Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Työ ja oikeudenmukaisuus = tärkeimmät vaaliteemat

Työllisyys on suomalaisista tärkein vaaliteema kyselyssä toisensa perään. Se ja muut meidän kaikkien ensimmäisiksi teemoiksi nostamat asiat mahtuvat oikeudenmukaisuus-otsikon alle. Nämä kaksi sanaa tiivistävät tämän blogin käsitellyimmät ja keskustelluimmat kysymykset alusta asti.

Olen jo useita vuosia yrittänyt selvittää eri puolueitten kantaa työttömyyteen. Niillä näyttäisi jokaisella olevan siihen erityinen kanta, mutta kun sen luulee tunnistaneensa, se vaihtaa väriä kuin kameleontti ja pakenee kuin sisilisko. Sitä paitsi se on lähes kaikilla erilainen sanoissa ja teoissa. Ainakaan vielä en ole löytänyt puoluetta, joka olisi selkeästi ja yksiselitteisesti ilmaissut kantansa työttömyyteen.

Päällimmäisiä havaintoja tämän hetken tilanteesta: 

  • Työttömyys (ja vallankin sanat pitkäaikaistyöttömyys, akateeminen työttömyys ja yli 50-vuotiaitten työttömyys) puuttuu ehdokkaitten sanastosta.
  • Jos joku erehtyy puhumaan työttömyydestä, hän samalla (todennäköisesti huomaamattaan?) tulee leimanneeksi työttömät sairaiksi, työhaluttomiksi, työkyvyttömiksi tms. 
  • Moni ehdokas tai jossakin puolueessa toimiva mitätöi esim. laajan akateemisen työttömyyden sanomalla sitä vähäiseksi, työttömyyden sanomalla sitä ohimeneväksi (saavathan useimmat hänen sanojensa mukaan ennen pitkää työtä) ja ikääntyvien työttömien tilanteen sillä, että he hänen sanojensa mukaan ennen pitkää pääsevät eläkkeelle.
  • Ehdokkaat eriarvoistavat työttömät ja ryhmittelevät heidät geton portilla tai getossa. Ihan kuin ennen vanhaan tehtiin keskistysleirilläkin: 1) Nuorisotyöttömät ovat tällaisille ehdokkaille ja puolueille arvokkaita ihmisiä, joiden työttömyys luvataan katkaista. 2) IT-alan työttömillekin luvataan töitä (syistä, jotka päättäjien kertomina ovat irvokkaita). 3) Naisen paikka on kotona, ovat eräät puolueet ja monet niiden nyt ehdokkaina esiintyvät jäsenet kertoneet (tämä on tapahtunut pitkän ajan kuluessa, ja sitä tapahtuu myös elävässä elämässä esim. silloin, kun työtöntä synnytysikäistä naista työkkärissä houkutellaan  ei niinkään hakeutumaan töihin kuin synnyttämään lisää lapsia ja olemaan pitempään äitiyslomalla). 4) Kortistojen siistiminen on monille puolueille tärkeää, ei vähiten hallituspuolueille KOK, KEP ja VIH. 5) Hallituspuolueitten tämänhetkiset lupaukset ovat tarpeettomia, niiden osalta kannattaa katsoa hallituksen toimia, ei uusia katteettomia lupauksia. 6) Jokaisen puolueen ehdokkailta on jemmassa suuri määrä päättäjien kannanottoja ja sanontoja työttömyydestä heidän kirjoituksistaan ja puheistaan.
  • Omana kohtanaan: ryhmä, johon kohdistuu moninkertainen syrjintä ja ihmisoikeuksien riisto, ovat yli 50-vuotiaat työttömät ja pitkäaikaistyöttömät. Kaikkein syrjityimpiä ovat tietysti yli 50-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät. Olenkin erityisen kiinnostunut kuulemaan eri puolueitten ja ehdokkaitten kannan tämän ongelman ratkaisemiseen. Se, mitä olen toistaiseksi kuullut ratkaisuksia tähän "yli 50-vuotiaitten työttömien ongelmaan/kysymykseen [vai haluatko saman saksaksi]", on irvokasta ja järkyttävää. On annettu ymmärtää, että eräs ammattiryhmä jakaisi heidät vuohiin ja lampaisiin. En meinaa todeksi uskoa, että kyseessä on sama ammattiryhmä, joka latelee vääriä diagnooseja, määrää ihmisiä pakkohoitoon jopa näkemättä heitä [näin on media kertonut], vaatii yksityishenkilöitä ruotuun, jos nämä uskaltavat julkisesti kertoa, että eivät ota hini-rokotusta eivätkä suosittele sitä muillekaan... Aineistossani on esimerkkejä siitä, miten työterveyslääkärit ovat vuodesta, jopa vuosikymmenestä toiseen patistaneet ihmistä käyttämään sivuvaikuitteisia lääkkeitä väärin diagnosoituun sairauteen ja kohdelleet tätä kuin halpaa makkaraa, jos hän on kieltäytynyt lääkkeistä...
  • On syytä kaivaa esille ne ehdokkaat ja puolueet, jotka eriarvoistavat ihmisiä tänään ja joiden jo nyt näkee tekevän niin huomennakin. Olen kirjoittanut jo paljon hallituspuolueitten työllisyydenhoidon periaatteista, mutta näköjään sitä kannattaa jatkaa. Samoin on kirjoitettava asiasta muiden puolueitten osalta. 

Kansa tietää. Se on oikeassa nostaessaa työllisyyden hoidon ensisijaiseksi yhteiskunnan ongelmaksi. Työttömät ovat yhteiskunnan syrjityin ryhmä.

 

Paljon on kirjoitettavia aiheita, jotka kuuluvat tärkeimpien vaaliteemojen - työllisyys ja oikeudenmukaisuus - alle. Jatkoa siis seuraa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Työ ja oikeudenmukaisuus - no ei ihme, ettei ketään kiinnosta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mietin tässä, pitäisikö demarien tai jonkun ottaa kahdeksan tunnin työpäivä uudestaan vaatimuslistalleen. Yksi kahdeksan tunnin yhtäjaksoinen työrupeama ruokatunteineen per vuorokausi ja piste. Joitan aloja tämä ei tietysti voisi koskea, mutta ne mietittäisiin sitten erikseen.

Ei enää 24/7 vaan 8/24. Firman puhelimeen ei saisi puhua tai konetta käyttää muuten kuin työaikana, tarvittaessa vaikka koneet toimiston kaappiin ja estot päälle. Jos henkisessä työssä ei saa päivän hommia valmiiksi kahdeksassa tunnissa, niin ei niitä saa sitten valmiiksi yölläkään lasten nukkuessa. Nimimerkki kokemusta on...

Kuulostaa hyvätuloisten suosimiselta, mutta mieti tarkemmin. Kuka meistä on rikas? Täytyisi palauttaa tämä homma maan pinnalle jotenkin. Lapset ainakin kiittäisivät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset