Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Ehdokas, mitä teet yli 50-v:n työttömyydelle ja pitkäaikaistyöttömyydelle?

Enemmistö suomalaisista pitää työllisyyttä tärkeimpänä vaaliteemana. Miksi aihe ei kiinnosta valtakiimaisia = ehdokkaita? Kerää nyt ääniä vastaamalla tärkeään kysymykseen.

Porvarihallituksen eriarvoistamispolitiikka kohdistuu moninkertaisesti pitkäaikaistyöttömiin, ja näistä se on ohjattu "huippuosaavasti" yli 50-vuotiaisiin. Mitä sinä ja puolueesi teette työkykyisten yli 50-vuotiaitten (pitkäaikais)työttömien ja yleensäkin pitkäaikaistyöttömien hyväksi?

Kun vastaat tässä ja nyt, sinun ei tarvitse painiskella toiselta planeetalta olevien vaalikonetehtävien parissa.

Jos et vastaa, sen voi tulkita vain niin, että tämän moninkertaisen syrjinnän oikominen ei kiinnosta sinua.

Lähetän tämän näkyvillä oleviin ehdokasblogeihin. Vastaukset tähän blogiin. Olisi tärkeää kuulla mahdollisimman useitten puolueitten kanta. Kiitos, että käytät tähän minuutin kallista aikaasi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Aku Ankka

Erittäin hyvä kysymys, Katriina, ja varmaan meidän pitäisi täälläkin enemmän puhua oikeista ongelmista, eikä vain politiikan teoriasta.

Mielestäni pitäisi ensiksi selvittää, mitä nämä ihmiset haluavat. En usko, että kaikkien vastaus on "töitä." Sen sijaan uskon, että kaikkien vastaus on "toimeentuloa", ja mielestäni se on tärkeämpi asia kuin mikään tempputyöllistäminen.

Arvojen tasolla voisimme toki yrittää vaikuttaa työnantajiin, jotta he tajuaisivat arvostaa enemmän ikää ja kokemusta pelkän nuoruuden ja innon sijaan, mutta se ei muuta sitä asiaa, että jos ei ole työtä niin ei ole työtä.

Itse ajan sellaista yhteiskuntamallia (ks. bloggauksiani), jossa väärä työllisyys on työttömyyttä pahempaa. Tämä tarkoittaa sitä, että potkisin ison osan hallintokoneistoamme kilometritehtaalle, ja työttömyys sen kuin kasvaisi. Mutta yhteiskunnalle olisi huomattavasti edullisempaa panna turha joukko kortistoon kuin maksaa heille hyvää palkkaa ei-mistään.

Eli se, mitä voisin tehdä, olisi yrittää lisätä vanhemman työntekijäaineksen osaamisen arvostusta, ja keskittäisin huomioni siihen, että työttömien toimeentulo olisi turvattu, eikä niin surkea ja niukka kuin nykyisin. Mutta tempputyöllistämisiin ei pidä ruveta, vaan pannaan ensin yhdessä tämä maa kuntoon, ja toivotaan, että sitä kautta alkaa taloudellinen nousukin ja löytyvät ne tarvittavat työpaikatkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, Richard. Ei voi olla ihmettelemättä tällaisten ongelmien jatkuvaa lakaisemista maton alle.

Oikeaa työtä kyllä riittää jokaiselle halukkaalle, jos poliittista tahoa riittää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tässä nyt jo hiukan vanhakin kaavio, joka havainnollistaa asiaa:

http://www.tem.fi/files/29067/Ika_2010.pdf

Käyttäjän HarriEerikainen kuva
Harri Eerikäinen

Kommentoinkin kommenttiasi Ritva Puolakan blogissa enkä tänne omaasi. Otetaanpa uusiksi.

Esille ottamasi aihe on sekä akuutti että iäisyyskysymys. Helsingissä ongelmaa lähdettiin ratkomaan siitä ajatuksesta käsin, että samassa kaupunginosassa, korttelissa tai jopa rapussa on huonokuntoisia vanhuksia vailla riittäviä palveluita, ja virastoluukulta toiselle vuodesta toiseen turhaan samoilevia pitkäaikaistyöttömiä yhtä lohduttomissa oloissa. Eikö näiden ihmisten tarpeita, mahdollisuuksia ja kykyjä voitaisi yhdistää niin, että tuotettaisiin hyvinvointia molemmille ryhmille?

Ryhdyin kuusi vuotta sitten vetämään sosiaaliviraston erään toimiston alayksikköä, jonka toimialaan kuului tällainen toiminta kotihoidon apuna vanhusten kodeissa sekä vanhuspalvelulaitoksissa. Kokeilu oli valtaisa menestys, ja laajentamismahdollisuudet lähes rajattomat.

Kotihoidon toiminnan osalta sosiaalivirasto halusi ajaa toiminnan alas, koska jo parikymmentä vuotta tilauksessa ollut sosiaalinen yritys, joka perustettiin toimintamme alettua, saisi siitä koetellun ja hyvän toimintaalustan, ja sosiaalisen yrityksen perustajat sulan hattuunsa. Yrityksen toiminta olisi saajalleen maksullista toisin kuin meidän mallissamme, ja toimintaan osallistuvaa työtöntä koskevat työsopimuslain velvollisuudet, vaikka yrityksen nimessä sana "sosiaalinen" onkin. Yrityksen toiminta on käynnistynyt hyvin yskien.

Vanhuspalvelulaitoksista esim. Kustaankartano (Helsingin suurin vanhustenkeskus) sanoi yhteistyön irti muutama kuukausi sitten ns. imagosyihin vedoten, eli omaisille ei haluta antaa kuvaa, että joskus hieman kovaa elämää nähneen oloiset tekijämme ovat niin keskeisessä roolissa keskuksen toiminnan pyörittämisessä. Kirjoitan aiheesta omassa blogissani: http://www.xn--harrieerikinen-fib.fi/blogi/2010/11...

Puolustaessani tämän toiminnan jatkumisen turvaamista riitaannuin työnantajani kanssa sillä seurauksella, että monien vaiheiden jälkeen minut irtisanottiin. Annoin tähän kyllä aiheen luvattomilla poissaoloilla. Keväästä alkaen keskityn politiikkaan. Kunhan molemmat työmuodot saadaan taas pyörimään, ei ole oikein että työttömät toimivat vain työelämävalmennuksessa, työharjoittelussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa, vaan Suomeen soveltaen Tanskassa toimivan mallin mukaisesti, jossa työkyvyn parantuessa myös työstä tai toiminnasta maksettu korvaus nousee.

"Työnteon pitää kannattaa aina".

Toimituksen poiminnat