon aineiston piakkoin ja laitan jakeluun jokaisen yliopiston rehtorille. Suomesta puuttuu akateeminen keskustelu. Ehkä saan sitä viriämään tällä tavalla? Ainakin laitan yliopistot testiin, jossa niiden on pakko puolustautua jotenkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #8

Mitä on ja ei ole akateeminen keskustelu?

Onko rakentava yhteiskuntakehitys jees jos se rakentaa roska"kulttuuria"?

Eivätköhän yliopistojen rehtorit... No jaa :)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Oletko valmis? Kuka hyvänsä voi yllättyä saadessaan kulttuurin kevyet vitjat kaulaansa, kuten eräs tuttava sai diplomin kansanpresidentiltä kaadettuaan 10 vuotta kahvia SPR:n verenluovuttajille.

Suomalaisille ei tarvitse jakaa erillistä opasta sotaan valmistautumiseksi.

Suomalaisten Jumala sallii mennä ja tulla toisen kulttuurin maille ottamaan haltuun ja suojaamaan.

Ja sitten huudetaan kurkku suorana kun Putin meni suojaamaan venäjänkielisiä Krimillä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomalaiset ovat länsimaisittain sivistyneitä. Mutta kun muisti krakaa, asiat pyörivät mielessä sikin sokin. Silloin tieto ei yleisen kannan mukaan ole enää valtaa eikä pystymistä. Potentia, mitä se taas onkaan? Ehkä ei ihan sitä mitä tänään tarkoitetaan vallalla.

Kulttuurinen muisti olisi hieno juttu. Se nostaisi pintaan muutakin kuin kilpailun (agon), joka kyllä myös se rehotti länsimaitten aamunkoitossa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juu arvojohtaja voi opettaa valta- ja ylivalta-arvoja hyvinkin tehoavasti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sunnuntaiaamuna, viime kuun 8.pnä, näpsäytin kännykällä pari videokuvaa Roomassa 1200-luvulla rakennetun Basilica Papale di San Paolo fuori le Muran tuntumassa. Se on yksi Vatikaanin jälkeen tärkeimmistä Rooman kirkkorakennuksista.

Laitoin videot facebookin, harmillista kyllä niitä ei voi näyttää täällä.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Katedraalin sisällä papin ääni kaikuu, mutta valtaisassa salissa on aamukymmenen tietämissä vain kourallinen kirkkoväkeä.

Samaan aikaan katedraalin ulkopuolella on vilskettä ja vilinää Rooman maratonin juoksijoiden ohittaessa sen. Elämä on ihmisen parasta aikaa.

Italian uusi pääministeri tahtoo olla Italian kansan puolustusasianajaja.

Modernin läntisen ajattelun mukaan valta on elävässä ihmisten kielessä, diskursseissa, eikä enää kaikkialta ajat sitten kuolleessa latinankielessä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Valta elää ja toimii kaikkialla missä on ihmisiä. Kieli taas ei ole vain tätä hetkeä, vaan kielessä lymyää ja vaikuttaa kulttuuri ja historia satojen ja tuhansien vuosien ajalta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sain joskus Rooman työkokemukselta tehtäväksi pohtia miksi jotkut sanovat modernia Italiaa ja Suomea Euroopan kahdeksi ääripääksi. Selitys on kuulema yksinkertainen, kunhan suomenkielinen sen itse keksii.

Toissa iltana illansuussa pyörän päällä välähti mieleen: Naisen logiikka. Piti oikein pysähtyä laittamaan erääseen blogiin kommentiksi, ettei vaan unohdu.

On alistuttu vedätettäviksi pohjoismaisessa perheessä ilman valitusoikeutta, kuin nukkuvat.

Pitänee katsoa Speden pätkiä. Tyhmempi voisi luulla suomalaisten olevan lapsellisen vapaita ajattelijoita. Joku on väittänyt suomalaisen ajattelun pyörivän väärinpäin. Sokea opastamassa toista sokeaa tien yli.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomi on onnistunut siinä missä NL epäonnistui: luomaan uudenlaisen ihmisen joka haluaa olla presidentin palkitsema neuvos, varsinkin kokoomuslainen.

Suomalaisille ei tarvitse jakaa erillistä opasta sotaan valmistautumiseksi.
Niinkuin Tarja Halonen.

Vuosituhantisen vapaustaistelun tuloksena naiset ovat länsimaissa yleisesti saaneet oikeuden avioeroon irti ikuiseksi luvatusta rakkaudesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Fasismin ja demokratian suhde ei ole yksinkertainen juttu. Fasismi kytee helposti ja joskus leimahtaa liekkiin ns. demokratiassa, jota ohjaa harvain-, rikkaitten- ja mediavalta sekä näitten voimatekijä, kansan ohjailu uskonnon avulla.

Tässä blogijutussa on faktoja, ei mielipiteitä. Aiemmissa teksteissä olen esittänyt myös tieteellisiä lähteitä, mutta ne eivät ole tarpeen tässä. Olen luennoinut näistä asioista yliopistossa 30 vuotta, ja joka vuosi on löytynyt uusia tieteellisiä lähteitä. Taustana on historia ja kulttuurihistoria, jotka olisi hyvä ottaa aina lähtökohdiksi nykypäivän analyysille. Taustana ja otteena ei ole kognitiotiede, vaikka olenkin laajoissa tutkimuksissani tuonut Suomeen kognitiivisen kirjallisuudentutkimuksen.

Seuraavat asiat ovat olleet eurooppalaisuuden ydintä alusta asti: imperialismi, vahvimman valta, militarismi, orjuus, (juutalais)vainot, pakkovalta, propaganda. Eurooppa-paatos kiistää tai vähintäänkin sivuuttaa kaiken tämän.

Fasismi nousee esille päättäjien toimin. On turha luulla, että joku heistä sanoisi: olen fasisti.

Suomalainen fasismi ei ole koskaan ollut yksinomaan äärioikeistolaista, vaan se on keskusta-oikeistolaista. Sitä se oli 1918, 30-luvulla ja 40-luvulla. Ja sitä se on nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset