Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Hampaitten elohopea – kovan ja laajennetun lääketieteen kanta

  • Hampaitten elohopea – kovan ja laajennetun lääketieteen kanta
  • Hampaitten elohopea – kovan ja laajennetun lääketieteen kanta
  • Akuutti ja krooninen elohopea-altistus voi aiheuttaa monia terveysvaikutuksia, kuten ientulehdusta, yskää, kuumetta, vapinaa, hallusinaatioita, unettomuutta, neurokognitiivisia vaikeuksia ja persoonallisuuden muutoksia.

Näin tänään julkistettu Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu.  Julkaisu tiedottaa, että amalgaamin elohopea on yhdistetty riskiin saada neurologisia sairauksia, esim. parkisonin ja alzheimerin taudit.

 

Mutta ei hätiä mitiä:

  • Amalgaamin käytön etuina ovat sen kestävyys ja edullisuus.

 

Suomi on yhden totuuden maa. Nyt eniten muistisairauksia potevan ikäryhmän hampaisto täytettiin aikoinaan amalgaamilla, koska se oli oikein ja välttämätöntä.

Laajennettu lääketiede, jolla on merkittävä asema useissa maissa, on jo vuosia varottanut elohopean vaaroista. Se tietää myös, miten niiltä suojaudutaan. Tänään Suomikin myöntää, että amalgaamin määrääminen hampaistoihin oli virhe. Elohopea on ympäristömyrkky ja ongelmajäte. 

 

Ei taaskaan hätiä mitiä:

Suomi tietää, että laajennettu lääketiede – professuureineen, sairaaloineen ja virallisine asemineen esim. korkean tiedetason Sveitsissä – on huuhaata.

 

Ks. Suunnitelma hammasamalgaamin käytöstä luopumiseksi vuoteen 2030 mennessä. EU-asetuksen edellyttämä kansallinen suunnitelma. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Saksassa laajennettua lääketiedettä edustavien lääkärien määräämät lääkkeet korvataan osittain sairausvakuutuslain nojalla. Sveitsissä laajennetun lääketieteen asema virallistui 1.8.2017. Siitä lähtien sen hoidot ja lääkitys rinnastuvat mm. korvausten osalta kovan lääketieteen kanssa, ja sairausvakuutus nojaa perustuslakiin. Suomessa näiden lääkkeitten saantia ei turvaa laki.

Suomessa amalgaamipaikoilla on ollut vankka suoja ja määräysten ja suositusten antama turva... Ihmisiltä, joiden suuhun niitä vuosikymmenet kylvettiin, sellainen näyttää puuttuvan.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Vielä 90-luvulla amalgaamin poistattaja sai (todistetusti) hullun maineen. Tänään jostain syystä yksikään hammaslääkäri ei laita amalgaamipaikkoja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

V(alinnanv)apaus olisi hyväksi. Sitä ei ollut nykyisellä muistisairaitten ryhmällä, kun suuhun istutettiin lapsuudessa - senaikaisilla kivuliailla hammashoitomenetelmillä - elohopeaa. Nytkin ryhmän valinnanvapaus on niukka.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei taida olla amalgaami ainoa asia, jossa Suomessa suhtaudutaan aivan omalla tavalla. Myös sokerin ja hiilihydraatin suhteen voisi olla raikkaampia näkemyksiä samoin kuin rasvojen kohdalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maitoa, sokeria ja hiilihydraatteja käytetään enemmän kuin muissa maissa. Taustalla ovat maatalouden ym. rahakkaat eturyhmät. Miksi tutkimus, kovan linjan lääkärit ja muut tahot eivät ole muuttaneet tätä suuntaa? – Sokerin saantimäärät ovat valtavia. Tietoa tästä kaikesta saa etsiä etsimällä. Vaihtoehtoisen lääketieteen edustajat kyllä antavat sitä vastaanotoillaan, mutta heitä on harvassa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eikö olisi parempi kannustaa kansalaisia vähentämään hiilihydraattien käyttöä ja saada siten säästöä terveydenhuoltomenoihin. Siitä säästöstä voisi kompensoida maataloutta alentuneesta menekistä. Vielä jäisi säästöön varoja. Tämä nyt ei tietenkään ole realismia eu-byrokratian vuoksi. Voi olla vaikeaa johtavien ravitsemusasiantuntijoidenkin innostua ajatuksesta. Joutuisivat luopumaan liian monista härkäpäisesti kiinni pidetyistä väitteistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes Vastaus kommenttiin #6

Kiitos, tärkeä näkökohta. Tuli esille myös monen "asiantuntijan" asiantuntemus ja asenne...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Hyviä kommentteja, kiitos niistä. Myös ravintoasiat käsiteltiin mielenkiintoisesti. Näistä saisi tulla useita kirjoituksia, keskusteluja, artikkeleita ja tv-dokumentteja. Hyvä että asia kiinnostaa, onhan se elintärkeä.

Olemmeko ulkoa ohjautuvia ja koneellisesti toimivia ihmisrobotteja, kun menemme lankaan ja syömme leipää johon on leivottu kivi?

"Ruoka olkoon lääkkeemme", loihe ja lausui Hippokrates. Mutta nykyisin tuo lääke sairastuttaa ja on pahempi kuin tauti. Kaupasta saa hakemalla hakea sellaisia tavallisia ennen terveellisiä tuotteita, joihin ei olisi nykyään merkillisesti lisätty sokeria. Tulisipa oikein kansanliike näistä asioista!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olin käymässä lääkärissä ja mitattiin verenpainetta erittäin hienolla mekaanisella laitteella. Lääkärin mukaan nuo hyvin toimivat ja perusfysiikkaan perustuvat laitteet tullaan hävittämään niiden sisältämän elohopean takia. Tuosta seuraa se, että verenpaineet tullaan mittaamaan digitaalisilla laitteilla ja mittaustulokset tulevat vaihtelemaan melkoisesti entiseen elohopeamittariin verrattuna. Veikkaisin, että uusien mittarien myötä verenpainelääkkeiden käyttö lisääntyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset