Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kenellä oikeus toiseen yritykseen Suomessa?

  • Kenellä oikeus toiseen yritykseen Suomessa?
  • Kenellä oikeus toiseen yritykseen Suomessa?
  • Kenellä oikeus toiseen yritykseen Suomessa?

Vuosisatoja jatkuneet juutalaisvainot ovat Euroopan metafora. Kuka päättäjä tajuaa sen Suomessa tänään?

Vaino on nykypäivääkin. Työttömien kohtelussa on kaikki vainon tieteellisesti määritellyt piirteet. Vielä viime laman aikana työttömät myönnettiin epäoikeudenmukaisen yhteiskunnan uhreiksi, sanoivat ikädemarit järjestämässäni keskustelutilaisuudessa. Asenne heihin koveni nopeasti, ja nyt heidän asemaansa on vuodesta toiseen heikennetty määrätietoisilla poliittisilla ratkaisuilla.

Toistakymmentä vuotta sitten asiantuntijat osoittivat, että työttömyystukia olisi nostettava kolmanneksella, jotta niissä näkyisivät elinkustannusten nousu ja muut indeksikorotukseen oikeuttavat tekijät. Tänään pidetään jalona, jos poistetaan jokin osa yhteiskunnan heihin kohdistamista epäinhimillisistä toimista.  

Jaakko Kianderin kannattama täystyöllisyys on järkevä ja oikeudenmukainen ratkaisu. Työttömien asioiden ajajiksi palkatut henkilöt eivät sitä ponnekkaasti vaadi.   

Mikä taho muistuttaa työstä ihmisoikeutena? Mikä taho tuo esille leimaavan, alentavan ja syyttelevän työttömyyspuheen ja sen seuraukset? Päättäjä toisensa jälkeen syyttää työttömyydestä työttömiä. Hän ja jokamies osaa ladella heidän passiivisuutensa, vanhentuneen ja puutteellisen osaamisensa, laiskuutensa, kehnot työnhakutaitonsa, sairautensa, kyvyttömyytensä, haluttomuutensa muuttaa jne.

Rahalla saa ja hevosella pääsee. Valtaan. Maassa jossa päättäjä puolustaa päättäjää ja syyttää uhrejaan.

Onko Suomi lintukoto vai heikkojen helvetti?

  • Lopuksi hauska kuriositeetti. Olen järjestänyt vapaaehtoistoimijana sadoille esiintymis- ja julkaisumahdollisuuksia. Erästä musiikkitieteen professoria lukuunottamatta ainoakaan heistä tai muista ei ole pyytänyt minulla edes parin rivin kannanottoa mistään asiasta – niistäkään, joissa olen asiantuntija.

Antiikissa saatettiin ahkera orja vapauttaa orjuudesta. Miksi ei Suomessa?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vainooja ei tunnista vainoa. Tässä siksi muutama tieteellisesti osoitettu vainon piirre:

1 vaino kehittyy vähitellen: asenteet koventuvat, ja väärässä kohtelussa siirrytään sanoista tekoihin ja päätöksiin
2 muka tosiasioina esitetty leimaaminen, mustaaminen ja syyttely ovat johdonmukaista propagandaa, johon valjastetaan laaja koneisto
3 vaino leviää kulovalkean tai taudin tavoin ja muuttaa yhteisön asenteita, arvoja, puhetapaa ja toimintaa
4 vaino turruttaa harjoittajiensa oikeustajun, omantunnon ja sosiaalisen omantunnon
5 syrjintä yleistyy aluksi huomaamatta, ja kun se huomataan, siitä ei välitetä eikä siitä ole seuraamuksia kuin uhreille
6 vainotut eristetään muusta yhteiskunnasta eri tavoin (ihmisoikeuksien, työpaikan ja hyvinvoinnin vieminen, sijoittaminen gettoihin, liikkumisen, tiedonsaannin ja vapauden rajoitukset)
7 useita virkamies- ja muita ryhmiä osallistetaan vainoon
vainottuja ei kuulla heitä koskevissa asioissa
8 vainottuja alistetaan, nöyryytetään, pompotellaan ja pomotetaan
vainotuilta otetaan ihmiselle kuuluva toimintavapaus
9 viranomaisten, päättäjien ja jokamiehen puhe vainotuista ja teot heitä kohtaan tapahtuvat ylhäältä alas, syyttelevinä, leimaavina ja kielteisinä
10 vainottujen oletetaan käyttävän muista hyväkseen, olevan rikollisia, sairaita, keplottelevia, laiskureita - ja siksi heidän huonoa kohteluaan pidetään oikeutettuna
11 vaino on jatkuva, yksittäisistä puheista ja teoista koostuva prosessi
12 vainon uhreista tehdään yleisessä mielipiteessä syyllisiä kaikkeen siihen vääryyteen, jota heihin kohdistuu (esim. kun viedään osallistumismahdollisuus ja osallisuus, syytetään osallistumattomuudesta; kun viedään työnteon mahdollisuus, syytetään laiskuudesta; kun viedään liikkumismahdollisuus, syytetään passiivisuudesta)
13 vainotuilla ei ole oikeutta palvella yhteiskuntaa, kuten muilla on
vainon uhreja saa pilkata, häpäistä, kohdella väärin kenenkään tulematta väliin
14 vainotut ovat yhteisössä mustialampaita, jotka ovat syypäitä yhteisön ongelmiin
15 vainotuista neuvotaan tekemään ilmiantoja - jopa anonyymisti, jolloin aiheettoman ilmiannon tekijä ei takuulla joudu vastuuseen
virkakoneistolla on tarkat ohjeet siitä, miten kohdella vainon uhreja, mutta nämä eivät saa ohjeita käsiinsä ainakaan helposti
16 mikään järkipuhe, mitkään tutkimukset, mikään tiede, mitkään tosiasiat, mikään taide, mitkään seminaarit, mitkään julkaisut eivät pysty oikaisemaan ihmisten käsitystä vainotuista
17 pitkälle menneessä vainossa vainottujen eliniän odote on ratkaisevasti heikompi kuin muiden

Suomessa ei ole vainoa, eihän?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Selkeämmin ei asioita voisi enää sanoa. Kiitos harvinaisesta puheenvuorosta pitkäaikaisesta työstäsi inhimillisyyden puolesta.

Haluaisin lisätä tähän yhden uuden havaitsemani toimintamallin. Tampereen työllisyyspalveluiden henkilöitä on liikkunut viime aikoina kaduilla, ostoskeskusissa ja tilaisuuksissa kysellen "oletko töissä". Nimen kertominen on johtanut pikaisesti "palvelujen kohteeksi" joutumiseen. Eli, jos siis kohtaat kaupungilla TE-asioilla olevan henkilön, älä missään nimessä kerro nimeäsi. Siitä en tiedä tehdäänkö tätä virkatyönä vai henkilökohtaisten bonusten toivossa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Muistaakseni Italiassa on jo noin käynyt, että kadulta on voinut palkata tunnistettuaan työttömän työttömyysturvan menetyksen uhalla työhön, josta ei tietenkään makseta oikeata palkkaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Hyvin kuvattu suomalaisen ns.lastensuojelun toiminta tapoja.

Käyttäjän UskoYlitalo kuva
Usko Ylitalo

Oikeaa ja tosi puhetta, aika harvinaista puheenvuorossakin. Enemmän täältä löytyy syyttäjiä ja selittäjiä, rankaisijoitakin. Eikä näitä asioita valtamediakaan erikoisemmin esille tuo. Eikä ole ihan puhtaat jauhot pussissa ns. työväenpulueillakaan. Johtuu tietenkin siitä, että suurimmalla osalla asiat ovat paremmin ja verojen korkeutta vain kirvataan. Vaaalipuheissa näitä kurjiakin tosin äänestäjiksi kosiskellaan, ja vaalien mentyä unohdetaan, siksi näistä niin moni jättääkin äänestämättä.
Ei nyt ole varaa… Niin moni muu asia on tärkeämpi ja ensin hoidettava.

Toivottavasti tämän puheenvuoron ottavat nyt onkeensa nekin, joilla on valta asioihin vaikuttaa.

Voisihan tuosta sanoa vielä paljonkin,mutta olkoon tällä erää, ei se paljosta puheesta parane, olet sanonut asiat kyllin selvästi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset