Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Ilouutisia Pohjois-Karjalasta

Niillä alueilla - Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa, Lapissa jne. -, missä asuu "oikeita" ihmisiä, kovat äärioikeisto ja äärivasemmisto eivät sytytä. Kommunistit, vasemmistoliitto, kokoomus ja vihreät ovat siellä keisari, jonka uusien vaatteiden läpi ihminen näkee helposti. Siksi hänellä ei ole siellä valtaa, ei ainakaan demokraattisesti hankittua.

Osallistuin hiljattain Joensuussa pidettyyn Karjalan tutkijoiden tapaamiseen, joka oli poikkeuksellisen antoisa. Siellä toivottiin jatkoa toimittamalleni Itä meissä -kirjalle, jonka esittelyyn on tässä linkki.

Itä elää meissä (ks. s. 72-73) rikkautena, lämpönä ja sykkeenä. Moni on karjalaista juurta. Pohjois-Karjala ja muu Karelia kulkee silloin mukana sydämessä, ja sen kuulumisia seuraa tarkoin. Maakuntaan tulee kuin kotiin. Alueen ihminen on aito ja ymmärtävä. Hän ei ole ääriryhmistä, eikä häneltä saa keppiä kuten äärioikeistolaiselta ja äärivasemmistolaiselta. Kun Karjalassa tavataan, halataan, ja juhla alkaa hetimiten.

Pohjois-Karjala ei ole etäinen provinssi. Se on vanhaa sivistysseutua, ja sillä on paljon annettavaa. Itä ja länsi kohtaavat siellä ja muualla mielenkiintoisesti. Karjalainen verenperintö ja hengen rikkaus ovat evakkojen ja muuttajien myötä päässeet värittämään koko Suomea. Lännempää muuttaneet taas erottuvat joukosta Pohjois-Karjalassa, mutta liian usein kielteisesti.

Vaaliuutiset Pohjois-Karjalasta olivat hyviä.

Riitta Myller (SDP) on Pohjois-Karjalan ja koko maan äänikuningatar, joka sai 8,8 prosenttia maakunnan äänistä. Suomi luottaa demareihin. Pohjois-Karjalan Viikko kertoo Mylleristä: "Mari Kiviniemen porvarihallitus on viime kuukaudet pakoillut vastuutaan. Kyseessä on toimitusministeriö, jonka ministerit ovat lisäksi eri mieltä monista keskeisistä asioista. Näin saneli Riitta Myller puhuessaan sos.dem.piirin piirikokouksessa Juuassa."

 

Pohjois-Karjalan ehdokkaitten saamat äänimäärät osuvat kohdalleen.

Maakuntaa voi onnitella Kalevalan sanoilla vaalituloksesta, joka enteilee uutta hyvää. Onnittelin eilen samoilla sanoilla omaa ehdokastani, joka pääsi taas kansanedustajaksi. Hänkin on syntyään pohjoiskarjalainen. Säkeet kuvaavat hyvin vaalivalvojaisten tunnelmaa:

 

Kukahti käkösen kulta,

hivus impyen iloitsi.

Sormin soitti Väinämöinen,

kielin kantelo kajasi:

vuoret paukkui, paaet paukkui,

kaikki kalliot tärähti,

kivet laikkui lainehilla,

somerot vesillä souti,

petäjät piti iloa,

kannot hyppi kankahilla.

 

Kalevala

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tarkoittanet kokoomuksen, vihreiden ja kd:n eli äärioikeiston ohjelmaa. Jos tarkoitat sitä, olet samaa mieltä pohjoiskarjalaisten kanssa. Vaalitulos on selvä kannanotto muutoksen puolesta. Toivottavasti demokratia toimii, ja hallitukselle suodaan mahdollisuus kansan tahdon mukaisiin päätöksiin.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Nokkelaa :).
Vastauksesi oli yhtä harhainen kuin kirjoituksesi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demokratian keksineet kreikkalaiset eivät olleet nokkelia vaan nerokkaita ja oikeudentuntoisia. Ikävää, että demokratia on keksittävä Kreikassa ja Suomessa uudelleen 2011.

Vaalitulos viestii demokratian arvosta ja muutoksen välttämättömyydestä. Hallituspuolueet menettivät jättimäisen määrän edustajanpaikkoja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Porvaripuolueiden neljässä vuodessa tapahtunut oikeistolaistuminen on tosiasia. Sen tietävät keskisuomalaisetkin, joiden kannanottoja olen kuunnellut viime viikot ja kuukaudet. Kaikilla paikkakunnilla tulivat puheiksi samat asiat: hallituksen kierous, keskustan ja kokoomuksen kaksosuus, vihreiden oikeistolaisuus Suomessa (se poikkeaa keskisuomalaisten mukaan Ruotsin vastaavasta puolueesta), hallituksen OECD:ltä eriarvoistavasta, köyhdyttävästä, työttömyyttä lisäävästä politiikasta saama ankara kritiikki, jokaisen oikeus työhön ja hyvinvointiin, muutoksen välttämättömyys ja tulossa oleva vaaliprotesti.

En sanoisi keskisuomalaisia enkä pohjoiskarjalaisia harhaisiksi. He ovat jalat maassa ja ovat hyvin perillä asioista, ja he näkyvät seuraavan politiikkaa tarkasti.

Ilkka Järvelä

"Riitta Myller (SDP) on Pohjois-Karjalan ja koko maan äänikuningatar, joka sai 8,8 prosenttia maakunnan äänistä."

Ei ole. Koko maan äänikuningatar on Ahvenanmaan Elisabeth Nauclér, mikäli vertailu tehdään prosentteina koko äänialueen äänistä. Nauclérin prosentti on 65,9%. Jos taas vertaillaan kokonaisäänimääriä, monikin naisehdokas on Myllerin edellä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kommentistasi, jonka rehdisti uskalsit kirjoittaa omalla nimelläsi. Tässä asiasta eiliseltä uutinen:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/111423-yllattava-h...

"Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli Suomen äänikuningas eduskuntavaaleissa – äänimäärällä mitattuna. Suhteellisten ääniharavien ykkönen oli kuitenkin Pohjois-Karjalasta eduskuntaan ponnistanut Riitta Myller (sd.).

Asiasta kirjoittaa lehtori ja diplomi-insinööri Timo Heikkinen kotisivuillaan.

Myller toisin sanoen sai vaalipiirinsä äänistä suuremman osan kuin kukaan muu ehdokas. Myller sai kaikkiaan 8,8 prosenttia Pohjois-Karjalan äänistä, 7690 ääntä."

Ilkka Järvelä

Tuolta näet että Uuden Suomen artikkeli ei pidä paikkaansa:
http://yle.fi/vaalit/tulospalvelu/2011/ahvenanmaa_...

Nauclérin äänimäärä on 6925, Ahvenanmaalla annettiin 10503 ääntä. Näistä lähes 70% Nauclérille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset