Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Hyvää joulua, muistisairas omaishoitajineen

  • Hyvää joulua, muistisairas omaishoitajineen
  • Hyvää joulua, muistisairas omaishoitajineen

Näiden ystävien arkea ja juhlaa seuranneena tiedän, että he ovat kaikille ihmisroskia. ”Muistetaan muistisairaita läheisiämme ympäri vuoden”, vetoavat alan liiton toimijat tänään Keskisuomalaisessa.  

 

Muistisairas ja nollakorvauksen 24/7-työstään saava omaishoitaja ovat toisille Oskari Olematon osoitteessa Nollakatu nolla. Näin olen nähnyt ja kuullut.

 

Avun tarve lisääntyy, apu vähenee. Vuosia olen yrittänyt auttaa näitä lähimmäisiä, järjestänyt aihepiiristä yleisötilaisuuksia, kuunnellut, puhunut ja kirjoittanut.

 

Ihmiset ovat potilasta ja hoitajaa kohtaan ikuisesti joulumielellä: yhtä välinpitämättömiä, piittaamattomia ja julmia niin arkena kuin juhlana.

 

  • Uskovaiset hukuttavat heidät prosyyreihin.
  • Jotkut naapurit ja tuttavat tarkkailevat ja aika usein puhuvat heistä mutta eivät heille.
  • Kukaan ei kysy voisiko vaikka kerran kantaa kassia.

 

Muistisairas omaishoitajineen on aina auttanut toisia pyyteettä ja korvauksetta. Pikkulapsesta asti, kuten heille on opetettu. Vieläkin yksi ja toinen yrittää hyötyä heistä.

 

  • Huumerikollinen koittaa pumpata heiltä rahaa.
  • Kelalta äitiyslomalla oleva kiihkouskovainen kummityttö neuvoo lähettämään hänelle rahaa vain äitinsä tilin kautta. Virkamies voi näet pyytäjän perhetilanteen takia tarkastaa perheen tilit saatavien yhteiskunnan avustusten takia.
  • Tuttava, vakityössä oleva, komeassa ok-talossaan asuva ja upealla uudella autolla huristeleva,  tarjoaa pimeästi maksettavia palveluksia. Hän perustelee sitä pienellä palkallaan, kysymättä millaiset ovat potilaan ja hoitajan tulot.
  • Kummipoika, joka ei ole kertaakaan kiittänyt vuosikymmenien aikana jouluina, synttäreinä ja nimppareina saamistaan lahjoista, laittaa hääkutsuun tilinumeron mutta ei vihjettä siitä, miten ihmeessä nuo vanhukset pääsisivät hänen juhliinsa. Ne järjestetään paikassa, johon on hyvin hyvin pitkä taksimatka. 
  • Varakkaitten terveitten avuntarve ja heidän avunpyyntönsä muistisairailta ja omaishoitajilta ovat loputtomia.   

 

Hyvää joulua, muistisairas ja omaishoitaja!   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Muistiliitto paikallisosastoineen ponnistelee alansa parhaaksi arjessa ja juhlassa. Tämänpäiväinen kirjoitus Keskisuomalaisessa on loistava esimerkki sen toimijoiden osaamisesta ja asenteesta.

Irvokasta kyllä ihmiset kohtelevat muistisairasta arkena samoin kuin jouluna...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

TtT Merja Mäkisalo-Ropponen on kansanedustaja (SD), Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja Muistiliitto ry:n puheenjohtaja, on tälläkin alalla aktiivinen ja innostava asiantuntija. Hänen kannanottojaan, aloitteitaan ja toimiaan virtaa kansalaisten silmien editse alituisesti.

Yhteisjulkaisussa Missä mennään - puheenvuoroja (2018) Merja Mäkisalo-Ropponen otsikoi artikkelinsa sanoin "Muistiystävällisen Suomen rakentaminen edellyttää esteettömyyden uudelleen määrittelyä!" Hän kirjoittaa näinkin:

"Esteettömään ympäristöön kuuluu lisäksi kohtaaminen. Muistisairaan kohtaamisessa tarvitaan ymmärtämistä ja erilaisuuden hyväksymistä. Ympäristön asettamat esteet voidaan ylittää yhdessä. Tällaisessa kohtaamisessa oleellisia asioita ovat muun muassa:
• kiireetön ja arvostava läsnäolo
• aito kuunteleminen
• tunteiden ymmärtäminen ja hyväksyminen
• vastavuoroinen keskusteleminen, toistamalla ja yhteen vetämällä
• sanaton kommunikaatio: hyväksyvät eleet, lämmin katse, kosketus
• turvallisessa ilmapiirissä muistisairaan on helpompi ilmaista itseään.

Esteettömän ympäristön rakentaminen ei ole kalliimpaa kuin muukaan rakentaminen, kun se huomioidaan jo suunnittelun alkuvaiheessa. Esteettömyys voi jopa vähentää kustannuksia, jos sen avulla voidaan vähentää kuljetuspalveluiden, kodin muutostöiden ja muun avun tarvetta. Esteettömyys on kestävää kehitystä, jossa huomioidaan tulevat tarpeet."

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Toinen ajankohtainen tabuaihe:

Itsemurhat, professorit ja yliopistopolitiikka

http://katriinakajannes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset