Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Tuetko tutkimusta KD-, VIH- ja VAS-populismista, Li Andersson?

  • Tuetko tutkimusta KD-, VIH- ja VAS-populismista, Li Andersson?
  • Tuetko tutkimusta KD-, VIH- ja VAS-populismista, Li Andersson?

Kirjasi Suomen äärioikeistosta on populismissaan tärkeä tutkimuskohde, ja vielä analysoimatta. Niin myös vassien populistiset ja epädemokraattiset menettelyt, kuten vihapuhe ja maalittaminen. Myös äärivasemmistolaisen rauhanliikkeen aktivistien aggressiivisuudessa riittää aineistoa. Kaikki tämä on tieteentekijälle ns. impeydessään antoisaa: kukaan ei ole vielä siihen koskenut.

KD:n osalta on tärkeimpiä selvitettäviä asioita, miten taskukoirakokoa oleva puolue anastaa niin suuren syrjän mediatilasta. Sehän on tyypillistä populisteille, varsinkin kun silloin esille tulevat aiheet ovat poikkeuksetta demokratiaa nakertavia. Hykerryttävä aihe on jo ääriuskonnollisuuden kietominen oikeistopolitiikkaan, lukuisat nykytieteen vastaiset väitteet ja homojen eheyttämishoidon puolustaminen.

VIH-populismi on maailmanlaajaa, joten selviteltävää riittää. Tarvitaan siihen kohdistuvaa köyhyystutkimusta, kas kun köyhyyttä on niin monenlaista.

  • Populismitutkimus on Suomessa tärkeimpiä tieteen menestyjiä, jos tutkimusta nykytapaan arvioidaan rahan, julkaisujen ja julkisuuden määrällä. Olen nähnyt, että nämä arvot ovat sinulle tärkeitä, joten tuetko KD-, VIH- ja VAS-populismin tutkimusta, ministeri Li Andersson?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

KD, VAS ja VIH esiintyvät puheissaan ja suurelta osin toiminnassaankin lahkomaisina, äärilahkon kaltaisina. Ne rakentavat vastakohtaisuutta omien eli oikeauskoisten ja toisten eli vääräuskoisten välille.

Haluathan, ministeri Li Andersson, tarjota mahdollisuuden purkaa muureja ja uudistaa tiedettä?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Hommafoorumillahan yritettiin tehdä listausta ja sen perusteella kirjaa äärivasemmiston harjoittamasta ilki- ja väkivallasta sekä siitä, miten herra Soronen suoraan Unkarista rahoittaa tällaista toimintaa.

Siit piti tulla monisatasivuinen teos mut Hommafoorumin tupsukin aiheesta jäi yhteen sivuun. :D

https://hommaforum.org/index.php?topic=124000.0

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vaikka populistinen kirja ei ole tieteellinen, siitä tarvitaan tieteellisiä populismitutkimuksia.

Se että KD:n, VAS:n ja VIH:n toiminnasta ei ole monipuolisia tutkimuksia, kertoo karusti yliopiston, tutkimuksen ja niiden rahoituksen nykytilan. Samoin kommenttisi paljastaa paljon. Kiitos siitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kaiken maailman dosentteja...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä maailmanajassa, sanoo Li Andersson.

Keskustavaikuttajien uskonnollista puheenpartta on jo tutkittu. Vassien ortodoksisuus odottaa tutkijoitaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyseiset seurakunnat ovat osin maanalaisia. Kuten vassien edellistä fiksua pj:aa edeltänyt fiksu pj sanoi järjestämässäni yleisötilaisuudessa, vasseilla on tapana puhua esim. netissä pseudonyymien takaa.

Näin he saavat raivatuksi itselleen uutta elintilaa. Sitä hän tosin ei sanonut.

Olen tarjonnut elintilaa mm. puhe- ja kirjoitusmahdollisuuden merkeissä kymmenille vasseille. Samoin kuin lähes kaikkien muittenkin puolueitten edustajille. Kokemusta, tietoa ja aineistoa riittää tästä aiheesta minullakin vaikka useisiin tutkimuksiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä pari sanaa siitä, miksi en voi kirjoittaa sen kummempaa kritiikkiä, esittelyä tai edes kannanottoa ministeri Anderssonin & co teoksesta. Otin sen taas kerran esille hyvässä tarkoituksessa, arvioidakseni sitä tiedemiesmäisesti, kuten olen tehnyt koko tuotannossani. Mutta en voi uhrata sille aikaa tämän enempää: se ei ole sen arvoinen. Toinen juttu on, jos ministeri Andersson myöntää rahoituksen vassaripopulismia koskevaan tutkimukseen. Silloin sukellan teemaan päineni pyrstöineni.

Kirja on tunnustuksellinen poliittis-uskonnollinen jankkaus, joka ei vakuuta ja jota ei mitenkään voi ottaa täydestä. Se on proseminaariesitelmän keskinkertaista tasoa. Jos se saisi minut heräämään ortodoksiseen vassarioppiin, ehkä sitten esittelisin sen?

Kirjassa on kaikki sekaisin kuin vessanpöntössä, joka on jäänyt vetämättä. Pää- ja sivuasiat eivät missään kohdin erotu toisistaan.

Kirja alkaa fiktiivisestä henkilöhahmosta, Väinö Linnan Pentti Rautjärvestä, ja myös Anderssonin & co kirjassa luotu suomalainen fasisti on fiktiivinen. Mutta ei nerokkaasti koostettu ja "uskottava" Rautjärven tavoin, vaan irvokas tyyppi, jonka hahmo on parodinen kuva teoksesta itsestään.

Epäjohdonmukaisuudet ja oudot, perustelematta jäävät väitteet ovat kirjan tunnus. Esitys on poukkoilevaa, mutta yhä uudelleen päästään tärkeimpään: vassimaiseen pelastusoppiin. Pelastut, jos nielet opetuksen purematta. Kun ortodoksinen julistus sinuun kolahtaa, niin mielesi autuaallistavaan totuuteen vilahtaa.

Lähdekritiikki on kauttaaltaan puutteellista, jos sitä on edes jossain. Epämääräiset lehtijutut ja väitöskirjat vuorottelevat samanarvoisina lähteinä ilman että niitä vakuuttavasti arvioidaan.

Kirja on puuduttava sarja sitaatteja ja outoja tulkintoja.

Lähtökohta ja autuaallistavaksi tarkoitettu uskonnollis-poliittinen sanoma, sotienvälisen ajan fasistien sekä nykykonservatiivien ja -"oikeistolaisten" rinnastaminen ja samastaminen toisiinsa, ei ole perusteltu.

Kirja on sotaisa, hyökkäävä ja sellaisena loputtoman naiivi. Siinä yritetään ampua hyttyslaumaa tykillä. Vaan miten käy? Osumaa ei tule, tarkkuus ei riitä.

Mainittakoon, että olen julkaissut valtavan määrän kirja-arvosteluja sekä kirjallisuuden- ja muuta tutkimusta. Ainoakaan julkaisuni ei ole poliittisesti tai muuten puolueellinen. Ei ole ammattimaista eikä eettistä ottaa omaa tai tutkimuskohteen (puolue)poliittisuutta arviointikriteeriksi saati kritiikin tai tutkimuksen lähtökohdaksi. Niin tekee Andersson kumppaneineen, vaikka heidän teelmänsä ei tutkielma olekaan. Jumala sellaisesta otteesta varjelkoon, olisihan se fasismia jos mikä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Minusta olisi syytä alkaa tutkia Sosialidemokratia aatetta syvemmin, siitä on 2000 luvulla mutatioitunut totalitaristinen ideologia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Loistava särmä hankkia rahoitusta! Ministeriltä irtoo takuulla, sen verran härskejä heittoja hänen kirjassaan on demareista.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kyllähän Suomessa monenlaisia asioita tutkitaan. Ovat toki siinä PS:n halveksimassa humanistisissa aineissa - joka ei jotenkin ole kauheaa jos Kielimies kertoo Yli- ja aliedustuksista Tilastoissa. Vaikka se on sitä samaa humanismia mitä humanistitkin tekee (ainakin nykyään).

Itsellä on itse asiassa, nykyisen työni puolesta, ollut työkaverina vähän aikaa kaveri, joka tutki ISIS -naisia. Toisaalta jotain kertoo sekin että aika vähän aikaa sitten ilmestyi Teemu Tammikkon kirja ”Vihalla ja voimalla. Poliittinen väkivalta Suomessa” joka läpikäy aika laajasti Suomessa tapahtunutta poliittista väkivaltaa. Mukana on koko linja ISIS -iskuista kettytyttöihin ja eteenpäin. (Kaveria muuten dissataan hommassa ja tämä on ensimmäinen linkkiosuma häneen. Kertoo aika paljon maamme tilasta. Foorumi ykköstuloksena eikä esim. akateemisemmat tahot.)

Mutta tietenkin haasteena on se, että jos somefeedissä ei pyöri tutkimusta sitä ei sitten ilmeisesti tehdäkään. No. Se voi johtua myös siitä että eräiden feedeissä ja piireissä pyörii sellaisia tyyppejä jotka eivät osaa hakea ja lukea.

Toki Suomessa on vähän sellainenkin asenne että jos tulokset eivät viehätä niin sitten on "väärin tutkittu". Tosiasiat eivät toki välitä hommalaisten - tai muidenkaan - tunteista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maailmaa on myös Pentinkulman ulkopuolella. Kaikki ei ole vain vassia ja hommaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Anderssonin, Brunilan ja Kovulaakson Äärioikeisto Suomessa on uuden äärioikeiston läpivalaisu, joka kertoo miten oikeistopopulistit ovat löytäneet näennäisestä Euroopan puolustamisesta keppihevosen ja edesauttaneet suuren kertomuksen syntyä lännen ja islamin välisestä konfliktista. Teosta voi pitää poliittisena pamflettina ja tietokirjana, jolla on sellaisenaan merkittävät ansionsa. Viimeisessä luvussaan kirja käsittelee perussuomalaisia. Ilmestyessään vuonna 2012 kirja tuntui hiukan liioittelevalta, mutta ei tunnu enää. Lähes kaikella vihapuheella on Suomessa yhteys perussuomalaisiin. Vihapuhe on niin olennainen osa puolueen luonnetta ja toimintatapaa, ettei koko puoluetta olisi ilman sitä. Siksi puolue vastustaa jyrkästi jo vihapuhe-käsitettä sekä vihan lietsonnan ja maalituksen nykyistä laajempaa kriminalisointia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Huomattava osa vihapuheesta on tänään vassilaisilta uskonkiihkoilijoilta ja muilta äärivasemmistolaisilta, esim. äärivasemmistolaisilta rauhanliikkeen aktivisteilta. Heidän keskustelutapansa sisältää kaikki vihapuheen tunnukset. Kun faktat jo kättelyssä loppuvat, ei kommentoida asiaa vaan solvataan yksityishenkilöä tarkoituksellisesti mustaten ja häpäisten, hänen osaamisensa ja jopa aikaansaannoksensa työssä kyseenalaistaen. Ei toki ole väliä sillä, onko mustattavaa henkilöä ikinä nähnyt tai tietääkö hänestä juuri muutakaan.

On ymmärrettävää, että poliittisen uskonlahkon kannattajat puolustavat henkeen ja vereen lahkonsa opillista johtajaa ja palopuhujaa.

En näe Anderssonin kirjassa mitään ansioita. Ellei sitten katso sitä hyvänätekona perussuomalaisille. Suomalaiset reagoivat yksiniitisyyteen ja leimaamiseen, mistä kertoo jo PS-kannatus.

Kirja osoittaa surkeaa realiteettien tajua ja tietoa ihmisten käyttäytymisestä. Demonisointi, leimaaminen ja mustaaminen on huonoin mahdollinen tapa yhteistyön ja ymmärryksen rakentamiseen. Ihmisillä ja ryhmillä on tunnetusti taipumus alkaa käyttäytyä niin kuin heidän - progandistisesti ja laajasti - väitetään käyttäytyvän.

Jos kirjassa oli tarkoitus luetella joitakin rikoksia, silloinhan aineiston olisi voida julkaista pikku juttuna Alibissa.

Harmi, että olen vain tiedemies, en uskonlahkolainen. Siksi otan kirjan kirjana, kiittelemättä sitä Li-siskon antamana todistuksena ja uskonvahvistuksena. En muista milloin olisin viimeksi lukenut niin avutonta, sekavaa ja älytöntä tekstiä kuin hänen kirjansa. Sääli maata, jonka opetusministeri on yksisilmäinen, raivoisa poliittisen sodan uskonsankari.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tässähän sinä juuri kerroit mitä persut tekevät: "Kun faktat jo kättelyssä loppuvat, ei kommentoida asiaa vaan solvataan yksityishenkilöä tarkoituksellisesti mustaten ja häpäisten, hänen osaamisensa ja jopa aikaansaannoksensa työssä kyseenalaistaen. Ei toki ole väliä sillä, onko mustattavaa henkilöä ikinä nähnyt tai tietääkö hänestä juuri muutakaan."

Persut on uskonlahko. Nationalismi ja fasismi ovat uskontoja siinä kuin kommunismi ja islamkin. Äärioikeisto on tutkittu vähän, mutta väitteitä ja tulkintoja on runsaasti. Siksi Äärioikeisto Suomessa on ehdottoman tarpeellinen. Äärioikeiston poliittista toimintaa ei voi vastustaa ymmärtämättä heidän sisäistä dynamiikkaansa.

Mutta jos tosiaan olet tutkija niin kuin kehut olevasi, niin siitä vain tekemään parempaa kirjaa äärioikeistosta kuin tämä teos.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #14

Puolueista juuri Vihreät lähinnä muistuttaa uskonnollista hurmosliikettä. Lamminpääkin on selvästi hyvin fanaattinen vihreä.

Melko huvittavaa että kolme äärivasuria kirjoitti kirjan äärioikeistosta, onpa todella uskottavaa. Mutta hakivat ja saivat medialta kivasti huomiota.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

Mikkola ei selvästikään tiedä minusta tai muistakaan vihreistä mitään. Mutta onhan se huvittavaa kun iso mies tulee puhumaan sillä uskonvarmuudella jonka vain täydellinen tietämättömyys voi ihmiselle antaa. Jatka samaan malliin, haen pop cornia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #16

Eivätköhän kaikki yhteiskunnan instituutiot vähän muistuta toisiaan?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaksi ilahduttavaa tekstiä, joista ensimmäinen osui äsken silmiin sattumalta. Se kertoo vassipopulismista:
http://eetukinnunen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1712...

Toinen on upea kirja fasismista:
Tarmo Kunnas: Fasismin lumous - Eurooppalainen älymystö Mussolinin ja Hitlerin politiikan tukijana

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mitäs me natsit: Runeberg, Lönnrot, Kivi, Linnankoski, Kianto, Lassila, Linna ja minä. Ohisalo ei pelkää meitä.
En minäkään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrätkö mitä tuo kommentti oli tarkoittavinaan? En minäkään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kyllä juu. Olen lukemisen ja kirjoittamisen ammattilainen. Toisin kuin moni muu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Niin minäkin olen, mutta en ihan noin kovaan seuraan itseäni liittäisi. Enkä ymmärrä mitä tekemistä heillä on natsien kanssa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minkä maan uutiset äsken rallattivat TV1:ssä, kuulosti maailman amerikkalaisimmalta maalta? Mutta nythän ovatkin tulossa US-vaalit, mihin aina liittyy vähintään yhden sodan valmistelu. Niin se menee sotaisilla puolueilla, mailla ja ihmisillä.

Euroopan osalta on kiinnostavaa se, miten sotarikolliset sukuineen ja kannattajineen klaarasivat sodan jälkeen, juutalaisvaroilla useinkin. Ja mitä siitä seurasi ja seuraa.

Moni muu kysymys on näiden kahden asian rinnalla melko pieni.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos hyvistä kommenteista! Tulin koneelle vain lähettämään seuraavan kirjani ohjeet uudelle kirjoittajalle, joten en nyt ehdi tämän enempää. On ottaminen piirakka uunista. Perhe toivoi mustikkapiirakkaa, ja tänään siinä on mustikkaa kosolti.

Kaija Olin

Kiitos tästä kirjoituksesta.

Tähän liittyen pääsen mieliteemaani.

Minusta Suomen poliittinen tilanne on sikäli surkea, että puolueet ovat toinen toistensa klooneja. Ainakin valtapuolueet. Ne muodostavat nepotistisen puoluediktatuurin, jota pidetään yllä verovaroin.

Politiikka on muuttunut julistukseksi ja taukoamattomaksi moottoriturpien elämäntapaohjeiden päättymättömäksi jargoniksi.

Poikkipuolista ääntä ei kuulu.
Ja miten voisikaan, kun Huoltovarmuuskeskuksen alaisuuteen perustettu Mediapooli päättää kuka käskee ja mitä kuuluu.

Mitään sananvapautta ei ole. Kaikki on tarkassa mielivaltaisessa sensuurissa. Bannit paukkuvat eikä niiden perusteista edes kerrota. Mihinkään ei ole mahdollista valittaa.

Julkisuutta hallitsee muutama puhuva pää. Ja kun ihmiset eivät edes tiedä muiden nimiä, niin äänestetään näistä muutamasta, koska muita ei olemassakaan.

Ja kaikki on yhtä ja samaa; "niin on valkeata musta ja pikimusta vitivalkeaa eikä erota toistaankaan toinen" niin kuin aikoinaan laulettiin Lapualaisoopperassa.

Tähän on nyt tultu. Historia toistaa itseään enkä ole ollenkaan varma, että edes uudella korkeammalla tasolla.

Eivät ole Stalinin viikset muuttuneet edes Brezhnevin kulmakarvoiksi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kommentista! Sen asiat voisi esittää monitaiteisesti: pantomiimina, kuvataideteosten sarjana, videona, elokuvana, räppinä, rockina, klassisena opperana, novellikokoelmana.

Jos politiikka on puhetta, se on aika jonninjoutavaa: laadukas, tasokas, maailman paras, maailman onnellisin, kilpailu, kilpailukyky jne.

Paljosta saamme "kiittää" roskamediaa (eli siis Suomen mediaa), joka väärentää, värittää, laimentaa, väkevöi asiat meille. Tärkeintä on jääkiekko, mäenlasku, viihde, Amerikoista suomeksi käännetyt "tiedot", "uutiset" ja "tiede", yhä uudet tv-ohjelmat ja julkkikset ja urheilukisat, monet samanaikaiset merikkalaiset roskaleffat. Media somedioineen on vääristävä peili, jolta sinä ja minä emme kysy mitään mutta jonka antaman kuvan varassa monen käsitys on. Kirkko joka tekee perkeleelliseksi. Koulutus joka tyhmistää.

Jos politiikka on tekoja, tilanne ei ole ihan noin kurja. Viime hallituksen ja nykyisen välillä on suuri ero. Harmi vain, että päättäjät joutuvat nyt siivoamaan Juha Sipilän ja hänen ministeriensä oksennuksia ja jätöksiä pöydiltä ja niiden alta, eikä kenties päästä aloittamaan sen suurempaa.

Tärkeimpiä asioita olisivat
- vanhusten, työttömien ja nuorten vapauttaminen getosta ja leiriltä,
- perusteellinen remontti koulutukseen: kilpailun tilalle yhteistyö, jonninjoutavuuksien tilalle keskittyminen oleelliseen, ymmärrystä ja ihmisyyttä rakentavien oppiaineitten ja tieteenalojen esiinvyöry: puu- ja metallityö, musiikki, kirjallisuus, historia, terveysoppi, Suomen kulttuuri
- työikäisten tai sanoisiko työllisten diktatuurin purku
- ihmisoikeudet
- vanhusten, lasten, työttömien ja nuorten nosto vaikkapa siihen arvoon joka söpöillä kissoilla ja koirilla tänään on
- yösija toden puhujille

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset