Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Lapsille ja nuorille tarvitaan nopeasti päihdepsykiatrista hoitoa Jyväskylässä

  • Lapsille ja nuorille tarvitaan nopeasti päihdepsykiatrista hoitoa Jyväskylässä

Jo 13-vuotias tyttö voi myydä itseään saadakseen huumeita, kertoi lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila yleisötilaisuudessa Jyväskylässä. Lasten huume- ja alkoholiongelma on riistäytynyt Jyväskylässä hanskasta.  Kaupunki leikkaa lapsilta ja vanhuksilta kilpaurheilulle.

 

Joukko päättäjiä ja päihdetyöntekijöitä vaatii matalan kynnyksen päihdepsykiatrista hoitoa jyväskyläläisille lapsille ja nuorille. Apu on saatava jonottamatta ja yhdeltä luukulta. Napakka, Sininauhaliiton sivulta löytyvä julkilausuma alkaa näin:

  • Jyväskyläläisten nuorten keskuudessa päihteiden sekakäyttö ja yliannostukset ovat yleisiä, samoin päihtyneiden tappelut. Huumausaineiden katukaupasta on tullut arkipäivää ja tilaaminen netistä on sekä helppoa että vaarallista. On välittäjiä ja myyjiä, tyttöjä ja poikia, nuorimmat vasta 13-vuotiaita. Mukaan joutumiseen tarvitaan vain yksi onneton virhepäätelmä, yksi väärä kerta, yksi ohittamaton yllytys.

ja päättyy näin:

  • Jyväskylän vaikea tilanne on useaan otteeseen todettu ja nyt on toiminnan aika. On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki Jyvässeudun päihde- ja mielenterveysongelmiin perehtyneet tahot ratkaisevat ongelmaa yhdessä. Päihdepsykiatrisen hoidon matalan kynnyksen mahdollistuminen ja yleistyminen on avain nuorten päihdeongelmaan puuttumiseen ja sen ratkaisemiseen.

Psykiatriset palvelut on ajettu Suomessa alas. Olisiko nyt uuden rakentamisen aika?

Psykologia ja kilpaurheilu eivät korvaa psykiatriaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ongelma on ollut laajasti esillä julkisuudessa. Myös asiantuntijakirjoituksia löytyy. Seuraava artikkeli kannattaa lukea sanasta sanaan, löytyy verkosta:

Päihdepsykiatrisen osaamisen tarve kasvaa
LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM

2013;129(19):2049-50

Helena Vorma ja Mauri Aalto

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastuu lapsisja ja nuorista kuuluu jokaiselle. Jyväskylässä huumeittenkäyttö ja levitys on avointa ja julkista esim. kaupungin keskustassa.

Jyväskylän nuorten päihdeongelmat huolettavat:
https://yle.fi/uutiset/3-9936223

Kouluissa huumeet ovat turvallisuusuhka. Jyväskylässä tilanne on nopeasti pahentunut:
https://yle.fi/uutiset/3-9946926

13-vuotiaat piikkihuumeiden käyttäjät eivät ole enää Jyväskylässä harvinaisia, eikä se että he rahoittavat huumeensa seksillä:
https://www.surkkari.fi/pdf/2017/53_Keskiviikko_11...

Keskisuomalainen kirjoittaa Jyväskylän lasten ja nuorten päihdeongelmasta, maksullisesta seksistä ja avuntapeesta maksullisessa/maksetuin oikeuksin luettavassa jutussa:
https://www.ksml.fi/kotimaa/Lapset-ja-nuoret-tarvi...

Toimituksen poiminnat