Missä Suomen puolueissa on eniten trumpilaisuutta?

Pyrkiessään valtaan Trump lupasi kaikille hyvinvointia ja oikeutta. Erityisesti hän puolustaisi ja auttaisi kaikkia heikkoja ja syrjittyjä. Koska USA on hyväksikäytetty, hän asettaisi sen edut muun maailman etujen edelle.

Oikeistopopulisti Trump toistelee samaa pakkomielteisesti. Hän ei kannusta tasa-arvoon eikä siihen mikä on ihmisissä ja kansakunnassa parasta. Trump pelottelee, hän luo uhkakuvia ja raja-aitoja. USA on hänelle jotakin ainutlaatuista, jota on suojeltava toisten huonolta vaikutukselta.

Trump ei loista sivistyksellä eikä toiminnassaan korosta kulttuuriarvoja. Hän luotsaa USAta ja pyrkii luotsaamaan muutakin maailmaa kohti menneisyyttä. Aikaa, jona kansallismielisyys, uskomuksellisuus ja uskonto ohjasivat politiikkaa.

Elämä on Trumpille taistelua ja nyrkkeilyä. Tärkeintä on voitto sekä oma ja omien vauraus. Maailma on rahan muotoinen. Julkisuus on elintärkeää. Valhe muuttuu totuudeksi toisteltuna ja rummutettuna. Räväkkä ja härski puhe on trumpilaista, vetoaminen ihmisten alhaisimpiin pyyteisiin. Toiset ovat vihollisia, joita vastaan on puolustauduttava.

Tiede, sivistys ja yliopistot eivät innosta Trumpia. Korkeintaan taloustiede – ainakin jos se opettaa käärimään lisää rahaa.

  • Mikä on siis Trumpin jumala, päämäärä ja maanpäällinen paratiisi? Maallinen ja hengellinen valta, julkisuus ja raha.
katriinakajannes
Sitoutumaton Jyväskylä

Kansannainen, kirjallisuuden dosentti, pitkän linjan tieteentekijä
Lempinimet Kaiju, Kaijukka
Kuva Osmo Hänninen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu