Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Omaishoitajan paikka palkallisten diktatuurissa

 • Omaishoitajan paikka palkallisten diktatuurissa

Suomi on palkallisten diktatuuri. Lapsi, nuori, vanhus ja palkaton raataja unohtuvat kun hyvää jaetaan, mutta muistuvat kun riistettäviä tarvitaan.

Oletko verrannut omaishoitajaa häntä neuvovaan kunnan palkolliseen tai muuhun oikeaan työntekijään?

 

Kummalla on

 • työsopimus ja työläisen kunnianimi
 • työaika 24/7
 • työtä tauotta, vapaapäivittä, lomitta
 • palkka korotuksineen
 • työnantajan kustantama työtila kaikkine tykötarpeineen
 • näiden kahden (omaishoitaja ja palkallinen työntekijä) iästä ja kokemuksesta huolimatta oikeus neuvoa, määrätä ja katsoa toista ylempää
 • työterveyspalvelut
 • luottamusmies ja ammattiliike
 • kunnan sivulla tiedot niukoista palkkioista ani harvalle, ja tietojen alussa luetellaan syyt, jotka pudottavat palkkiota 25 tai 50 %
 • yhteiskunnan ja päättäjien mielisuosio?

 

Omaishoitajaliitto tiedottaa:

 • Suomen omaishoidon verkosto määrittelee omaishoitajaksi henkilön, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.
 • Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Omaishoidon tukea saa 46 132.

 

Milloin alkaa rehellinen puhe niistä, joiden hartioilla hyvinvoivat seisovat painaen heitä yhä alemmas? Milloin heistä puhutaan käyttämättä heidän oloistaan sanoja laadukas, tasokas, maailman paras?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yksi paheeni on tapa etsiä tietoja. Johtuu se sitten tiedemiesasenteesta tai uteliaisuudesta, jotka ovat sama asia. Tiedot omaishoitajuudesta ovat lähes uskomattomia.

Miten paljon yhteiskunta lypsää heistä hyötyä? Miten se kohtelee heitä? Päättäjä sanoo, että omaishoidon resursseja on lisättävä. Mitä resursseja? Omaishoitaja on itse se ainoa resurssi. Useimmiten iäkäs, elämän koettelema ja pientä eläkettä saava eläkeläinen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Harrastan vanhusten auttamista, olen aina harrastanut. On hienoa esim. ohjata oikealle pysäkille ja oikeaan bussiin muistisairas vanhus. Suomen kieltä taitamaton bussikuski ei osannut neuvoa häntä, ja muut eivät viitsineet.

Tietoni omaishoidosta ja hoitajien saamasta kohtelusta ovat laajat ja pitkältä ajalta. Olen viime aikoina täydentänyt niitä kirjallisuudesta ja netistä löytyvillä faktoilla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka on se viranomainen, joka neuvoo ja määrää omaishoitajaa? Kunnan julkaisemissa aineistoissa häntä ei nimetä eikä hänen virkaansa kerrota. Päättäjästä ja toimijasta käytetään karusti sanaa "kunta".

Tämä henkilö nimeltä "kunta" on virkasuhteinen ja nauttii monia siitä seuraavia etuja. Hän on keskimääräistä omaishoitajaa paljon nuorempi. Mutta hän se neuvoo ja määrää. Eipä tule kenellekään mieleen, että omaishoitaja neuvoisi häntä.

Kun palkattoman, tuettoman, lomattoman ja vapaapäivättömän omaishoitajan hoidokki joutuu jossakin tilanteessa hänen pakeilleen, "kunta" utelee häneltä, valmistaako omaishoitaja hänelle varmasti kolme lämmintä ateriaa päivässä.

Ystävällinen, osaava ja avulias omaishoitaja voisi kenties tarvittaessa tarjota "kunnan" puolisolle ja lapsille aterioita, jos ei "kunta" kiireiltään ehdi valmistaa niitä heille. "Kunta" ei ehkä olisi tervetullut siihen pöytään?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Enemmistödemokratia on työläisten diktatuuri, koska enemmistö äänestävästä aikuisväestöstä on työssäkäyviä palkansaajia. Tällainen poliittinen järjestelmä on keksitty, ja noin se toimii.

Myös kotiäidit ja varsinkin opiskelijat on asetettu heikkoon asemaan enemmistön eli palkansaajien toimesta. Valko-Venäjän diktatuurissa äitiysraha on saman verran kuin kaupan kassan palkka.

Tähän ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua. Voit äänestää Vasemmistoliittoa ja he voivat luvata korjata epäkohdan, mutta he eivät tule koskaan saamaan kovin paljon yli 10% kansan äänistä, agendalla jonka palkansaajien enemmistö kokisi omien etujensa vastaisena. Jostainhan se raha pitäisi ottaa opiskelijoille ja muille heikossa asemassa oleville ryhmille, ja vastaus on käytännössä palkansaajien enemmistön tasku. ”Saavutetuista eduista ei tingitä.”

Käsittelen enemmistödemokratian ongelmaa laajemmin tässä kirjasessa, josta löytyy vastauksia joihinkin demokratian ongelmiin, mutta omaishoitajien aseman ongelmaan ratkaisun löytäminen on silti sanoisinko haastavimmasta päästä, koska melkein kaikkien rahaa tuottavien tahojen edut ovat periaatteessa vähän ristiriidassa omaishoitajien taloudellisten etujen kanssa:

http://ionmittler.com/politics/IonMittler_moniulot...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"omaishoitajien aseman ongelmaan ratkaisun löytäminen on silti sanoisinko haastavimmasta päästä"

Ratkaisu on äärimmäisen helppo: jokainen auttaa vanhuksia ja omaishoitajia kaikin mahdollisin tavoin ja petraa heidän asemaansa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tarkoitin että politiikassa päätöksen aikaansaaminen on vaikeaa, koska ihmiset ja heitä edustavat poliitikot jakavat kakkua kukin itsekkäistä lähtökohdistaan, ja on vaikea nähdä miten sellaisen menettelyn lopputulos hyödyttäisi omaishoitajia merkittävästi. Mutta senhän jo tiedätkin että poliittisen ratkaisun (ja minkä tahansa muunkin ratkaisun) löytäminen ei ole ”äärimmäisen helppoa” vaan äärimmäisen vaikeaa. Muutenhan ratkaisu olisi jo tehty kauan sitten, koska sitä on yritetty puhua jo jonkin aikaa, ja jos jotain yritetään mikä on äärimmäisen helppoa, niin sehän tulee sitten myös valmiiksi ja hoidettua kuntoon saman tien ja ilman mitään ongelmia tai kenenkään poliittista vastustusta, tai edes välinpitämätöntä hidastelua ja passiivisuutta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tän takia en aio koskaan ryhtyä omaishoitajaksi, ainakaan virallisesti. Epäviralliseti kyllä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Varsinkin epävirallisten omaishoitajien tilanne on helvetillinen.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kyllä on, mutta siitä voi aina irtisanoutua jos homma käy liian raskaaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset