Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Itsemurhat, professorit ja yliopistopolitiikka

 • Itsemurhat, professorit ja yliopistopolitiikka
 • Itsemurhat, professorit ja yliopistopolitiikka
 • Itsemurhat, professorit ja yliopistopolitiikka

Missä yliopistoissa ja aineissa on eniten työntekijöitten ja opiskelijoitten itsemurhia? Miten niihin on reagoitu yksiköissä, ja onko ilmiötä tutkittu? Yliopistoja vertaillaan monelta kannalta, ja tämäkin olisi tärkeä näkökohta.

 

Samalla olisi tutkittava kyseisiä yksiköitä mm. seuraavilta kannoilta:

 • kilpailullisuus,
 • avoimuus,
 • rehtiys,
 • tasapuolisuus,
 • oikeudenmukaisuus,
 • mahdolliset professorien mielisairaudet ja vaikeat neurologiset sairaudet,
 • luottamusmiesten reaktiotit (asiallisuus, juoruilu, mustaaminen?) itsemurha-aihepiiriin.

Sairaudessa ei ole mitään kummasteltavaa eikä tuomittavaa. Mutta olisi vihdoin syytä selvittää, mitä oppiaineeseen, alaisiin, kollegoihin, opiskelijoihin ja koko yhteiskuntaan vaikuttaa professorin psyykkinen sairaus. Se johtaa usein tilanteeseen, jossa kilpailullisen työyhteisön kovimmat kiipijät käyttävät hyväksi heikon, sairaan esimiehensä häilyvyyttä ja tilaa. He suojelevat häntä ja saavat vastalahjaksi tukea epäeettisillekin pyrkimyksilleen. Professorin valta ulottuu monesti laajalti yhteiskunnan ja kulttuurin eri aloille, joten hänen sairas käytöksensä vaikuttaa niissäkin ratkaisuihin, priorisointeihin ja pitkälle tulevaisuutta suuntaaviin päätöksiin ja linjauksiin. 

 

 • Työ-, tutkimus- ja opiskeluyksiköitten ja yhteiskunnan parhaaksi tarvitaan tutkimus yliopistoitsemurhista ja sen laaja julkistus. Samanlainen selvitys olisi hyväksi muiltakin aloilta, mutta yliopistoista se on erityisen tärkeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomessa itsemurhia on paljon, ja niiden määrä on kasvussa. Aiheesta tarvitaan uusia tutkimuksia ja asiallista keskustelua.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Veikkaan lääketiedettä. Voi olla, että jossain mieleni pohjalla on jokin hämärä muistikuva vuosien takaisesta uutisesta tätä koskien (tai sitten ei).

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopisto ja armeija ovat tutkitusti erityisen kilpailullisia. Selvitysten nojalla niissä on myös poikkeuksellisen runsaasti eriasteista kiusaamista. Esimies on asiantuntijoitten mukaan aina mukana kiusaamisessa: hän osallistuu siihen lähes poikkeuksetta tai vähintäänkin antaa siihen käytöksellään luvan. Onko tämä hiljaisesti hyväksytty maantavaksi, ja olisiko siihen syytä puuttua?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Opiskelijoiden, työntekijöiden, tiedemaailman ja yhteiskunnan etu olisi tutkia eri tieteitten voimin yliopistoja ja niiden ilmapiirin (erityinen kilpailullisuus jne.) vaikutuksia yksilöön, yhteisöön ja yhteiskuntaan. Samoin tarvitaan hoito-ohjeet sairaille toimintaympäristöille. Jokainen ihmisuhri yliopistoissa on liikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset