Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Opetusministeri ja kirjallisuus

  • Opetusministeri ja kirjallisuus
  • Opetusministeri ja kirjallisuus
  • Opetusministeri ja kirjallisuus

Kirjallisuus on kulttuurin ydin. Koska sen asema Suomen kouluissa ja nyt jo useimmissa yliopistoissa kuuluu Euroopan heikoimpiin, tarvittaisiin opetusministeriksi kirjallisuuden tuntija ja aktiivinen harrastaja.

Kirjallisuus voi kouluissa ja muualla opettaa ajattelua, vivahteita ja toisen asemaan asettumista. Jos nimittäin opettaja ja vaikuttaja ymmärtää ja arvostaa kirjallisuutta.

Kirjallisuus on kulttuurin omatunto. Mutta (sosiaalinen) omatunto voi vaieta tai sairastua.

Li Andersson on kirjailijana vasemmistopopulisti, joka luo vastakohtaisuuksia ja rementää niillä. Julkaisu Äärioikeisto Suomessa on rakentava, nimittäin riitaa rakentava. Li Andersson ei olekaan tiedemies, jollaisen tällainen aihe vaatisi esittäjäkseen.

Toinen kirjoittaja, Dan Koivulaakso, tunnetaan talonvaltaajana ja mielenosoittajana, joka on julkisesti arvostanut poliittista väkivaltaa. Kolmas kirjoittaja on Mikael Brunila.

Kolmilehtiset apilat ovat leimallisia Li Anderssonille. Nyt hän marssittaa puolueestaan hallitukseen kolme naista. Ei siis alkeellistakaan halua tasa-arvoon.

Li Andersson on viime päivät esiintynyt kuin hän ja hänen puolueensa olisivat koko hallitus ja sen ohjelman taustavoima.

 

  • Onko uuden opetusministerin kaunokirjallinen metafora Viisikko vai Pikku naisia?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin se feminismi teettää kaikenlaista!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Feminismistäkö se johtui? Luulin että tyhmyydestä, kypsymättömyydestä ja kateudesta fiksua Paavo Arhinmäkeä kohtaan. Vai olisiko feminismi juuri noita kolmea?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Feminismi on sairas aate, joka saa aikaan tällaistakin!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kirjailijat ovat Suomessa aina olleet ne viisaimmat. (En tarkoita tässä vassaripopulisteja.) Paavo Haavikko rinnasti toisiinsa ja oikeastaan samasti fasismin ja vasemman äärilaidan vasemmiston.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Paavo Arhinmäki on humanisti, joka tuntee, harrastaa aktiivisesti ja ymmärtää kirjallisuutta. Hän piti siitä upean, syvällisen esitelmän järjestämässäni suuressa yleisötilaisuudessa. Arhinmäki olisi ollut vasemmistoliitosta ainoa tietämäni Suomen arvoinen opetusministeri.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kommunistinen käsitys tasa-arvosta nimenomaan on luonut käsityksen "kaikkein tasarvoisimmat"

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

SKP on tänään ihan toista kuin vuosikymmeniä sitten. Se on kulttuurimyönteinen tasa-arvopuolue. Samaa ei voi sanoa vasemmistoliitosta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minne ja miksi tämä blogijuttu kaikkosi Puheenvuoron uusimpien sivulta? Ovatko jotkut tasa-arvoisempia kuin toiset, kuten kommentoija mainitsee?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Ei kadonnut mihinkään. Paalupaikalla pollottaa tätä kirjoittaessani, eli 6.6.2019 klo. 0.09.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Olen eri mieltä kirjallisuuden oleellisuudesta. Mielestäni nykymaailmassa mediataidot ovat kirjallisuuden tuntemusta oleellisempia, joten niiden painoarvoa opetuksessakin tulisi lisätä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olet ensimmäinen jonka kuulen tuolla tavalla väheksyvän kirjallisuutta. Loputtoman monet suomalaiset ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että lapsille on luettava ja lasten ja nuorten kannattaa lukea kirjoja. Vain siten oppii syvällisesti kieltä, ymmärrystä ja empatiaa. Jos osaa lukea kunnolla, tajuaa helposti mediaakin ja kaikkea siinä olevaa, myös sumutusta.

Lukutaito auttaa välttämään myös vasemmistopopulistien asettamat ansat. On helppo nähdä heidän vaahtoamisensa ja vihankylvönsä lävitse aina heidän tekstiensä onttoon sisukseen asti.

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Kirjallisuus toki opettaa noita taitoja, mutta opettaako se niitä paremmin kuin varta vasten järjestetty mediaopetus?

Enkä minä nyt ole kirjallisuuden poistamista kouluista ehdottamassa, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan kirjallisuuden osuus äidinkielen opetuksesta on varsin massiivinen. Mielestäni painopisteen siirto nykymaailmassa tarvittavien taitojen suuntaan ei olisi pahitteeksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ehkä ei kannata arvioida hänen kykyjään tai taipumuksiaan kirjallisuuden alalla tuon yhden pamfletin perusteella. Keskustelukirja kokoomuslaisen Susanna Kosken kanssa on paljon kiinnostavampi. Ja onhan hänellä myös opintoja venäjän kielestä ja kulttuurista. En tiedä, miten pitkälle meneviä tai syvällisiä ne ovat olleet, mutta tuskin hän on Pushkinia ja Tsehovia voinut välttää.

Mitä kirjallisuuteen ja opetusministeriin - ja sitä kautta kouluihin - tulee, niin kirjallisuudeksi luettavat tekstilajit ovat vain osa kouluissa haltuunotettavista tekstilajeista äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa. Emilia Ruhan korostamat mediataidot ovat aika olennainen osa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kouluihin tarvitaan saman verran kirjallisuudenopetusta ja yliopistoihin yhtä paljon kirjallisuudenopetusta ja -tutkimusta kuin sivistysmaissa on.

"Asiat ovat huonosti, jollei ihmisellä ole muuta sisäistä elämää kuin lapamato." Alli Vaittinen-Kuikka
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006132644.html?utm...

Käyttäjän EmiliaRuha kuva
Emilia Ruha

Ja miten paljon tämä sitten olisi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset