Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi Jyväskylän vanhuspalvelut ei vastannut tähän?

  • Miksi Jyväskylän vanhuspalvelut ei vastannut tähän?
  • Miksi Jyväskylän vanhuspalvelut ei vastannut tähän?

Vanhus”hoivaa” – byrokratian vai vanhuksen ehdoilla? Kun poliitikot ovat päättäneet, että yhteiskunta säästää asuttamalla ikäihmiset kodeissa, olisi hyvä jos asiat tapahtuisivat näiden ehdoilla.

 

 

Ajokortti pois, ei ohjeita menosta muistipoliklinikalle

 

Muistipoliklinikan tavoite on saavutettu vuosien ponnistelulla: ajokortti on poissa vanhukselta, joka ei ikinä ajanut kolareita eikä saanut huomauksia poliisilta.

 

Nyt muistipoli kutsuu hänet kaupungin äärilaidalle iltakoulutuksiin, ja kutsussa kerrotaan polin isosta parkkialueesta. Kun vanhus soittaa polille kuullakseen bussin numeron ja meno-ohjeita, työntekijä vastaa kumpaankin kohtaan, ettei tiedä. – Kurssin järjestää Jyväskylän kaupungin muistipoliklinikka yhdessä Keski-Suomen muistiyhdistys ry:n kanssa.

 

Vanhuksen pyynnöstä kyselen turhaan, kuka on vastuussa hauraan vanhuksen turvallisesta käynnistä polilla ja menosta illalla toiseen päähän Jyväskylää. Kuka valitsi paikan ja ajankohdan ja keille kaikille se (kaupungin työntekijöitten lisäksi) on paras mahdollinen?

 

Ehkä vanhus ei ole vuosiin liikkunut iltaisin etäällä, ja bussi- ja siirtobussireissu on pitkä. Ehkä hänellä on nyt ollut peräkkäin useita pitkittyneitä influenssia, joihin saa tartuntoja bussissa. Kaikilla vanhuksilla ei ole ketään, joka veisi tilaisuuteen, ja ystävällä ja omaisella voi olla este kurssi-iltana. Taksikuluja kertyy pieneläkeläiselle ehkä paljon jo ilman pitkiä kurssiajeluja.  

 

Kysyn myös, onko tapahtumissa muutakin sisältöä kuin tietous, jonka jokainen helposti löytää netistä, eli miten tarpeellista ”koulutus” on. On hyvä kirjoittaa yksilöidyt asiat viranomaisille viestissä, jolloin viestittely jää talteen. – Satunnaiset ja pyytämättä tulevat soitot muistipolilta vanhukselle tulevat muuten aina aikaisin aamulla ja herättävät perheen. Sellaisia vanhus ei toivo kotiinsa. 

 

Viestini koulutuksen järjestäjille päättyy näin: ”Vastuun lapsista ja vanhuksista tulisi kuulua jokaiselle, joka on heidän kanssaan tekemisissä. Mutta erityisesti alan toimijoille ja virkamiehille, jotka järjestävät näitä asioita ja valitsevat niille paikkoja.”   

 

Muistipoliklinikalta, Oiva-keskuksesta tai Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä ei kukaan vastannut minulle. Ei edes uuteen tiedusteluun, jossa kerroin että jos he eivät ehdi viestittää, esitän kysymykset blogissani.

 

 

Muistipoliklinikka ja Neurologian poliklinikka

 

Olen käynyt muistipolilla ja neuropolilla vuosia vanhusten kanssa. Neuropolilla asiat sujuvat, lääkärit ovat alan huippuja, virheitä ei tehdä ja kaikki tiedot tulevat nettiin potilaan sivuille nopeasti.

 

Hoitaja kyselee muistipolilla vanhukselta eri asioita tavalla, joka jättää ihmetyksen. Hän utelee, valmistaako omainen vanhukselle varmasti päivittäin kolme lämmintä ateriaa. Vanhukset pohtivat, voisivatko he pitkän elämänkokemuksensa ja kaiken antamansa lähimmäisavun nojalla alkaa vastaavasti kysellä hoitajan kotiasioita, ruokailuja yms. Mutta vanhukset olisivat sellaiseen liian viisaita ja hyviä ihmisiä. 

 

Muistipolilla kaikki on toisin. Kohtelu on alentavaa, potilas läheisineen on toimenpiteitten voimaton kohde. Oudoista tapahtumista vain yksi esimerkki. Potilas pelkäsi silmittömästi muistipolin lääkäriä, joka oli vuosia valmistellut häntä ajokortin menettämiseen. Lääkäri totesi mm. että potilaan näkökyky on niin huono, että jo se estää ajon. Kaksi päivää myöhemmin silmälääkäri kirjoitti todistukseen, että potilas näkee niin hyvin että hän voi sen osalta suositella ajo-oikeuden jatkamista.

 

Muistipoli on Jyväskylän kaupungin. Neuropoli taas kuuluu aivan toisenlaisiin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yksiköihin. Kaupungin sivulla on tieto, joka perustelee vielä tarkemmin kahden polin valtavan erilaisuuden: ”Muistipoliklinikalla tutkitaan 65 vuotta täyttäneitä muistioireisia potilaita, alle 65-vuotiaat ohjataan neurologian poliklinikalle.”  

 

Vanhukset ovat ainoa suomalaisten ryhmä, jonka yli kävellään mennen tullen. Miksi heidät on alistettu siihen asemaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirjoituksessa ei ole kyse joidenkin tuttujen vanhusten asioitten hoitelusta ja vielä vähemmän juoruilusta. Vaan sairaitten ja vanhusten kohtelusta, yhteiskunnan arvoista, julistuksista ja käytännöistä.

En kirjoita juttua parin viikon vaan usean vuosikymmenien aikana nähdyn, koetun ja tapahtuneen nojalla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Miksi Jyväskylän vanhuspalvelut ei vastannut tähän?"

Vihreät saavuttivat veret seisauttavan vaalivoiton viime kunnallisvaaleissa Jyväskylässä. Tuon vaalivoiton jälkeen kyselin milloin voi alkaa vaatimaan niitä vihreitten lupaamia parannuksia ja sain vastauksen että heti ei voi mitään valmista tulla. Näissä vanhusasioissa kuitenkin uutiset alkoivat välittömästi huonontumaan kun uusi kaupunginvaltuusto alkoi työnsä joten en ole mitenkään yllättynyt siitä että mm. kotihoitopotilailla hoidon taso laskee koko ajan.

Vastaus kysymykseesi on kaupunginvaltuuston valtasuhteissa. Sieltä pitää kansalaiset vaatia vastauksia. Valtuustossa Vihreät ja Demarit on suht. samanvahvuisia joten mitään parempaa kehitystä ei ole odotettavissakaan.

Konserttitaloja ja parkkihalleja suunnitellaan mutta kansalaiset jää hoitamatta.

Pahaa pelkään että sama tauti on tarttunut valtakunnanpolitiikkaankin ja vielä typerien hörhöjen vahvistamana.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Päättäjät ovat rakentaneet Suomeen heikkojen helvetin. Kuntapäättäjät ovat tehneet kunnista vanhushelvetin. Panevatko he vanhusasiat kuntoon nyt mennessään eduskuntaan?

Valtuustossa on muitakin puolueita kuin VIH ja SD. Mites nämät muut hoitelevat muistisairaita, vanhuksia ja vaivaisia?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Onhan siellä muitakin mutta vähemmässä määrin päättämässä.

Perusturvalautakunta, jäsenet

pj Heidi Rentola (Kesk.)
hvj Leena Mutanen (Kesk.)
vpj Mari Kyllönen (Kok.)
hvj Terhi Pulli (Kok.)
Jassin Rezai (Vihr.)
hvj Pantse Paunonen (Vihr.)
Tommi Liinalampi (Vihr.)
hvj Joni Rantala (Vihr.)
Raisa Ojaluoto (Vihr.)
hvj Kati Laakso (Vihr.)
Eija Tuohimaa (SDP)
hvj Alina Ahtamo (SDP)
Eila Simola (SDP)
hvj Irmeli Huuskonen (SDP)
Jussi Maasola (SDP)
hvj Antero Mikonranta (SDP)
Antti Rastela (Kok.)
hvj Antti Koskela (Kok.)
Matti Björk (Kesk.)
hvj Sami Ropponen (Kesk.)
Matleena Käppi (Vas.)
hvj Ilkka Pernu (Vas.)
Mauno Vanhala (Kesk., sit.)
hvj Kari Tanninen (Sin.)
Marika Visakorpi (KD)
hvj Raija Sipinen (KD)
Kaupunginhallituksen edustaja
Jukka Hämäläinen (SDP)

Viime vaaleissa lupauksia saatiin ja vastuuta annettiin Jyväskylässä. Nyt pitäisi alkaa vastuunkannon hetelmät näkymään mutta valitusta vain tuppaa tulemaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #5

Politiikka on yhteistyötä, poliitikot korostavat. Joten tulosta on tehty yhdessä. PETUn parhaat saavutukset tehtiin yksituumaisesti ja kovalla työllä, silloin kun Riitta Mäkinen (sd) oli pj.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Nykyvanhukset oppivat alle kouluikäisestä asti kunnioittamaan toisia, ihan erityisesti jokaista itseä vanhempaa. He ovat auttaneet, tukeneet, hoivanneet, muistaneet ja vielä sairaalassakin ”käyneet oppimassa” toisia. Työnsä moni heistä on tehnyt pienellä palkalla, kutsumuksesta ja rakkaudesta, käytännössä lomitta ja vapaapäivittä. Nyt heitä sysitään kuin karjaeläimiä. Vanhus maksaa viimeiseen senttiinsä ”hoiva””palveluista”. Hänen tavallaan juutalaisetkin maksoivat itse matkansa tuhoamisleirille.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katriina, tämä on yksi muiden joukossa, jotka ovat syynä siihen, miksi Jyväskylä ei ole 30 joukossa, ks. alla:

https://kaks.fi/wp-content/uploads/2019/04/julkais...

Myös poukkoilevalla ja ammattitaidottomalla kaavoituksella, rakentamisella ja maankäytöllä sekä Jyväskylän keskusta-alueen tarkoituksellisella autioittamisella on lusikkansa tässä sopassa.

Jyväskylän henkinen ilmapiiri ei ole miellyttävä ja se näkyy pitkässä juoksussa kaupungin kiinnostavuudessa ja eteenpäin menossa: Jyväskylässä ei ole hyvä tekemisen meininki.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jyväskylä on seniorien hyvinvoinnissa eri kunnista sijalla 209. Ei ole "laadukasta", "tasokasta" eikä seniorikeskeistä. Vertailu perustuu THL:n tilastoihin ja ministeriön laatusuosituksiin. Tilanne on tulosta määrätietoisista poliittisista päätöksistä. Vielähän tästä voi sijoitus heiketä...
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006031742.html

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Asenne sairaisiin ja vanhuksiin ja sen mukainen menettely ei ole kiinni asemasta, palkasta eikä koulutuksesta. Jos jokainen hoitaa omat tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla, tulos on hyvä. Kunkin työntekijän kukin päätös ja toimi ratkaisee. Samoin tietysti jokamiehen teot ja tekemättä jättämiset.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Tämän maan rakentajille" ovat nyt ihan muut rakentaneet vanhushelvetin. Jos vanhukset syntyvät seuraavankin kerran Suomeen, he tulevat tänne toivottavasti kissoina ja koirina. Niitä rakastetaan ja hoivataan.

"Koteihinsa unohdetut. Vanhuksia katoaa, lääkkeitä jää antamatta ja työaikoja manipuloidaan. Vanhusten kotihoito on kaoottisessa tilassa monilla paikkakunnilla."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/06/muistisai...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset