Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kysymyksiä ja vastauksia Päivi Räsäselle

  • Kysymyksiä ja vastauksia Päivi Räsäselle

Isoäitini viimeiset sanat: ”Passissa lukee RAKKAUS.” Mitä amerikkalaismallisten fundamentalistien passissa lukee?

Tietääkö Päivi Räsänen, että seksuaalinen suuntautuminen määräytyy ennen syntymää?

Tietääkö Päivi Räsänen, että ihmiskunnan suurimmat ja meille kaikille eniten lahjoittaneet nerot, kirjailijat ja taiteilijat ovat olleet homoseksuaaleja, eivät uskonnollisia eivätkä oikeistolaisia fundamentalisteja?

Tietääkö Päivi Räsänen, miten suunnatonta, jopa itsemurhiksi kanavoituvaa tuskaa ja hätää aiheuttaa homoseksuaalisuuden demonisointi synniksi ja häpeäksi?

Olen työssäni (tai oikeastaan sen vapaa-ajalla) estänyt hartiavoimin nuorten itsemurhia. Jopa niin, että siihen meni kerran koko joulu. Näissä nuorten hätätilanteissa ovat solmuja aiheuttaneet kirkollinen ääriuskovaisuus ja kielteinen asenne seksuaalisuuteen.

 

Kutsumus

Millainen on kansanedustajan ja lääkärin kutsumus? Minulla on aina ollut kutsumus, mutta se ei ole koskaan ollut julkisuuden- eikä vallanhimo. Olen tehnyt koko elämäntyöni nuorten parissa ja heidän parhaakseen.

 

 

Fundamentalismi ja Mooses

Muutkin kuin fundamentalistit tuntevat Sanaa. Juha Ruotsalainen esittää 10 kysymystä Mooseksen kirjojen kohdista. Kohtien sisältönä on, että ihminen pitäisi vähäisestä tai olemattomasta rikkeestä surmata tai karkottaa maasta.  Miksi fundamentalisti ei korosta näitä kohtia?

 

Mitä sanoo psykiatri? 

Lopuksi kommentti pitkän linjan psykiatrilta:

Suomessa on tahoja, jotka ovat päättäneet ottaa vastuun tuhansien, jopa kymmenien nuorten mielenterveyden, terveyden ja hengen asiasta.

Ne tahot voivat pahimmoillaan aiheuttaa – lääkärin kokemukseni mukaan arvioiden – joukkomittaisen henkisen, sosaalisen ja jopa fyysisen kuoleman suomalaisille heidän kohteenaan oleville nuorille.

http://www.nuotta.com/kampanja

Sanan- ja uskonnonvapauden nimissä voi tehdä mitä vaan.

Niin opiaatti-tabletteja kauppaava mafia kuin väärää turvallisuutta ja sukupuoli-identiteettiä markkinoiva ja julkista rahaa käyttävä uskovaisten liike.

Olen ns ”äimän käkenä” ja arvelen, että ”perästä kuuluu”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Uskonnolliset kiihkoilijat mahdollisesti katsovat, että itsemurha, synti sekin, on vähäisempi synti kuin fyysinen rakkausdenosoitus toiseen ihmiseen. Näin he asian kokevat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Entäpä monen nuoren elämän kaventaminen ja jopa ajo kuolemaan, sekö on heistä hyvä työ?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Siksi jonkin pitäisi haastaa Päivi kansanryhmän vainoamisesta ja kehotuksesta kivittää kuten Raamatussa lukee...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopistonopettajana ovat keskeiset periaatteeni seuraavat:
- opiskelijan kunnioittaminen ja opastaminen hänen omalle tielleen,
- kilpailun eliminoiminen ja kannustaminen yhteistyöhön,
- oikeudenmukaisuus.

Kutsumukseeni kuuluu antaa nuorelle mahdollisuus kehittyä siksi ihmiseksi, joka hän jo potentiaalisesti on. Siemenessä ja taimessa on potentiaalisesti jo koko puu, puuryhmä ja metsä.

Kutsumukseni on kirjallisuudentutkimus ja -opetus. Nuori oppii ajattelua, arvostelukykyä, toisen osaan asettumista, kunnioitusta, luovuutta, rehellistä vuorovaikutusta, empaattisuutta ja tervettä elämänhallintaa kirjallisuudesta, kirjallisuuskeskusteluista ja kirjallisuudentutkimuksesta. Lasta ahdistaa, jos hän ei saa koulun liian niukoilla kirjallisuustunneilla lukea samaa tekstiä kuin luokkakaverit.

Kutsumukseni on auttaa nuorta näkemään eri vakaumusten ja ajatussuuntien eroja ja jäsentämään maailmaa niitten valossa. En ole ikinä opettanut nuorta ajattelemaan tavallani, vaan olen auttanut häntä löytämään oman paikkansa ja ajatustapansa. Kutsumukseni on ohjata nuorta ymmärtämään ja arvostamaan itseään ja toisia.

Sanomattakin on selvää, että seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä, ja jokaisella nuorella on oikeus löytää myös sen alueella itseään ja tieto siitä, mitä elämä on. Tieto on arvokkainta, kun se on suodattunut oman kokemuksen kautta.

Sanomattakin on selvää, että fiksu nuori huomaa yhteiskunnan instituutioitten (puolueet, uskonlahkot jne.) muistuttavan toisiaan. Kyllä hän oppii näkemään mitä ne ovat, jos häntä ei estetä siitä.

Sanomattakin on selvää, että ahdas lahkomaisuus uskonnossa, politiikassa, tieteessä ja muualla kaventaa eikä ole tervettä. Sanomattakin on selvää, että vastuullinen kasvattaja ja vaikuttaja ottavat sen huomioon ja toimivat eettisesti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihminen on vastuussa jokaisesta kohtaamastaan.

Lääkäriliitto näkee lääkärinetiikan mm. näin:

"Lääkärillä on tehtävässään kolme päämäärää:

- terveyden ylläpitäminen ja edistäminen
- sairauksien ehkäiseminen
- sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen

Lääkärin ammattieettisiin velvollisuuksiin kuuluvat altruismi, korkean ammattitaidon ylläpitäminen, lääkärin etiikan periaatteiden noudattaminen, humanististen arvojen kunnioittaminen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttaminen."
https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/etiikka/

"Lääkärin tulee kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, oikeudenmukaisesti ja syrjimättä. Lääkärin tulee kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta." "Julkisessa esiintymisessään lääkärin tulee noudattaa tarkkaa harkintaa ja välttää itsensä tarpeetonta korostamista."
https://www.laakariliitto.fi/laakarin-tietopankki/...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihminen on ihminen on ihminen. Mutta vaikka teen maailmassa mitä, toteutan siinä kutsumustani. Tuntemani lääkärit tekevät osaltaan juuri niin. Eikö kaikkien lääkäreitten kuuluisi toimia niin? Olla ensisijaisesti, aina ja kaikessa koulutuksensa, valansa ja lääkärinetiikan mittaisia?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Mitä muuta annettavaa blogistilla on lukijoille paitsi hyvesignalointi, itsestäänselvyyksien hokeminen ja pateettinen itsekehu?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ööh, no vaikkapa inhimillisyys. Kaikesta huolimatta, antoisaa mittumaaria!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Ei täällä epäinhimillisiä blogeja muutkaan kirjoita. Hyvää juhannusta sinnekin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Mukava huomata että tästäkin asiasta kirjoittaa joku sellainen jolla on järki ja tunteet. Tekopyhää öyhötystä täällä on nähty enemmän kuin sielu sietää. Jos hakkaa Raamatulla homoja päähän, käyttää Raamattua väärin. Raamatussa ei sanota homoista tai lesboista mitään, mutta sellainen lause kuin "nainen vaietkoon seurakunnassa" sieltä löytyy. Päivi Räsänen kuulemma harkitseekin kirkon jättämistä, koska ei vain voi pitää turpaansa kiinni.

"Pride-tapahtuman aatteellisena tavoitteena on ylpeys sellaisista suhteista, joita Raamatussa johdonmukaisesti kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi. Homoseksuaaliset suhteet, samoin kuin muutkin avioliiton ulkopuoliset suhteet kuvataan Raamatussa synniksi ja häpeäksi", Räsänen julistaa. No, jos homot saisivat mennä naimisiin kirkossa, niin sitten heidän ei olisi pakko elää synnissä, jos kerran avioliiton ulkopuoliset suhteet syntiä ovat. Paavalin mukaanhan ihmisen olisi parempi elää naimattomana, mutta jos ei voi hillitä himojaan, niin menkööt naimisiin, sillä "parempi naida kuin palaa".

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä Vastaus kommenttiin #8

Matti Lamminpää, Room. 1:22-32
Hyvää Juhannusta

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

"On uskonnollisia tai kristillisiä piirejä jotka antavat kirkonkirouksensa niille seksuaalisille muunnelmille jotka poikkeavat heidän omista ahtaista, säikyistä, kireistä seksuaalisista malleistaan. He viittaavat tai vetoavat Raamattuun mutta eivät osaa lukea Raamattuaan. Sillä Raamattuhan ei ensisijaisesti käsittele yksityiskohtia, marginaalisia asioita kuten sukupuolisen käyttäytymisen eri muodot. Raamattu käsittele oleellista, meidän suhdettamme toisiimme ja Jumalaan, elämää ja kuolemaa, mutta enemmän elämää. Parissa sivulausessa Paavali tuomitsee inhimillisen holtittomuuden yleensä ja käyttää esimerkkeinä tästä - muun muassa -homoseksuaalisuuden tyyppistä irstailua. Mutta nytpä nämä estyneet ihmisparat käyttävät sitä tekosyynä helpottaakeseen omien ahdistuneesti salattujen halujensa taakkaa lähtemällä sotaretkelle sellaisia ihmisiä vastaan, jotka - toisin kuin he itse - ovat tunnustaneet ja hyväksyneet ehkä poikkeavan mutta täysin harmittoman sukupuolisuutensa. Paavali puhui irstauksista ja yleisestä holtittomuudesta. Hän ei koskaan puhunut homoseksuaalisuudesta elämänmuotona tai edes minään tiettynä sukupuolisuuden muotona." - Christer Kihlman, Vastaus on ei! (2000, suom. Pentti Saaritsa)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #31

Koko tästä aiheryppäästä kannattaisi kirjoittaa enemmän, vaikkapa kirja. Ihmetyttää joittenkin kiinnostus toisten yksityis- ja eritoten sukupuolielämään. Ja taustalla oleva ahdistus, hätä ja tuska jotka välillä näkyvät fundamentalisteista selvästi. Onko aivotutkimus selvitellyt fundalistien aivoja? Kaikki kun näkyy aivoissa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Rakastan Päivi Räsäsen rohkeutta puolustaa perinteisiä kirkon arvoja. Muutoin hyvää juhannusta kaikille.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 5
Kiitos kiinnostavasta kommentistasi! Kerron käsitykseni siitä, mikä on oleellista lääkärin ja opettajan työssä. En pyydä anteeksi että se vihastutti sinua.

En kehu itseäni. Yhtä vähän sitä tekevät oppilaani ja yhteistyökumppanini. Heiltä on mapeissani metrikaupalla loistavaa, dokumentoitua ja nimikirjoituksin vahvistettua palautetta vuodelta toisensa perään. Opiskelija- ja vertaispalautteen antajat ja asiantuntijalausuntojen monet kirjoittajat kertovat faktoja. Kannattaisikohan sieltä julkaista näyttävä osa? Mutta siellä on faktoja niin loputtomat määrät, että se olisi aika homma. Ja veikkaan, että se raivostuttaisi sinua velä lisää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 8

Uskonnon käyttö politiikassa, oman vallanhimon takia, on hämmästyttävän yleistä. Miksi kummassa ihmiset menevät lankaan, uskovat ja äänestävät? No, vastaus löytyy uskontopsykiatriasta, sosiologiasta ja suggestioteorioista.

SDP:n alkuaikojen ohjelma kannattaisi toteuttaa ihmisten ja yhteiskunnan parhaaksi. Uskonto yksityisasiaksi, kirkko ja valtio kokonaan eroon toisistaan, kirkon verotusoikeus ja koulujen uskonnonopetus pois.

Raamattu on mielenkiintoinen ja monitasoinen. Mutta niin on moni muukin kansanperinteen kooste. Harvassa niistä on kumminkaan yhtä paljon vihaa, syytöstä, lannistamista ja sotaisuutta kuin siinä.

Yhden kirjan ihmiset elävät joukkosuggestion vallassa - omassa getossaan, joka on alempana tai ylempänä kuin muitten ihmisten yhteinen maailma. Tervetuloa maan pinnalle, ihan kaikki ihmiset!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kannatan muita kohtia, mutta pitäisin uskonnonopetuksen kouluissa, uudistettuna tottakai.

Yhdistäisin kaikkien uskontojen opetuksen yhden katsomusaineen alle. Tässä aineessa opetettaisiin myös filosofiaa ja muita elämänkatsomuksia, myös ateismia.

Esim. historiaa tai politiikkaa on vaikea ymmärtää, jos ei tunne ilmiöiden takana olevaa ajatusmaailmaa. Uskontojen sisältöä ja -historiaa voi opettaa laittamatta uskontoja tärkeysjärjestykseen tai tuputtamatta.

Asiallinen tieto uskontojen olemuksesta voi lisätä kriittistä ajattelua. Nämä kaikista pahimmat tuomiopäivänlahkot tulevat yleensä maista, joissa ei anneta minkäänlaista uskonnonopetusta yhteiskunnan taholta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse taas yhdistäisin historian, maantiedonja uskonnon niin että käyttäisiin aikajärjestyksessä läpi historiaa ja siinä sivussa eri paikkoja, kulttuureita, siellä vaikuttaneita uskontoja. Ajattelen niin että sillä tavalla saisi paremmin kokonaiskuvaa ja omaksuttua tietoa sopivissa paloissa.

Varhainen esihistoria sopisi sitten hyvin yhteen fysiikan, kemian ja biologian kanssa missä käytäisiin läpi sitä miten maailman synnystä päästy sinne nykyihmiseen.

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Kayriina Kajannes, kaiken mahdollisen käyttö poliitiikassa oman vallahimom takia on hämmästyttävän yleistä. Saattaa johtua siitä, että olemme hämmästyttävän samanlaisia toistemme kanssa. Uskonto niin kuin muutkin asiat harvoin ovat muuta, kuin välineitä tarkoitusperien saavuttamiseen. Uskon, että löytyy myös sellsisia ihmisiä, jotka eivät tahallaan käytä uskontoa väärin ! Jumala tietänee keitä he ovat !

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 10

Tässä Juha Ruotsalaisen mainitsemat jakeet tekstistä, joka on linkitetty blogijutussa. 3. Moos. 18:22, 2. Moos. 21:7, 3. Moos. 25:44, 2 Moos. 35:2, 3. Moos. 11:10-11, 3. Moos. 21:20, 3. Moos. 19:27, 3. Moos. 20:18, 3. Moos. 11:7-8, 3. Moos. 19:19, 3. Moos. 24:10-16, 3. Moos. 20:14. Kannatatko niitä, ja julistavatko fundamentalistit niitä suu vaahdossa ja ruoska kädessä?

Kirjailijat ovat Suomessa aina olleet ne fiksuimmat. Paavo Haavikko piti outona ja sopimattomana, että jotkut kutsuvat itseään kristityiksi kristillisessä maassa.

Jokainen tuntee Raamattua aika hyvin ja on kuunnellut sananselitystä loputtomasti. Olen lukenut sitä paljon myös kreikaksi ja latinaksi.
Jo kansakoulussa meihin iskostettiin oppi siitä, että KANSA teki hävyttömästi, kun se NAPISI MOOSESTA VASTAAN.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommentti 9

Kirkko on aina ollut Suomessa taantumuksen ja patavanhoillisuuden asialla, samoin muualla Euroopassa. En rakasta niitä, jotka uskonnon avulla hallitsevat ihmisiä ja iskostavat heihin äärioikeistolaisuutta. En liioin niitä, jotka kirkossa mahdollistivat juutalaisvainot ja Suomessa vuoden 1918 hirmuteot. En niitä, jotka ovat ajaneet lukemattomia ihmisiä ahdistukseen, tuskaan ja kuolemaan syytöksillään ja nujertamalla heidän terveen elämänasenteensa ja ajattelunsa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oikeiston Suomeen tuomat amerikkalaiset opit ja vaatimukset eivät ole perisuomalaisia. Ihmisen ja yhteiskunnan terveelle kehitykselle antaa hyvän lähtökohdan yhdenvertaisuusperiaate ja sellaiset arvot kuin vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Perustavanlaatuinen uskomusoppi ei nojaa maallisiin käskyihin, vaan taivaalliseen johdatukseen, joka riippuu harhojen tasosta.

Valitettavasti nuori, joka kaipaisi kipeästi hyväksyntää ja rakkautta, voi saada osakseen hyljeksintää ja poissulkemista.

Uskomusten perimmäinen oppi nojaa jollain tasolla lapsenomaiseen uskoon välittävistä vanhemmista, jotka suojelevat aikuista lasta (vaikka Päivi Räsänen) vahingolta, joten taivaallinen johdatus on hyväksyntää kaipaavan kipeä huuto, joka vetoaa alkukantaisimpaan osaan ihmisestä.

Sääntöjen noudattaminen siis uskomusopeissa tarkoittaa yhtäkuin "tulla rakastetuksi. "

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Mikko Marttila, tuo viimeinen lause on sanoisinko perustavanlaatuinen väärinymmärrys, jos puhutaan luterilaisista ja niiden lähetysjärjestöistä !
Eikä noin asia ole Raamatussakaan. Mutta missä järjestössä olet, kun luulet, että voit toimia miten haluta ja tulla hyväksytyksi kaikkialla ?

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

Onpa tässäkin homosodassa käytetty teesejä, joilla ei ole tutkimuspohjaa. Esimerkiksi teesi "seksuaalinen suuntaus määräytyy ennen syntymää" ja tieteellisen toiminnan mahdollisuudet julistaa "näin on tehtävä" ovat lähinnä populistista mutkien oikomista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ehkä seksuaalisuus sitten on vähän populistista, koska sitä on koko populassa. Sen suuntautuminen on synnynnäistä sekä nykytieteen että lukemattomien tiedonantajien mukaan. Katso esim. Väestöliiton tiedotteita asiasta.

Seksuaalisuus on melkoinen luonnon- ja ihmisvoima. Siksipä fundamenttaalit pyrkivätkin hallitsemaan sen avulla ihmisjoukkoja ja paavinuskoisilla yms. on asiasta omat ohjeensa. Suomessakin ääriryhmät pyrkivät eheyttämään homoseksuaaleja ihan kuin niiden saarnaajat joskus rukoilevat julkisissa tapahtumissa, että synnynnäisesti sokea, liikuntakyvytön tai muuten vammainen "paranisi". Kun kerran rokotevastaisuutta suunnitellaan sanktioitavaksi, luulisi uskonnosta löytyvän siitäkin vaarallisia toimintoja, jotka tuottavat ihmisille paljon haittaa.

Terve järki on luonnonvara. Katoava vai lisääntyvä? Ainakin vastuuttomuus ja vallan-, viran- ja rahanhimo rehottavat ja voivat hyvin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuo "ennen syntymää" oli kyllä vähän häiritsevä.

Ymmärtääkseni sukupuoli-identiteetti vakiintuu 3v mennessä mutta seksuaalisuus kai naulataan vasta murrosiässä.

Voin olla väärässäkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttiin 17

Kirjallisuudenopetus on välttämätöntä, uskonto ei kuulu kouluihin. Sitä koskevat asiat voi sisällyttää yrittäjyyskasvatukseen, biologiaan, historiaan, kotitalouteen, liikuntaan, matematiikkaan, kemiaan, puu- ja käsitöihin, taiteen ja musiikin kursseihin ja ennen muuta kirjallisuuskursseihin. Suuri sija kannattaa antaa tiedoille suomalaisten ja saamelaisten uskomuksista. Myös myyttien tuntemus on hyväksi. Kuka on Orfeus? Merkillistä, ettei kirjallisuuden maisteriksi valmistuva välttämättä tiedä sitä.

Elämä on pyhä. Uskonto ihmisten rakennelmana on kaikkea muuta kuin pyhä. Se on vallankäyttöä, ihmisen hyväksikäyttöä ja ihmisyyden kaventamista ja ohjailua.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Kirkko ja valtio on erotettava toisistaan. Uskonnon opetus nykymuodossaan on lopetettava, sillä koulun tehtävä on jakaa tietoa, ei uskoa tietona. Sen sijaan on kuitenkin tärkeää, että koulu jakaa tietoa siitä, mihin kaikkeen ihmiset uskovat. Muuten olen sitä mieltä, että kuvitteellisten jumalien rakastamisen ja palvelemisen sijaan suurinta rakkautta on rakastaa ja palvella toista ihmistä: sinä ihminen, rakkain!

Käyttäjän JuhaniNissil kuva
Juhani Nissilä

Kristiina Hyryläinen, mitenkäs se "kirkko" ja valtio ovat yhdessä ? Ei nykyinen uskonnonopetus ainakaan sido seurakuntia ja valtiota mitenkään !

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ole kovin paljon enää viime vuosina blogeja rustaillut, mutta tämä oli paras sisällöltään, jonka olen lukenut. (Aiempien kohdalla olen joutunut ilmaisemaan näkemyserojani joskus ronskistikin.)

Käyttäjän ialybr kuva
Juhani Heiska

"Sen suuntautuminen on synnynnäistä sekä nykytieteen että lukemattomien tiedonantajien mukaan. Katso esim. Väestöliiton tiedotteita asiasta."
Tämmöstä tää homosota on. Jos tuotakin lausumaa tarkastellaan totuuden etsimisen näkökulmasta, niin puheet menevät samanlaisiksi kuin Trumpilla. Monimutkaisuuden vääntäminen yksinkertaiseksi niin että huomioidaan vain yksinkertaisuudet???????

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Lähtökohtaisesti ihminen ei kykene ajattelemaan itsestään ulkopuolisena, vaan on taipuvainen tulkitsemaan ympäristöään aina omakohtaisista kokemuspohjista. Tällöin myötätunto toista kohtaan tulee olla perinpohjaisella tasolla, jossa omaa ymmärrystä tulee venyttää ymmärtääkseen jotenkin toisen ihmisen lähtökohtia torjumisen ja tuominnan sijaan - joka toki on kuitenkin ymmärrettävää ja inhimmillistä suojautumista vahingolta.

Käsky:"Tee toiselle niin kuin itsellesi haluaisit tehtävän", on harhaanjohtavaa, koska tämä rakkauden käsky olettaa, että ihmisillä olisi sama tahto ja sama rakkaus.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos viisaasta, mieleenjäävästä kommentista! Ymmärrys, myötätunto ja niiden pohjalta lähtevät teot ovat arvokkaita. Ne syntyvät siellä, missä ihminen ja yhteisö ovat avoimia toisin ajatteleville. Eivät jonkin ajatus- tai uskonsuunnan getossa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jari Sinkkonen (kirjassaan Elämäni poikana) kirjoittaa, että homoseksuaalisuus ei ole sairaus eikä psykiatrinen häiriö eikä sitä voi millään psykiatrian menetelmällä kääntää heteroseksuaalisuudeksi.

Eikä tietenkään ns. eheytyshoidolla.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Homous on samanlainen ominaisuus kuin vasenkätisyys. Sitä ei voi valita tai vaihtaa. Seksuaalisuus on voimakkain ihmisen vietti ja sillä leikkiminen tuo vain tuskaa ja sitä ovat uskovaiset tehneet järjettömiä määriä. On aika taas mennä marssimaan Prideen!Sen puolesta että jokainen voi ja saa olla ylpeä ollessaan hetero, homo, trans tai ihan mikä vaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset